Henrik Østbye Fremgård viser frem det norskutviklede radonsuget. Foto: Jan Røsholm

SUGER RADONEN UT AV HUSET

Hver sjette bolig i Norge har forekomst av radongass. Selskapet Norsk Radonteknikk sier de har løsningen for å begrense gassen.

Publisert

Radon er en gass som siver fra fjell, og som er kreftfremkallende. I Norge er radon hvert år årsaken til 370 tilfeller av lungekreft. Det norske selskapet Norsk Radon Teknikk har utviklet et radonsug som skal redusere konsentrasjonen av gassen.

Trykkredusering og ventilering

– Prinsippet er å lage et undertrykk under huset, deretter suge gassen opp og få den ut av huset, sier Henrik Østbye Fremgård i Norsk Radion Teknikk AS.

Han viser frem det nye produktet under sitt innlegg på Stiftelsen Elektronikkbransjens Vårkonferanse på Kiel-fergen den siste helgen i april.

– Produktet er utviklet i Norge, og har fått navnet Radontek 15, sier Fremgård.

Selve installasjonen består i å borre et hull i kjellergulvet, montere et rør fra gulvet og opp i boksen, for så å ha et rør gjennom veggen og ut. Radontek 15 skal da suge ut radongassen fra mellomrommet mellom kjellergulvet og sålen. I følge Fremgård vil radonkonsentrasjonen reduseres med mellom 50 og 90 prosent.

Prinsippet er å lage et undertrykk under huset, deretter suge gassen opp og få den ut av huset

– Det er krav fra Statens Strålevern å foreta radonmålinger i blant annet utleieboliger. Det er jo ikke mer gass der enn i andre boliger, og er det gassforekomst, så må den ut, sier Fremgård.

Prisen på Radontek 15 er rundt 15.000 kroner ferdig montert.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 4/2019, som ble distribuert 28. august. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS