Midt i tvillingskapet. Salgssjef Per Sevendal arbeider med innbyggingsprodukter for Bosch og Siemens.

Tvillingskap og damp

Tvillingskap er en viktig del av fremtidige innbyggingsprodukter fra Bosch og Siemens. Et annet område i kraftig vekst er dampovner.

Salgssjef Per Sevendal favner over alle typer innbyggingsprodukter fra Bosch og Siemens. – Markedet er i en startfase men nå begynner forbrukerne også å se dampovner som en del av kjøkkenet. Vi har foreløpig ingen god salgsstatistikk for slike ovner som tradisjonelt har vært en del av det profesjonelle kjøkkenet. I BSH begynte vi med dampovner for cirka et år siden og vi føler at det ble tatt godt i mot. Vi har en enkel og relativt rimelig dampovn, og det tror jeg appellerer til mange. Den første dampovnen vår har innebygd vannbeholder. Det har vi gjort for å spare dyre installasjonskostnader og for å få en fleksibel plasseringsmulighet, sier Sevendal. Han legger også vekt på at ovnen har et relativt beskjedent strømforbruk.

Kan tilberede det meste

Den første dampovnen fra Bosch er 45 centimeter høy og 60 bred. Du skal kunne tilberede det aller meste av mat i en slik ovn – bortsett fra den store julekalkunen. En dampovn bevarer rundt 60 prosent av matens vitamininnhold, mens det ved vanlig koking bevares cirka 20 prosent. Dessuten er oppvarmingen fri for tilsetninger og uten fett, og som regel er man garantert et godt resultat. Sevendal legger vekt på at man kan legge inn ulike typer mat til forskjellige tidspunkter og etter en bestemt skala som avhenger av mattype og vekt. Der med kan hele måltidet bli ferdig samtidig i en slik ovn. – Mange sier at dampovner vil være en nisje blant kjøkkenproduktene. Tror du omsetningen på slike ovner noen gang vil ta av?– Ja det tror jeg den vil gjøre når vi får såkalte kombidampovner, det vil si ovner med dampfunksjon i tillegg til vanlig stekeovn. Dampovnens begrensninger i dag ligger i at det er en spesialovn du må ha plass til i tillegg til den tradisjonelle komfyren. Hvis du kan kombinere disse ovnene, vil det være en stor fordel. Det forutsetter også at prisnivået på kombinerte ovner må være gunstig. Jeg tenker da på rundt 14-15.000 kroner for en ovn, sier Sevendal. Han antar at kombiovnen vil komme på markedet på senhøsten i år.

– Hva med hygiene i dampovner?– Hygienen er ikke noe problem. Det fantastiske med slike ovner er at den arbeider ved vannets kokepunkt. Dermed er det alltid hygienisk rent i en slik ovn. I tillegg trenger du faktisk ingen rengjøring overhodet.

Denne dampovnen heter HLED22 og lages av Gaggenau. Nå kommer slike ovner også med Bosch-merket.
Til toppen