Mario Gebhardt i Beyerdynamic med hodetelefonene Aventho Wireless, som justerer lydprofilen etter hørselen til brukeren. Foto: Stian Sønsteng

JUSTERER LYDEN ETTER HØRSELEN

– Det er selvsagt at vi får individuelt tilpassede briller. Nå tilbyr vi kundene det samme når det gjelder lyd, sier Mario Gebhardt i Beyerdynamic.

Publisert

Blåtannhodetelefonene Aventho Wireless fra tyske Beyerdynamic sjekker hørselen på brukeren, og justerer lyden slik at den skal oppleves slik den en gang var.

Mario Gebhardt er direktør for hodetelefoner i Beyerdynamic, og forteller at hodetelefonene sammen med appen MIY (Make it yours) bruker seks minutter på å analysere hørselen til brukeren. Siden husker hodetelefonene resultatet, og bruker denne profilen uavhengig av hvilken kilde man spiller fra.

– Hørselen blir svekket etter hvert som man blir endre, og ved hjelp av avanserte algoritmer gir vi kundene tilbake lydopplevelsen de hadde før aldringsprosessen startet. Likevel mener vi at produktet også er aktuelt for yngre brukere, sier Gebhardt.

Det er først nå teknologien innen aktiv støyreduksjon er kommet såpass langt at vi ikke trenger kompromisse med lydkvaliteten

Teknologien er utviklet i samarbeid med tyske Mimi Hearing Technologies, som er spesialister innen lydtilpasning og medisinske hørselstester, og ifølge Gebhardt støtter Aventho Wireless alle de nye blåtann-standardene, som 4.2 protokollen og aptX HD Qualcom-kodeken. Batteriet lades på to timer og gir en spilletid på 20 timer.

Registrerer lyttevanene

Beyerdynamic Aventho Wireless med MIY-appen. Foto: Beyerdynamic.

– Etter hvert som vi blir eldre, blir lydstyrken vi opplever svakere. Vi mister evnen til å høre høyere frekvenser, og lydbildet blir uskarpt. Vi kan med vår teknologi gjøre dette skarpt igjen, sier Gebhardt.

På CES-messen har han ikke mulighet til å la alle besøkende ta testen på seks minutter, men i MIY-appen er det også mulig å stille inn alderen på brukeren – så justerer hodetelefonene lyden etter et gjennomsnitt basert på denne.

– De fleste blir overrasket når de hører forskjellen på lyden med og uten våre tilpasninger, sier Gebhardt.

Appen registrer også bruken av hodetelefonene, slik at brukeren kan få hjelp til å tilpasse lyttevanene sine.

– Vanligvis vet vi ikke hvor mye vi faktisk har lyttet til musikk, og hvor høyt volumet har vært. Hvis vi er redde for å skade hørselen, handler det både om volum og tid. En ørelege vil for eksempel si at det er mer skadelig å glippe gresset i to timer enn å lytte til favorittmusikken på fullt volum i ett kvarter. Ved hjelp av denne funksjonen, kan man få en klar indikasjon på at det eventuelt er grunn til å endre lyttevanene; ved å redusere volum og/eller tidsbruken, sier Gebhardt.

Beyerdynamic Aventho Wireless. Pris: 5.000,- Foto: Beyerdynamic.

Aktiv støyreduksjon kommer

– Det høres ut som dette er et produkt for dem over, la oss si 50 år?

– De vil kanskje ha størst effekt av kompensasjonen av en svekket hørsel, men også for de yngre vil lyden oppleves bedre – og de har ikke minst glede av registreringen av lyttevanene. Vi er, etter det jeg vet, de eneste som tilbyr dette, og en sunn helse er noe folk er opptatt av, sier Gebhardt.

Registreringen av lyttevanene er gjort og lagret i hodetelefonene, og resultatet vises i appen.

– Hodetelefonene kom i handelen på slutten av fjoråret. Her på CES viser vi for første gang ørepluggene Xelento Wireless, med den samme funksjonaliteten. Vi vil i løpet av året også komme med en større hodetelefon, der klokkene dekker hele ørene, med dette, sier Gebhardt til fagbladet Elektronikkbransjen.

– Beyerdynamic har ikke støyreduksjon i sortimentet?

– Nei, ikke ennå.

– Hvorfor ikke?

– Dette er blitt svært populært de senere årene. Vi kommer fra en profesjonell og audiofil verden, og det har lenge vært slik at når du slår på den aktive støyreduksjonen fjernet den ikke bare bakgrunnsstøy men også deler av kildematerialet. Det er først nå teknologien innen aktiv støyreduksjon er kommet såpass langt at vi ikke trenger kompromisse med lydkvaliteten, så derfor vil nok også vi komme med dette.

– I løpet av året?

Nå kommer Beyerdynamic med ørepluggene Xelento Wireless, som også justerer lyden etter hørselen. Foto: Beyerdynamic.

– Kanskje!

Powered by Labrador CMS