Vi både tar flere bilder og skriver dem oftere ut i et fysisk format. Foto: Messe Koeln

FOTO-REKORD I 2019

Vi tar i snitt over 1.800 bilder i året, og andelen tatt med mobilkamera setter ny rekord. Nå skriver vi også ut mobilbildene i større grad enn før.

Publisert

I 2019 tok vi i gjennomsnitt 1.833 bilder, mot 1.676 bilder i 2018. Det er ny rekord siden Stiftelsen Elektronikkbransjen startet sin fotoundersøkelse i 2014. Undersøkelsen er gjort av Respons Analyse.

Kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Marte Ottemo, sier det norske folk i 2019 satte ny fotorekord. Foto: Stian Sønsteng.

– I 2017 var første gang vi tok flere bilder med mobilen enn med kameraet, og denne trenden fortsetter i år. Nå er 60 prosent av bildene vi tar gjort med mobilen, og for første gang har antall mobilbilder bikket over 1.000, sier kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Marte Ottemo.

Trendskifte

Og bildene tatt med mobilen blir ikke bare liggende på telefonen eller delt i sosiale medier. Stadig flere skriver ut bilder og lager fotobøker av mobilbildene sine.

– Undersøkelsen viser at 48 prosent sier de har fremkalt bilder tatt med mobilen, opp fra 45 prosent i forrige undersøkelse. Og har du barn går fremkaller du enda flere bilder, 67 prosent av de med hjemmeboende barn gjør det, sier Ottemo.

Aldersgruppen 34-44 har i større grad enn andre aldersgrupper fremkalt bilder tatt med mobiltelefonen, her er andelen 63 prosent.

Undersøkelsen viser at 48 prosent sier de har fremkalt bilder tatt med mobilen

Ser vi på totalsalget av bildeprodukter, på tvers av bilder tatt med kamera og mobil, kjøper halvparten av nordmenn en fysisk utgave av bildene sine.

Vanlige papirbilder og fotobøker er de to mest populære produktene vi kjøper, henholdsvis 23 og 19 prosent av nordmenn bestilte et slikt produkt i løpet av det siste året.

– I en verden der alt er så digitalt, er sjarmen og gleden ved fysisk bildeprodukter minst like viktig som før, sier Ottemo.

Halvparten sier det er viktig at bildeprodukter produseres på en bærekraftig måte, mens dette ikke er viktig for den andre halvparten. Kvinner er mer opptatte av bærekraft enn menn, og det er også viktigere for de profesjonelle fotografene enn for nybegynnere og entusiaster.

Antall bilder nordmenn sier de har tatt med kamera og mobil. Prosenttallet til høyre viser andel bilder tatt med mobilkamera.

Mobilkamera viktig 

Med flere fremkalte bilder fra telefonen, er det kanskje ikke så merkelig at kvaliteten på kameraet blir stadig viktigere for folk når man skal kjøpe ny mobil, og når en ny topp i 2018.

Hele 53 prosent oppgir at det er meget eller svært viktig. Kvaliteten på mobilkameraet er viktigere for kvinner enn for menn, og mens det i 2018 var aller viktigst for aldersgruppen 16-24 år, er det i 2019 de mellom 45-54 år som er mest opptatte av kamerakvaliteten på mobilen.

Insta-kamera fortsetter å vokse, særlig blant de yngre brukerne. Foto: Kodak.

Nye kameratyper

Blant de som kjøper seg nytt kamera, er typen som opplever størst fremgang er kamera med direkte bildeutskrift, som Polaroid. Nå sier elleve prosent at de har et slikt kamera i huset, opp fire prosentpoeng fra året før.

Av andre nye kameratyper sier sju prosent at de har et dashboard-kamera og seks prosent at de eier et dronekamera.

49 prosent av norske husstander sier de har et kompaktkamera i hjemmet, mot 59 prosent i 2018. 53 prosent sier de eier et speilreflekskamera, mot 50 prosent i fjor, og kompakte systemkamera finner vi i ti prosent av norske hjem, mot ni prosent året før.

Powered by Labrador CMS