BRANSJENS JULEFEST samlet rekordmange

Rundt 230 bransjefolk og journalister var samlet da Årets julegaver 2008 ble kåret. Hovedvinneren ble Blu-ray-spillere.

Se bildekarusell 

For fjerde år på rad har redaksjonen i fagbladet Elektronikkbransjen kåret årets julegaver. Som i fjor skjedde dette under et arrangement i Olympiasalen på Radisson SAS Oslo Plaza-hotell, i regi av Stiftelsen Elektronikkbransjen som er utgiver av bladet. I år var deltakelsen rekordstor.

Kåringen får stor oppmerksomhet i media, og det forventes at hver nordmann over 15 år vil bruke 6.411 kroner på julegaver i år. I følge tall fra Handelsnæringens Hovedorganisasjon vil det bli handlet for rundt 45 milliarder kroner i desember.

Årets julegaver kåres av redaksjonen i fagbladet Elektronikkbransjen, som består av ansvarlig redaktør Stian Sønsteng og fagredaktør Erik Andersen, sammen med en bredt sammensatt jury av folk fra kjedene, frittstående handlere og fagjournalister. Mens demringslampen fra Philips ble hovedvinner i fjor, ble Blu-ray-spillere generelt kåret til årets julegave i år.

– Tilgangen på BD-filmer og -spillere er så god at forbrukerne ikke lenger trenger sitte på gjerdet. Inngangsbilletten er lav for å få full glede av de mange HD-klare TVene folket har kjøpt, og mange vil få en aha-opplevelse når de ser sin første BD-film hjemme i stua. Det vi i dag kaller høyoppløst er fremtidens standardoppløsning, sier Sønsteng.

Minimesse og debatt

Det finnes snart 1,8 millioner HD-klare TVer i de norske hjem. I januar 2008 ble det klart at Blu-ray Disc (BD) vant over HD-DVD som system for avspilling av høyoppløst lyd og bilde på plate. BD er en naturlig videreføring av DVD-systemet, og de rimeligste BD-spillerne er nå nede i 2.000 kroner.

– Et viktig poeng er at en BD-spiller også kan spille av alle DVD- og CD-plater folk har fra før. For at man skal få full glede av HD-kvaliteten, må det være riktig kabel mellom spilleren og TVen. Den vanligste er HDMI-kabelen som samler lyd og bilde og er lett å kople til, sier Andersen.

For fire år siden ble det ikke valgt en hovedvinner, men de fleste vil nok best huske Wilfas vaffeljern. For tre år siden vant spillkonsollen Nintendo Wii.

Som i fjor stilte en rekke leverandører ut på en minimesse i forbindelse med kåringen. Forbrukerrådet presenterte en fersk test av mobilbransjen, og to leverandører la lanseringen av nye produkter til arrangementet. Toppsjefene i Elprice, Expert, Komplett, Elkjøp og Euronics møttes i en paneldebatt, der det blant annet ble diskutert om bransjen er flinke nok til å fokusere på annet enn pris. Erlend Bratland underholdt, som en gave fra Norske talenter-sponsor Euronics.

ÅRETS JULEGAVER 2008

Årets julegave: Blu-ray-spillere

Årets mobiltelefon: Iphone 3G

Årets digitalboks: Grundig DTR 8860

Årets tilbehør: Sandisk minnekort

Årets småelektriske: Electrolux Ergorapido

Årets film: Mamma Mia!

Årets fotoprodukt: Panasonic G1

Årets dataprodukt: Acer Aspire One

Årets spill: Little Big Planet

Årets klassiker: Kenwood Major

Årets hvitevare: Tørketromler med varmepumpeteknologi

SLIK HAR VI KÅRET

– Nyskaping og volum er viktige kriterier når Årets julegaver kåres.

Det sier ansvarlig redaktør Stian Sønsteng i fagbladet Elektronikkbransjen. Bladets redaksjon har støttet seg til en bredt sammensatt jury i arbeidet for å finne frem til årets elleve vinnere.

– Vi har hatt med oss noen av de mange svært kunnskapsrike folkene som arbeider i bransjen, og enkelte fagjournalister som dekker produktområdene. Kåringen er gjort på et faglig og nøytralt grunnlag. Blant vinnerne finner vi både noen av årets storselgere i volum, men også innovative produkter som tilfører bransjen og kundene noe nytt. Det er klart at årets hovedvinner, Blu-ray-spillerne, tilhører siste kategori, sier Sønsteng.

6 av 10 kvinner VET IKKE HVA BLU-RAY ER

I følge en undersøkelse utført av Norstat vet ikke 60 prosent av norske kvinner hva Blu-ray er.

Undersøkelsen er utført for Elkjøp, og den ble omtalt på Aftenpostens nettsider to dager etter kåringen av Årets julegaver.

– Man kan godt si at Elektronikkbransjen er forut for sin tid, sier informasjonssjef Åshild Indresøvde i Elkjøp til Aftenposten.

Salgssjef Thomas Hegerlund i Elkjøp uttaler til nettstedet at han i og for seg synes det er bra at Blu-ray er valgt til årets julegave, da han tror dette vil sette fokus på produktet. Men han sier salgstallene så langt er beskjedne, og at julen 2008 neppe blir gjennombruddet for Blu-ray i Norge.

MINI-PC I SVERIGE

Svenske Elektronikbranschen har kåret mini-PC til Årets julklapp. På sitt nettsted skriver den svenske søsterorganisasjon til Stiftelsen Elektronikkbransjen at produktet på mindre enn ett år har gått fra ingenting til å bli en storselger.

Den første mini-PCen ble på verdensbasis vist i 2007, og de første produktene dukket opp i Sverige våren 2008. I tredje kvartal 2008 ble det solgt 45.000 mini-PCer i Sverige – og bransjen forventer at salget for 2008 vil nå 100.000 enheter.

– Dette er en stor økning på kort tid, og i løpet av neste år forventer vi at salget vil nå opp mot 300.000 enheter, sier administrerende direktør Anders Appelqvist i Elektronikbranschen.

Mini-PC står for om lag halvparten av det totale salget av bærbare datamaskiner i Sverige, i følge flere leverandører. Grunnen til suksessen er, ved siden av det lille formatet, en prislapp på under 5.000 kroner i butikken.

– Med andre ord er det et perfekt produkt for de mange forbrukerne som i år holder litt hardere i lommeboken enn vanlig, sier Appelqvist.

Dette er åttende gang Elektronikbranschen kårer Årets julklapp. Tidligere vinnere er:

2007 GPS-navigatør

2006 Flat-TV

2005 Digital-TV

2004 MP3-spiller

2003 Digitalkamera

2002 DVD-film

2001 DVD-spiller

I følge Handelns Utredningsinstitut, som nylig kåret ”opplevelser” til årets julegave i Sverige, vil årets julehandel bli rekordhøy. Omsetningen i varehandelen ventes for første gang å overstige 60 milliarder svenske kroner, en økning på 2,5 prosent sammenlignet med året før.

FLAT-TV I DANMARK

For andre år på rad har Magasinet Digitalt, som gis ut av danske BFE (Brancheorganisationen Forbruger Elektronikk), kåret flat-TV til årets julegave i Danmark.

Kåringen er gjort gjennom en avstemning, der vinneren fikk 22 prosent av stemmene. På andreplass kom spillkonsoller (14 prosent), mens digitale fotorammer kom på tredje med 12 prosent av stemmene.

Avstemningen er foretatt ved at bransjens aktører har valgte første, andre og tredjeplass blant disse 12 kategoriene: flat-TV, mottakerbokser, opptakere og/eller avspillere, spillkonsoller, digitale kamera, digitale fotorammer, hjemmekinosystemer, høyttalere, MP3-spillere, navigasjon, PC og telefoner.

Powered by Labrador CMS