Fotobøker er fortsatt populære blant nordmenn, og stadig flere bruker også mobilbildene sine til å forevige minner. Foto: Cewe

VI SATTE NY FOTOREKORD

Nordmenn tar over 1.600 bilder i året, og andelen tatt med mobilkamera setter ny rekord. Droner og dashbord-kamera blir stadig mer populært.

Publisert

Nordmenn tar nå i gjennomsnitt 1676 bilder i året, mot 1696 bilder i 2017. Det er en ørliten nedgang, fra det som var et rekordår siden Stiftelsen Elektronikkbransjen startet sin fotoundersøkelse i 2014. Undersøkelsen er gjort av Respons Analyse.

– I 2017 var første gang vi tok flere bilder med mobilen enn med kameraet, og denne trenden fortsetter i år. Nå er 55 prosent av bildene vi tar gjort med mobilen, sier kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Marte Ottemo.

Tydelig trendskifte

Kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Marte Ottemo, sier kamerakvalitet er svært viktig når nordmenn velger ny mobil. Foto: Stian Sønsteng.

Og bildene tatt med mobilen blir ikke bare liggende på telefonen eller delt i sosiale medier. Stadig flere skriver ut bilder og lager fotobøker av mobilbildene sine.

– Undersøkelsen viser at 45 prosent av nordmenn totalt sier de har fremkalt bilder tatt med mobilen, opp fra 42 prosent i fjor. Og har du barn går fremkaller du enda flere bilder, 68 prosent av de med hjemmeboende barn gjør det, sier Ottemo.

Aldersgruppen 34-44 har i større grad enn andre aldersgrupper fremkalt bilder tatt med mobiltelefonen, her er andelen 60 prosent.

I en verden der alt er så digitalt, er sjarmen og gleden ved bildeprodukter minst like viktig som før

Ser vi på totalsalget av bildeprodukter, på tvers av bilder tatt med kamera og mobil, kjøper halvparten av nordmenn fysiske produkter.

Vanlige papirbilder og fotobøker er de to mest populære produktene vi kjøper, henholdsvis 25 og 18 prosent av nordmenn bestilte et slikt produkt i løpet av det siste året.

– I en verden der alt er så digitalt, er sjarmen og gleden ved bildeprodukter minst like viktig som før, sier Ottemo.

Mobilkameraet står for en stadig større andel av antall bilder nordmenn tar. Foto: Microsoft.

Kamerakvalitet viktig for mobilkjøp

Med flere fremkalte bilder fra telefonen, er det kanskje ikke så merkelig at kvaliteten på kameraet blir stadig viktigere for folk når man skal kjøpe ny mobil, og når en ny topp i 2018.

Hele 53 prosent oppgir at det er meget eller svært viktig. Kvaliteten på mobilkameraet er viktigere for kvinner enn for menn, og for aldersgruppen 16-24 år.

Antall nordmenn som har et kamera med direkte utskriftsmulighet vokser i 2019. Foto: Polaroid

Blant de som kjøper seg nytt kamera, er typen som opplever størst fremgang er kamera med direkte bildeutskrift, som Polaroid. Nå sier sju prosent av nordmenn at de har et slikt kamera i huset, opp tre prosentpoeng fra året før.

Av andre nye kameratyper sier sju prosent at de har et dashboard-kamera og fem prosent at de eier et dronekamera.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 3/2019, som ble distribuert 13. juni. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

For de tradisjonelle kameratypene, går antall nordmenn som sier de eier et slikt kamera noe ned i forhold til fjoråret. 59 prosent av norske husstander sier de har et kompaktkamera i hjemmet, mot 60 prosent i 2018. 50 prosent sier de eier et speilreflekskamera, mot 54 prosent i fjor, og kompakte systemkamera finner vi i ni prosent av norske hjem, mot 11 prosent året før.

Powered by Labrador CMS