Ingvill Størksen, direktør for Virke Dagligvare, ser med bekymring på den økte grensehandelen. Foto: Virke
Ingvill Størksen, direktør for Virke Dagligvare, ser med bekymring på den økte grensehandelen. Foto: Virke

GRENSEHANDELEN ØKER

Nordmenn reiser stadig oftere over grensen for å handle. Det går ut over omsetningen til norske butikker.

– Politikerne må ta på alvor at grensehandelen har vokst med svimlende 11 prosent i løpet av det siste året, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke Dagligvare, i en pressemelding.

De siste fire kvartaler brukte vi hele 14,9 milliarder kroner på grensehandel, ifølge SSB. Totalt dro nordmenn på nesten åtte millioner dagsturer til Sverige for å handle billig mat og drikke. Beløpet folk handler for på hver reise har også økt.

– Grensehandelen har økt over tid. Dette går direkte ut over tusenvis av norske arbeidsplasser. Både bønder, matprodusenter og butikkansatte påvirkes av dette, sier Størksen.

Hun mener det er overraskende at politikerne enda ikke har tatt imot bransjens forslag til en løsning som påvirker det særnorske avgiftsnivået som lokker folk over grensen for å handle.

Bransjens forslag er å legge om grunnavgiften på drikkevareemballasje, til en materialavgift som gir incentiver til en mer miljøvennlig, ikke-fossil emballasje.

– Grunnavgiften påvirker prisforskjellen på typiske lokkevarer som drikkevarer. Med andre ord skaper bransjens løsning nye arbeidsplasser i Norge, den styrker norsk matnæring, og den er i tillegg bra for miljøet, sier Størksen.

Powered by Labrador CMS