Et godt samarbeid gjennom nesten 30 år avsluttes. Fra venstre Christina Briskerud i Logiq, Elisabeth Brean i NRK og Knut Rosness i Logiq. Foto Jan Røsholm

SLUTT FOR NRK-LISENSEN

Fra 1. januar 2020 er NRK-lisensen historie. Nysalg skal fortsatt registreres ut året.

Publisert

Stortinget har bestemt at TV-lisensen skal avvikles fra 1. januar 2020. Den skal nå kreves inn over skatteseddelen. NRK Lisensavdelinga i Mo i Rana legges ned, og 106 personer blir overflødige. Bransjens aktører trenger ikke lenger å rapportere salg av lisenspliktige produkter etter 1.januar 2020.

Skatt kun for private

Lisensmodellen har vært slik at man betaler én lisens per husstand, dette har også inkludert TV-apparat i hytter, campingvogner og båter. En husstand kan ha så mange TV-apparat de ønsker på den samme lisensen. Bedrifter har betalt per TV-apparat. Den nye skatten blir å regne som en medieskatt.

Bedrifter slipper nå å betale skatt, det er kun for personer over 18 år med skattepliktig inntekt

Det personlige skattetrekket vil være differensiert avhengig av inntekt. I dag har lisensen vært lik uansett om det er en eller flere personer i husstanden.

– Det vil være en grense på 350.000 kroner i pensjonsgivende inntekt, og de som er under denne vil få en lavere skatt, sier Elisabeth Brean, avdelingsleder i NRKs lisensavdeling.

Siden det er en personlig skatt betyr at det for noen vil bli billigere, mens andre vil få en økning i pris.

– Hvor stor husstandens samlede skatt blir, vil avhenge av hvor mange personer som bor der, sier Brean. 

Slutt med plombering

– Bedrifter slipper nå å betale skatt, skatten er kun for personer med skattepliktig inntekt, sier Brean.

Det betyr at eksempelvis en sportspub som viser fotball ikke lenger skal betale lisens.

– Gjestene i puben har jo betalt skatt allerede, dermed er det ivaretatt, sier Brean.

I dag er det ifølge NRK rundt 95.000 bedrifter registrert med lisens.

Flere verksteder i bransjen har hatt ekstrainntekter på å plombere TV-apparat, slik at de fritas for lisens.

– Når lisensen bortfaller, bortfaller også behovet for å få plombert TV-apparatet, sier Brean.

Registrering ut året

Den 14. juli 2019 sender NRK lisenskontoret ut siste faktura på TV-lisensen. Sammen med faktura vil det ligge med informasjon til brukerne.

TV-lisensen avvikles 31.desember 2019, og inntil denne dato skal salg av lisenspliktige varer registreres som vanlig.

– Nye butikker må fortsatt søke om NRK forhandlernummer, og det er viktig at alt salg registreres i hele 2019, sier Brean.

Langt samarbeid

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 3/2019, som ble distribuert 13. juni. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

Bransjeorganisasjonen hadde tidlig et samarbeid med NRK for å samle inn salgsdata for lisenspliktige produkter. Dette var ikke bare TV-apparat, men alt som inneholdt en tuner. Både videospillere, satellittmottakere og DVD-spillere skulle registreres. Fra starten ble dataene samlet inn av EE-nett AS, som var et bransjeeid selskap. Innsamlingen av salgsdata ble senere overtatt av selskapet Logiq.

– NRKs lisensavdeling i Mo i Rana og Logiq har hatt et langt og godt samarbeid. Vi er selvfølgelig lei oss for at samarbeidet nå tar slutt, men alt har sin tid, sier administrerende direktør i Logiq, Knut Rosness.

– Salgsdataene fra Logiq har vært helt avgjørende for vår drift, en stor takk til de, og ikke minst til alle butikkene som har rapportert til oss via Logiq i alle disse årene, sier Brean.

Powered by Labrador CMS