Administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Jan Røsholm, serverer gjerne vafler på Vaffeldagen.
Administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Jan Røsholm, serverer gjerne vafler på Vaffeldagen.

HUSK VAFFELDAGEN LØRDAG!

Lørdag 25. mars er årets vaffeldag, og det er åttende året på rad dagen feires i Norge.

Publisert

– I 2016 viser vår statistikk at det ble det solgt 230.000 vaffeljern i Norge, det høyeste antallet de siste fem årene. Det viser at nordmenn er et vaffelelskende folk, sier administrerende direktør Jan Røsholm i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Ifølge medieovervåkningsverktøyet Retriever ble vaffeldagen for første gang nevnt i norske medier i 2003, men inspirasjonen er hentet fra Sverige.

 – Flere elektronikkbutikker har kampanjer rundt vaffeldagen, men vi i Elektronikkbransjen er ikke de eneste som feirer dagen. På Mathallen i Oslo blir torget gjort om til vaffelstasjon, hvor inntektene går til Vaffelgutta og Stiftelsen Petter Uteligger. Selskaper som Wilfa og Tine har masse gode vaffeloppskrifter på sine hjemmesider, og Radio Norge kjører konkurranse om den beste oppskriften, sier Røsholm

Fra fruer til vaflerI middelalderen ble ”Jungfru Marie bebådelsedag” feiret den 25. mars, dette var dagen da Jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun var svanger med Jesusbarnet.

Dagen ble i Sverige også kalt Vårfrudagen, og historien skal ha det til at dette igjen ble til Våffeldagen fordi navnet ble slurvete uttalt. Det er ifølge svenske Nationalencyklopedin sagt at man spiste vafler denne dagen fordi man hadde større tilgang til egg og melk etter vinteren.

 Stiftelsen Elektronikkbransjen representerer både butikkene som selger vaffeljern og produsentene som lager disse.

– Vi synes derfor det er naturlig at vi markerer vaffeldagen, sier bransjedirektør Røsholm.

Vaffeldagen har også sin egen Facebook-side, del gjerne dine vaffelbilder der. 

104 år på strømDe første vaffeljernene ble utviklet allerede på 1300-tallet i Tyskland og Nederland. Dette var smidde jern som lagde store og firkantede vafler, det vi i dag kjenner som belgiske vafler. Vaflene spredte seg i Europa og til USA, og i 1869 patenterte Cornelius Swarthout of Troy et vaffeljern den 24. august. Denne datoen er blitt amerikanernes vaffeldag.

I 1911 kom det første elektriske vaffeljernet på markedet.

God vaffel!

Powered by Labrador CMS