ELKJØP SATSER PÅ FRANKE

Jonas Lybell i Franke Home Solutions leverer platetopper med integrert ventilator, tradisjonelle kjøkkenventilatorer, blandebatterier og vasker til Elkjøp. Foto: Stian Sønsteng

– I takt med at elektrofaghandelen har fått større kompetanse også som forhandlere av kjøkkeninnredninger, er dette blitt en riktig kanal for oss.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Jonas Lybell, nøkkelkundesjef for Franke Home Solutions, som på opplæringsmessen Campus Home blir presentert som en prioritert samarbeidspartner for Elkjøp.

– Dette er første gang Franke Home Solutions er på Campus som leverandør, noe vi er veldig stolte av, sier Lybell til fagbladet Elektronikkbransjen.

I messehallen The Qube på Gardermoen i juni viser Franke platetopper med integrert ventilator, tradisjonelle kjøkkenventilatorer, blandebatterier og vasker.

– Franke var allerede en viktig leverandør for oss på kjøkkensiden, med vasker og blandebatterier, og nå er de blitt det også innen ventilatorer, sier nordisk kategoridirektør for hvitevarer i Elkjøp, Tommy Myhre.

Sveitsisk siden 1911

Franke er et familieeid selskap, etablert av Hermann Franke i 1911. I Rorschach i Sveits begynte han med produksjon av metallplater. På 30-tallet produserte selskapet sin første vask i rustfritt stål, og produksjonen ble flyttet til Aarburg, der hovedkontoret til Franke-gruppen fortsatt ligger.

På 40-tallet produserte Franke sin første komfyr, og siden har de ekspandert til 8.100 ansatte i 63 selskap, og de omsatte i 2021 for 26 milliarder kroner.

Franke Home Solutions har i produktsortimentet kjøkkenhetter, vasker, benkeplater i stål, armatur, løsninger for avfallssortering og koketopper med og uten integrert ventilator. Franke-gruppen har i tillegg virksomheter som i det profesjonelle markedet leverer kaffemaskiner og kjøkkenløsninger. Tidligere solgte de også løsninger for bad og vaskerom til det profesjonelle markedet, men denne delen av virksomheten ble i mai 2021 solgt ut til Equistone Partners Europe.

Svenske ventilatorer

Blant selskapene Franke opp gjennom årene har kjøpt, er svenske Futurum, som på 50-tallet begynte med produksjon av kjøkkenventilatorer, i Ersmark utenfor Skellefteå. I 1964 flyttet dette selskapet produksjonen til Byske utenfor Skellefteå, der en fabrikk på 18.000 kvadratmeter i dag fortsatt produserer ventilatorer. Her ligger også det nordiske hovedkontoret til Franke Home Solutions.

For oss er elektrokanalen veldig viktig

– Vi har egne fabrikker i Sveits og Slovakia, som produserer blandebatterier og vasker. Ventilatorene produserer vi i Sverige, samt i Italia. Ved fabrikken i Sverige er det cirka 200 ansatte, i tillegg har vi salgsorganisasjoner i de enkelte land; i Norge har vi tre selgere på veien, Sverige er vi ti, mens vi er tre i Finland og tre i Danmark. Disse betjener både elektro- og kjøkkenbransjen, sier Lybell.

– Hvor viktige er elektrohandelen og kjøkkenhandlerne i forhold til hverandre for Franke?

En sikker venn

– I alle kjøkken sitter det hvitevarer. De som både selger dette og kjøkkeninnredningen, har en unik kompetanse. For oss er elektrokanalen veldig viktig, med rundt en tredel av omsetningen vår, sier Lybell.

– Hva kjennetegner et typisk Franke-produkt?

– Rustfritt stål er materialet vi har vårt utspring fra, og produktene er i toppsjiktet både når det gjelder design og kvalitet, sier Lybell.

På Campus viser Franke et sortiment med tre platetopper, ni ventilatorer, 14 vasker og 12 blandebatterier. I tillegg kan man se Franke-produkter hos andre leverandører på messen, men med andre varemerker.

– Vi har den fordelen at vi som en dominerende aktør også produserer for andre, takket være et langsiktig samarbeid med våre partnere. Derfor kan vi stolt si at våre produkter også finnes andre steder her på Campus enn i vår egen utstilling, sier Lybell.

Han sier samarbeidet med Elkjøp innebærer at Franke vil være deres sikre venn når det gjelder ventilasjonsløsninger.

– Slik klimaet er i Norden, trengs det ulike typer ventilasjon. Med den historien vi har, har vi startet på en partnerreise som skal gjøre Elkjøp til spesialister på ventilasjon, sier Lybell.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 4/2022, som ble distribuert 30. august. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS