David Montanya, nordisk produktspesialist for LG Home Entertainment, foran selskapets supertynne W7 Oled TV. Foto: Marte Ottemo

ROBOTER, SYLTYNNE TVER OG SVEVENDE HØYTTALERE

Størst oppmerksomhet på CES fikk LGs nyeste og syltynne Oled-TV, men koreanerne viser også at robotene kommer for alvor - og de bød på en svevende høyttaler.

Publisert

Det var trangt om plassen på LGs utstillingsområde. Selskapet hadde som i fjor bygget en hel oled-tunnel for å vise hva teknologien er god for, og bransjefolk fra hele verden tråkket i kø for å se nyheter fra selskapet.

Svevende bilde

Størst oppmerksomhet var det LGs nye Oled-flaggskip, LG Oled W7. Denne syltynne TVen er bare 2,57 millimeter tykk, og ser mer ut som et vindu hvor du selv kan styre utsikten, enn en TV. Skjermen festet til veggen med magnetbraketter, og med i prisen på TVen kommer også profesjonell montering.

– Det er nødvendig å ha presisjonsferdigheter når det gjelder installasjon av W7. For at få den beste mulige resultate så har vi besluttet at TVen skal installeres profesjonelt, sier David Montanya, produktsjef for TV i LG Nordic.

Når skjermen er tynnere enn en mobiltelefon, får ikke elektronikken som skal ta seg av bildebehandlingen og ulike innganger plass i selve enheten. I stedet har LG lagt all elektronikk i den medfølgende lydplanken, som også har støtte for Dolby Atmos-lyd.

TVen har også Active HDR støtter alle HDR-formater, inkludert Dolby Vision.  HDR (High Dynamic Range) gir høyere detaljrikheten i bildets mørke og lyse områder. I tillegg har Oled-panelet i W7 hele 25 prosent mer lysstyrke enn tidligere generasjoner. For spillentusiastene har skjermen en responstid på 21 millisekunder, og den kommer i 65 og 77 tommers størrelse.

Et LCD-panel med LGs nano cell-teknologi gir store fordeler for både fargegjengivning og for brukerens seervinkel

I tillegg til LG Oled W7 lanseres også nye B-, C-, E- og G-serier. LG Oled G7 erstatter dermed fjorårets G6-serie og kommer i samme størrelse som før med 65 og 77-tommer. Modellen har et «picture-on-glass-design», og som W7 også et 25 prosent mer lyssterkt panel, støtte for Dolby Atmos og Active HDR samt en responstid på 21 millisekunder.

På samme måte erstatter E7 den tidligere E6. Også denne modellen har «picture-on-glass-design», mens LG Oled C7 er i motsetning til sin forgjenger blitt en flat modell. Den siste modellen er den B7-serien, som i likhet med de andre modellene også har fått den siste panelteknologien nevnt ovenfor. LG Oled E7, C7 og B7 kommer i både 55 og 65-tommer.

Nyhet med nano-celler

Alt handler likevel ikke bare om Oled på LGs CES-stand, også premiumsegmentet innenfor selskapets LCD-baserte TV-apparater får et løft med nye super UHD-modellene i 2017.

Den største nyheten er nano Cell-teknologien, som fungerer som et mikroskopisk partikkelfilter for renere og klarere fargegjengivning.

– Hva gjør nano cell-teknologien?

– Et LCD-panel med LGs nano cell-teknologi gir store fordeler for både fargegjengivning og for brukerens seervinkel. Bildepanelet har et ekstra filter som ved hjelp av en stor mengde partikler, med en diameter på én nanomenter, absorberer overflødig lys. På denne måten filtreres fargene slik at det som gjengis på TV-skjermen er mer likt virkeligheten, enn det som er mulig uten slik Nano Cell-teknologi. Vanligvis blir fargene bleke når man ser på TVen fra siden, men med de nye LCS-modellene fra LG blir fargegjengivingen helt lik det som innholdsprodusentene hadde sett for seg, sier Montanya.

Toppmodellen LG SJ950V har aktiv HDR med støtte for samtlige HDR-standarder, og oppgradert maskinvare for versjon 3.5 av LGs sitt Smart TV-system, webOS. Samtlige modeller har også et lydsystem fra Harman Kardon. SJ950V kommer i størrelsene 86, 75, 65 og 55 tommer.

Lydplanker for filmlyd

Filmopplevelsen er mer enn bare et godt bilde, at TVene blir stadig tynnere, gir utfordringer for innebygde høyttalere.

Dette blir en av de første spillerne med støtte for Dolby Vision, noe som betyr den er i stand til å utnytte egenskapene til hver enkelt TV

LG mener lydplanker er svaret på denne problemstillingen, og lanserer et utvalg modeller med Dolby Atmos og 4K-lyd. Toppmodellen er LG SJ9 med Dolby Atmos-teknologien kombinert med høyttalere vendt i tre forskjellige retninger. I tillegg til høyttalere som er vent frem og til siden, vender også SJ9-høyttalerene oppover, noe som gjør det mulig å få multidimensjonal lyd som også oppfattes i høyden. Hver lydstrøm håndteres som fraskilte kanaler som kan sendes separat til de forskjellige høyttalerne.

Ett hakk ned på prisstigen finner vi LG SJ8, ifølge selskapet selv den mest stilfulle lydplanken som er spesielt tilpasset for å passe sammen med slankeste TV-modellene. Den 38 millimeter høye enheten rommer et 4.1 system på 300 watt.

LGs svevende høyttaler PJ9 gir 360 graders lyd, og 10 timer batterilevetid. Foto: LG.

SJ7 Sound Flex består av to deler du kan sette samme for en 2.1-lydplanke på 320 watt. Høyttalerne kan også brukes som bærbare blåtann-høyttalere med en effekt på 30 watt og en batteritid på fire timer med oppladbart batteri.

For festløven har LG utviklet LG Loudr, en ny produktfamilie med musikkanlegg laget for musikkskapere og de som liker å spille av musikk med et høyt volum.

Mest oppmerksomhet på lydsiden under CES fikk likevel den svevende blåtannhøyttaleren PJ9. Ved hjelp av en elektromagnetisk enhet svever høyttaleren over plattformen i opp ti timer, før den går inn for landing og lading. Ladingen skjer trådløst via plattformen som gjør at den svever. Det følger også med en egen sub til systemet, og høyttaleren har naturlig nok 360 graders lyd.

4K i spilleren

TVene har vært klare for 4K og HDR en stund nå, men tilgang på innhold har hengt litt etter. Det vil LG være med og bøte på når de lanserer sin 4K bluray-spiller LG UP970.

– Dette blir en av de første spillerne med støtte for Dolby Vision, noe som betyr den er i stand til å utnytte egenskapene til hver enkelt TV, for å automatisk optimalisere kvaliteten til hvert enkelt bilde, sier Montanya.

Dolby Vision har også vesentlig høyere lysstyrke, med en maksgrense på hele 4000 nits, der vanlig HDR opererer med rundt 1000 nits på det meste. Samtidig vil en enhet som støtter Dolby Vision også automatisk støtte HDR10-standarden.

I tillegg til Dolby Vision-støtte vil spilleren også kunne kjøre Dolby Atmos-lyd og DTS-HD, og på bildefronten byr den ellers på 10-bits fargedybde. Tilkoblingene omfatter én HDMI 1.4-inngang og én HDMI 2.0a-inngang, Ethernet og Wi-Fi.

Det er nødvendig å ha presisjonsferdigheter når det gjelder installasjon av W7

Store og små roboter

LG har troen på roboter som skal hjelpe oss i hverdagen. På en del av CES-utstillingen stod to digre eksemplarer av arten, prototyper som nå skal testes på Sør-Koreas Incheon flyplass.

Den ene er rett og slett en stor robotstøvsuger, som skal være smart nok til å rusle rundt og holde flyplassen ren og pen, mens den andre hjelper de reisende. Den har en skanner for boardingkortet ditt, og leser av informasjonen og følger deg til riktig gate.

Det vil nok ta litt tid før vi ser denne type roboter på norske flyplasser, men LG viste også fram sin Home Bot, en liten robot som styrer smarthjemmet ditt. Den har, som så mange andre produkter vi så på CES, stemmestyring via Amazon Alexa, og kobler seg til de ulike smarte enhetene du måtte ha hjemme.

Roboten kan blant annet ta imot stemmekommandoer for å slå på tørketrommelen eller justere termostaten, og den kan også brukes til å spille av musikk, stille inn alarmer, lage meldinger og servere deg informasjon om trafikk, vær og mer.

Hub Robot har også en innebygget skjerm som ifølge LG kan brukes til å vise deg hva som befinner seg i smart-kjøleskapet ditt, og den kan respondere ved å etterlikne kroppsspråk, for eksempel å snurre rundt eller svare på spørsmål ved å nikke.

Det innebygde kameraet kan brukes til å blant annet gjenkjenne familiemedlemmer og gi skreddersydde hilsninger.

– Robot Hub vil først bli lansert i det amerikanske og koreanske markedet, med en utvidet utrulling planlagt tidlig 2018.I dette øyeblikket holder roboten fortsatt på å lære seg norsk, sier Montanya. 

– Vil Hub Robot være kompatibel med eksisterende smarthjem-systemer?

– Hub Robot bruker AllJoyn-plattformen, som er et åpent format og kan brukes av alle produsenter. Dette betyr at flere enheter enkelt kan kobles på via Bluetooth, Wi-Fi, Zigbee, eller Z-wave, sier han.

Powered by Labrador CMS