RADIOBRANSJEN OM DIGITALRADIO

INNSPILL: Først en takk til bladet Elektronikkbransjen for å starte debatt om digitalradio!

Under overskriften ”Mener DAB er dødt” i nr. 04/10 hevder Christian Åkre i Soundgarden at Synnøve Bjørke ikke taler på vegne av bransjen og forbrukerne når hun etterlyser en slukkedato for FM. Han mener også at DAB er kommersielt dødt, men det kommer ikke frem i artikkelen at det kommer en stortingsmelding om digital radio senere i år som kan snu på dette. Også Jo Petter Kjeldset uttaler seg kritisk, her er vi nødt til å bidra med noen oppklaringer.

Radiobransjen vil ha DAB

P4, SBS radio som eier Radio Norge og Radio 1, samt NRK startet i september i fjor selskapet Digitalradio Norge AS (DRN). DRN har som hovedmål å jobbe for en modernisering av norsk radio, og på sikt erstatte FM med DAB digitalradio fordi FM ikke gir plass til flere radiokanaler. Aktørene bak DRN representerer i dag over 90 prosent av det norske radiomarkedet, og lokalradioene er nå også invitert med på eiersiden. Ønsker virkelig hele radiobransjen en standard som de vil tape lyttere og inntekter på? Og er det tilfellet at en bransje, som blant annet lever av å selge radioer, ikke ser fordeler i en digitalovergang? Vi tillater oss å tvile på disse påstandene. 

Misforståelser om kringkasting

Jo Petter Kjeldset mener at radio over internett snart vil finnes i alle biler, og således kunne erstatte FM. Radio over internett fungerer riktignok greit i liten skala, dog er nettradio i bil et mildt sagt jomfruelig område. Internett som erstatning for kringkasting er det knapt noen som seriøst vurderer i dag – kostnadene ville være astronomiske. Et spørsmål om tid, hevder Kjeldset. Tja, kanskje, men uansett snakker vi om en svært lang tidshorisont. Dagens radio kan ikke vente i årevis på en så usikker spådom. Kjeldset hevder også at man ikke vil kunne bruke DAB-radioen på biltur i Europa. Dette stemmer ikke. Etter hvert vil mottakere som selges i stor grad komme i DAB+ format, som selvsagt også dekoder DAB.

Miljøet

At miljøorganisasjonene vil gå opp på barrikadene ved en overgang til digitalradio tviler vi også på. Norge har et av verdens beste system for resirkulering, og det meste av de radioene som returneres vil følgelig gå til gjenbruk. I tillegg er det sannsynlig at en stor andel av de radioene som befinner seg i norske hjem, allerede er å betrakte som skrot – uavhengig av digitalisering. Anslaget fra Stiftelsen Elektronikkbransjen er at det finnes 12-15 millioner FM-radioer i Norge. En undersøkelse TNS Gallup gjorde for Digitalradio Norge i år, viser at nordmenn oppgir å eie cirka 7,3 millioner radioer – de som finnes ut over dette, er altså glemt. Da er de neppe i bruk lenger, og har det bedre hos Elretur AS enn i en skuff.

Spør oss!Vi er glad for engasjementet rundt digitalradio, og oppfordrer alle som har synspunkter til å kontakte oss via www.digitalradionorge.no eller ganske enkelt ringe oss!

Jarle RuudMarkedsansvarlig Digitalradio Norge AS

Les også:Mener DAB er dødtSkroting av FM-radioer en dråpe i havet

Powered by Labrador CMS