BLÅSER I BACKUP

Én av tre nordmenn sikrer ikke filene sine. Vestlendinger er flinkest i klassen, mens sørlendinger er verst.

Publisert Sist oppdatert

Det viser en undersøkelse utført av Norstat for sikkerhetsselskapet Norman Safeground.

Nordmenns sommerminner og andre filer på datamaskiner landet rundt kan være mindre trygge enn vi tror, etter at undersøkelsen avdekket til dels svært dårlige rutiner for å ta sikkerhetskopier, skriver selskapet i en pressemelding.

Vestlendingene best

Vanligste årsak er faktisk at filer blir slettet av bruker eller programvare ved et uhell, deretter at det oppstår feil og skader på PC og disk

Tusen nordmenn ble spurt om sitt syn på backup, og hele 40 prosent mangler eller vet ikke om de har sikret sine viktige data.

– Vi oppbevarer stadig mer viktige dokumenter og minner som fotografier og videoer kun digitalt. For mange kan dette være uerstattelig hvis ulykken først er ute. En enkel og automatisk backuptjeneste er en rimelig forsikring, sier Arne Uppheim, produktdirektør i Norman Safeguard, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Flinkest i klassen er vestlendingene, hvor 65 prosent har backup. Verst er det med Sørlandet inkludert Telemark, hvor kun halvparten av de spurte svarer at de har backup. Generelt stiger prosentandelen som sikrer filene sine i takt med utdanningsnivå, og folk i byene er noe flinkere til å ta backup enn i distriktene.

Fra feil til brann

– Hva er den vanligste årsaken til at folk mister data?

– Vanligste årsak er faktisk at filer blir slettet av bruker eller programvare ved et uhell, deretter at det oppstår feil og skader på PC og disk. Brann og tyveri er også åpenbare årsaker, men mindre hyppige.

Så godt som halvparten av oss har heller ikke konkrete planer om å ta grep for å sikre filene sine mot datahavari, og av de som har backup-planer, planlegger nesten halvparten å gjøre dette i løpet av det neste halvåret.

Det kan være mange grunner til ikke å velge å ta backup. Blant deltakerne som ikke har backup, begrunner nesten 70 prosent valget med at de ikke har behov for det. Bare tre prosent mener det tar for mye tid, og åtte prosent synes det er for vanskelig.

– Alt for mange tar ikke backup, men av de som gjør så er det vanligste i dag manuell kopiering av data til CD og ekstern harddisk. Dette er ikke bare tungvint, men de fleste gjør dette alt for sjelden til å være en god sikkerhet mot å miste viktige dokumenter, fotografier og videoer. Og man har nesten alltid sikkerhetskopien oppbevart på samme sted som originalen, så risikerer å miste begge samtidig ved brann, tyveri, vannskade og så videre. Derfor mener vi det er en god og rimelig forsikring for brukere å anskaffe automatisk backup til skytjeneste og slippe å bekymre seg, sier Uppheim.

Powered by Labrador CMS