SAMSUNG I STRUPEN PÅ APPLE

Med et nettbrett som skal banke Ipad Mini og en TV-løsning som skal slå ut Apple TV, viser Samsung muskler under årets MWC-messe.

Publisert Sist oppdatert

Mens Mobile World Congress (MWC) i Barcelona tidligere har vært kjent for sine mange mobillanseringer, har det i år vært noe stillere fra de ulike produsentene. Noen har lansert sine toppmodeller i forkant, mens andre har lagt pressekonferanser etter mobilmessen – slik Samsung har valgt å gjøre.

Det betyr likevel ikke at det ikke er spennende produktnyheter å hente under årets MWC. Samsung benyttet blant annet messen til å vise fram sitt splitter nye nettbrett, Galaxy Note 8.0.

Flere brettstørrelser

Filosofien bak våre Note-produkter er effektivitet og kreativitet

Brettet er i samme størrelse som Ipad Mini, men har hakket hvassere spesifikasjoner. Nettbrettet har målene 210,8 x 135,9 x 7,95 mm, en vekt på 338 gram og skjermoppløsningen er på 1.280 ganger 800 punkter. Batteriet er på 4.600 mAh, noe som i alle fall bør gi den ti timers levetid. 

Til sammenlikning måler Ipad Mini 200 x 134,7 x 7,2 mm, veier 308 gram og har en skjermoppløsning på 1.024 ganger 768 punkter.

– Samsung har i flere år hatt en strategi om å tilby nettbrett med flere skjermstørrelser fra 7 tommer til 10,1 tommer. Med Note 8.0 kompletterer vi vår Note-serie mellom Note 2 og Note 10.1, sier Stig-Ove Langø, salgssjef for telekom i Samsung Norge, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Pekepenn for effektivitet

Også med Galaxy Note 8.0 har Samsung valgt å satse på skjermpenn. I det nye nettbrettet skal pennefunksjonaliteten også være forbedret, blant annet virker den også på knappene under skjermen, og sveve-funksjonen fungerer nå også med tredjepartsprogram. Også programvaren skal ha fått en oppussing, nå er det mulig å ha to vinduer åpne samtidig, for enklere å kunne jobbe, kopiere og klippe mellom ulike program.

– Filosofien bak våre Note-produkter er effektivitet og kreativitet. Med S Pen kan man veldig enkelt skrive ned huskelister, redigere dokumenter og bilder, sier Langø.

Galaxy Note 8.0 kommer, som Ipad Mini, i to utgaver. En med kun wifi-støtte, og en med mobilnettverk. Og selv om både Mini-en og Galaxy 8.0 har wifi-støtte, er det kun Samsungs nettbrett som har støtte for frekvensene vi bruker her på berget.

Av andre spesifikasjoner kan nevnes et kamera på fem megapiksler, og et frontkamera med 1,3. Under panseret har Galaxy Note 8.0 en firekjernet Exynos-prosessor på 1,6 GHz og 2 GB ram. Det innebygde minnet er på 16 eller 32 GB, avhengig av prispunktet, og det er støtte for MicroSD om det skulle bli for snaut.

Lesebrettfunksjon

Og mens norske forlag fortsatt ligger langt bakpå hva angår e-bøker, har koreanerne nå laget en egen app for at nettbrettet skal fungere også som lesebrett. Der dedikerte lesebrett som Kindle og Nook bruker en egen teknologi kalt e-papir, har den bakbelyste skjermen i vanlige nettbrett gjort det å lese bøker på enheten til en mindre behagelig opplevelse. Dette forsøker Samsung å bøte på med sin Advanced e-reader-applikasjon, som stiller inn lysstyrke og kontrast for bedre leservennlighet. Funksjonen Smart Stay skal følge med på øyebevegelsene dine, slik at skjermspareren ikke aktiveres når du leser bøker.

Samsung har nettbrett i en rekke ulike størrelser, hva er mest populært?

– Vi ser at kundene nå kjøper nettbrett i flere størrelser enn tidligere, men fortsatt er det våre 10.1 tommers modeller som selger best, sier salgssjefen.

Samsung Galaxy 8.0 WiFi kommer på markedet i mars og vil ha en pris på 3.500 kroner, mens 4G-versjonen kommer i mai og vil koste 5.000 kroner.

Terabyte TV-boks

Samsung må finne seg i å bli sammenliknet med konkurrenten Apple, de to selskapene kniver om å være markedsleder i mange ulike segmenter. Dermed er det ikke merkelig at deres nye produkt HomeSync er blitt omtalt som koreanernes svar på Apple-TV, men Samsung-boksen har noen flere funksjoner under panseret.

Begge kan vise IP-TV og strømme innhold fra ulike, delte mediekilder i nettverket ditt, og begge kan speile skjermen på mobiler og nettbrett via HDMI-kabelen.

Siden boksen kjører Android kan man laste ned tredjepartstjenester som Netflix, ViaPlay, Spotify og mer, og du trenger ikke være redd for at dine innstillinger, bilder, filmer og dokumenter blir delt med resten av familien.

– HomeSync gir kundene muligheten til å lagre sine personlige data i eget hus eller via skybaserte tjenester. Med 1TB lagringskapasitet og mulighet for inntil 8 brukere og 6 enheter pr. bruker, kan man meget enkelt ta vare på innholdet på hele familiens enheter. I tillegg bruker HomeSync Android operativsystem som enkel gjør til at man kan laste ned applikasjoner fra Google Play.

 Hver av brukerne kan passordbeskytte sitt innhold, men de kan også dele et fellesområde der det er hensiktsmessig.

Privat område

Der mange andre produsenter og tjenesteleverandører satser på at du skal ha alt i skyen, fungerer også løsningen til Samsung som en minnebank, som lagrer alt innhold du har på telefonen eller nettbrettet ditt. Synkroniseringen mellom boksen og den mobile enheten skjer via internett, og den har et minne på én terabyte innebygd. Da er det snakk om en tradisjonell harddisk, og ikke SSD.

Oppkobletheten betyr også at du har tilgang til alt innholdet ditt hvor du måtte befinne deg i verden, så lenge det er mobil- eller nettdekning.

Samsung har også satset på sikkerhet med HomeSync. Det er mulig å koble på opptil fire IP-kameraer til boksen, og på den følge med hva som skjer hjemme. Man kan også sette opp ulike alarmer, som varsler deg på mobilen om noe uforutsett skjer hjemme.

HomeSync skal komme i butikk i april, til en pris på rundt 2.500 kroner.

Det er ikke bare harde pakker Samsung viser fram under MWC, også tjenestene deres får oppmerksomhet, blant annet sikkerhetsløsningen Knox.

– Samsung har i flere år lagt ned svært mye ressurser i å tilby sikkerhetsløsninger som sikrer innholdet på våre produkter. Med Knox lanserer vi en Android-basert sikkerhetsløsning for «Bring Your Own Device»-strategier. Enkelt forklart går dette ut på at vi med Knox løsningen skiller mellom arbeidsrelatert og privat bruk på mobile enheter. Den arbeidsrelaterte bruken tilfredsstiller en arbeidsgivers sikkerhetskrav rent teknisk, forklarer Langø.

Tre nye til Norge

Samsung kommer også med tre nye smarttelefoner til Norge. Tøffest er Samsung Galaxy Express, som har 4G-støtte, en 4,5 tommer stor skjerm og god batterikapasitet. Den vil koste rundt 3.500 kroner.

Galaxy Young er beregnet, som navnet antyder, på den yngre garde, og her har Samsung satset på design. Mobilen kommer i rødt, hvitt, blått eller sølv, og har noen ekstra sosiale nettverksfunksjoner. Young vil koste rundt 1.500 kroner.

Sistemann ut er Galaxy Fame, som ifølge Samsung er mobilen for deg som vil dele det du skaper og vil vise deg fram. Del med venner og kjente via Bluetooth eller ved å legge den mot en annen Samsung-telefon som har funksjonen S Beam. Prisen på Galaxy Fame vil være rundt 2.000 kroner.

Med på lasset til Barcelona var også Samsungs NFC-høyttaler DA-F60, som også ble vist fram på årets CES-messe. Om du har en mobiltelefon med NFC-støtte, er det bare å dunke mobilen bort til høyttaleren for å sette opp strømming av musikk, men enheten har også Blåtann og Samsungs egne AllShare-løsning om du ikke har en NFC-telefon.

Powered by Labrador CMS