ELECTROLUX MED SOUS VIDE

Hvitevareselskapet kommer med nye produkter i de aller fleste kategorier, og har en verdensnyhet på tapet også.

Publisert Sist oppdatert

Fagbladet Elektronikkbransjen møtte retail-sjef i Norge, Hans Erik Standal på Electrolux’ forseggjorte stand, og Standal hadde mange nyheter å vise fram.

– I år har vi en god del nytt å vise. En av de største nyhetene vi har er den første kombinerte vaske- og tørkemaskin med varmepumpe, sier han.

Først i salg

En av de største nyhetene vi har er den første kombinerte vaske- og tørkemaskin med varmepumpe

Vi har snakket med flere andre selskaper under årets messe som sier det ikke er praktisk mulig å lage en kombimaskin med varmepumpe?

– Joda, det går an. Maskinen er to centimeter høyere enn vanlige kombimaskiner, for under toppen ligger varmepumpen. Kombimaskin med varmepumpe har vært forsøkt vist på IFA tidligere, men vi er de første som nå gjør dette produktet kommersielt, sier Standal.

Han sier maskinen for forhåpentligvis kommer i norske butikker i løpet av april, til en pris på rundt 16.000 kroner.

Hvem er det som er målgruppen for denne type produkter?

– Kombiprodukter er et typisk storby- og leilighetsfenomen, der man ikke har plass til å ha to maskiner. Tidligere har det vært slik at kombimaskinene har hatt god kapasitet på vask, men liten kapasitet på tørking, kanskje helt ned til tre kilo. Dermed har man måtte ta ut deler av det våte tøyet og henge opp, mens resten ble tromlet. Nå er kapasiteten på ni kilo vask og seks kilo tørk. Det betyr at en familie kan kjøre en normal vask og fortsette videre med automatisk tørk uten å måtte ta ut tøy først.

Standal sier fordel med varmepumpe er at man sparer man veldig mye vann, opptil 30 liter. Den nye kombimaskinen er energimerket A -40, det vil si at du sparer opptil 40 prosent mer strøm enn med en vanlig A-merket maskin.

Økomiks på flere modeller

En annen viktig nyhet for Electorlux er økomiks-systemet, som lanseres på enkelte maskiner allerede i januar.

– Det økomiks gjør er at man blander såpe og vann før det dusjes over tøyet. Inni maskinen er det et lukket system hvor såpe og vann blandes i seks minutter før det når vasken. Man slipper skjolder og får bedre effekt av såpen og kan bruke mindre av denne, og bruker mindre vann og energi, sier retail-sjefen.

Han forteller at maskinene er deklarert A+++ - 50 på et helt vanlig vaskeprogram. Det vil si at den bruker 50 prosent mindre strøm enn en A+++ maskin. De kommer også med steam, slik at du kan ta en dressjakke eller skjorte og friske den opp eller glatte den ut.

– Maskinene vil koste fra rundt 1.100 euro, eller 9.000 kroner. De har også softdrop-trommel som skaper en jacuzzi-effekt med bobler, og de små hullene gjør at tøyet ikke trykkes igjennom trommelen med de problemene det medfører, sier Standal. 

De nye ProSteam tørketromlene har også varmepumpe, og kommer med egne damp-program for å friske opp klær som kanskje ikke trenger en vask, og glatte ut dressjakker, kjoler og skjorter. Varmepumpeteknologien sørger for at tromlene får energimerking A++, og er ifølge selskapet selv den eneste tørketromlen med ni kilos kapasitet som når denne kategorien.

Electrolux kommer også med en helt ny serie oppvaskmaskiner, og tilbyr nå ekstra bestikkskuffer. Maskinene er bygget for 15 kuverter, men selskapet har også en mindre 13-kuverts versjon. De vil koste fra rundt 5.000 kroner og oppover, og kommer også som innbyggingsmaskiner.

Proft på kjøkkenet

Hvitevareeksperten har også fått med seg toppkokker på årets IFA-stand, og sentralt plassert på standen er selskapets Grand Cuisine-serie.

– Det vi har gjort er å ta våre profesjonelle kjøkkenmaskiner inn i en forbrukerkjøkken. Dette er fantastiske ovner, løsninger med blant annet egen induksjons-wok, gassbluss og du har store koketopper med åtte soner. Dette er dyre produkter, sier Standal.

Er serien i salg i Norge?

– Dette selges kun i prosjekt, og man må få det spesialdesignet og tilpasset. Vi snakker her om veldig eksklusive hjem, og vi har installert noen i Sverige og England. Vi lanserte Grand Cuisine i fjor i England fordi vi har en lang historie innen profesjonelt kjøkken, og nå drar vi altså denne erfaringen med inn i forbrukerverdenen. Vi snakker fort om utstyr for 400.000 kroner, og så kommer innredningen i tillegg. 

Sous-vide uten vannkar

Men Electrolux har også noe for matlagingsentusiasten som ikke er millionær. Her er den vanlige forbrukerens motstykke til Grand Cuisine.

– Med vår sous vide-ovn beholder man all næring, smak og fuktighet i maten, og du får et profesjonelt resultat, sier Standal.

Electrolux' sous-vide-løsning består av en ny og forbedret kombidamper, og en skuff med integrert vakuumpakker.

Den nye dampovnen vil kunne reguleres til nærmeste grad, noe som er essensielt om man lager mat sous-vide. Den nye ovnen vil også ha en kjernetemperaturmåler som vil være enda mer nøyaktig. Under ovnen sitter vakuumpakkemaskinen, og tar nesten like stor plass som selve ovnen, noe som gjenspeiler hvor stor vekt Electrolux har lagt på denne funksjonen.

Vanligvis bruker kokkeentusiaster som lager mat sous-vide et nøyaktig temperaturkontrollert vannbad, men med en kombidamper bruker man dampfunksjonen i ovnen i stedet og slipper å ha et vannkar på benken.

Prisen på det nye systemet er ikke helt klar, men Standal antar prisen på selve ovnen vil ligger i overkant av 22.000 kroner, mens vakuumpakkeren vil koste rundt 27.000 kroner.

Dere har også lansert en ny Assistent kjøkkenmaskin, men i Norge tok Ankarsrum Industries i 2009 over merkevaren og produktet og etablerte salgsselskapet Ankarsrum Assistent AB. Betyr lanseringen en endring i denne strukturen?

– Navnet "Assistent" er vårt varemerke og da avtalen med leverandøren gikk ut, tok vi med varemerket og utviklet vår egen maskin, som nå lanseres under navnet "Assistent." Den "gamle" maskinen vil nå kun bli merket med Ankarsrum, sier Standal.

Powered by Labrador CMS