Daglig leder Per Johan Waag i Elite Foto AS og driftssjef Benedikte Tetlie utenfor kjedens nye butikk ved Gulskogen senter i Drammen. Foto: Stian Sønsteng

TILBYR KORTREISTE BILDEPRODUKTER

– Mens de andre er sentralisert med produksjon i utlandet, satser Elite Foto på rask produksjon i butikkene, sier kjedesjef Per Johan Waag.

Publisert Sist oppdatert

Vi møter ham torsdag 9. september, under åpningen av Elite Fotos butikk nummer 36. Denne ligger i Gulskogen senter i Drammen, og blir den tredje kjeden selv eier.

Driftssjef Benedikte Tetlie i Elite Foto med et bilde hun selv har blåst nytt liv i, fra originalen på veggen bak. Foto: Stian Sønsteng

– I utgangspunktet er vi en franchise-kjede, og vi er avhengige av superdyktige ildsjeler som driver sin egen butikk. Enkelte steder er inngangsbilletten høy, så vi har funnet frem til en løsning der Benedikte og hennes butikksjefer klarer å få til noe av det samme som franchisedrift gir, sier Waag.

Benedikte heter Tetlie til etternavn, og drev tidligere kjedens butikk i Tromsø. Nå har hun i tillegg fått ansvaret for butikkene ved Sandvika storsenter og Gulskogen senter.

– Er det aktuelt å åpne flere kjedeeide butikker?

– Vi vil ikke stenge for denne muligheten, kanskje steder der det er dyrt å etablere seg, men det blir uansett ikke flere i år, sier Waag til fagbladet Elektronikkbransjen.

Surrealistisk åpning

Grafisk designer Kristine Lindstrøm i Elite Foto trår til rett før åpning av Elite Foto Gulskogen i Drammen. Foto: Stian Sønsteng

Han mener det er en smule surrealistisk å åpne en butikk under pandemien, men sier kjeden har hatt et ønske om å reetablere seg ved Gulskogen senter helt siden den forrige butikken deres ble stengt her i 2014.

– Etter flere forsøk begynte det å løsne i vinter, vi fikk tilbud om et spennende lokale, og merker allerede responsen fra kundene, sier Waag.

Ved fire stasjoner sentralt plassert i Elite Foto Gulskogen, kan kundene selv bestille sine bildeprodukter, for umiddelbar levering. Foto: Stian Sønsteng

Nærmeste Elite Foto-butikker ligger på Holmen i Asker og i Holmestrand.

Driftsansvarlig Benedikte Tetlie mener beliggenheten er god.

– Parkeringshuset ligger like ved, og hovedfartsåren gjennom senteret går forbi oss. Lokalet er smalt og avlangt, slik at vi har mye plass til å vise produktene våre for dem som går forbi, sier Tetlie.

Mens resten av bransjen har sentralisert bildeproduksjonen i utlandet, ønsker vi å tilby mest mulig lokalt

Elite Foto Gulskogen er innredet etter kjedens nye butikkonsept, og har fått ekstra god plass til bildeproduktene.

– Mens resten av bransjen har sentralisert bildeproduksjonen i utlandet, ønsker vi å tilby mest mulig lokalt. Dette har vært veldig viktig for oss, og vi ser at kundene foretrekker dette. Her på Gulskogen får vi vist en stor del av bredden vår når det gjelder bildeprodukter, og dette vil også få økt fokus i resten av kjeden. Etter at kamerasalget forsvant, og alle i stedet bruker mobiltelefonen, kan kundene hos oss bestille produktene på sekundet i butikken, sier Waag.

Leverer på minuttet

– I hvor stor grad kjenner kundene til at de kan stikke innom dere på tur til en bursdag for å få laget en personlig fotogave?

David Maximillian Graatrud og sønnen Andreas August var blant de første kundene som kom innom Elite Foto Gulskogen. Foto: Stian Sønsteng

– Det tar tid å gjøre dette kjent, også fordi 80 prosent av bransjen er internettbasert med relativt lang leveringstid. Derfor er utstillingene i butikken veldig viktig, og ikke minst spiller medarbeiderne en sentral rolle når det gjelder å fortelle kundene hvilke muligheter de har. Terskelen for å bestille bildeprodukter, rent teknisk, er det mange som synes er utfordrende. Derfor er det viktig at vi kan hjelpe til dette i butikkene, sier Waag.

– Mange kunder tror nesten ikke at det kan gå så fort. Når vi sier at de kan få bildene på noen minutter blir de positivt overrasket, og det rekrutterer dessuten nye kunder. Vi arbeider mye med sosiale medier, og forsøker ikke minst å fortelle alle kunder om tjenestene våre, selv om de kanskje bare skal ha en ramme, sier Tetlie.

– Er det anbefalinger fra venner og kjente som er det viktigste?

Tore Rødde i Fujifilm hadde fått god plas til sine Instax mini11-kamera på åpningsdagen ved Elite Foto Gulskogen. Foto: Stian Sønsteng

– Absolutt, og dette gir også den langsiktige veksten. Det er veldig gøy når folk ringer en torsdag og sier de trenger en fotobok til et bryllup på lørdag, og spør når de må bestille den. Når vi kan svare lørdag morgen, er det veldig trivelig, sier Waag.

– Er det mange kunder som tar sjansen og opererer med så knappe marginer?

– Overraskende mange! sier Waag og Tetlie i kor - og ler.

Fremkalling av film

Ordet «overraskende» penser Waag inn på et annet spor:

– Hvis noen for noen år siden hadde fortalt meg at vi i 2021 skulle åpne en ny butikk i Drammen med egen analog filmfremkaller, ville jeg ikke trodd det. Men, det har vært helt naturlig og var en viktig del av utstyret som måtte på plass til åpningen.

– Hvem er den typiske kunden som kommer med et engangskamera eller en filmrull til fremkalling?

Også tradisjonelle fotoalbum har fått god plass ved Elite Foto Gulskogen. Foto: Stian Sønsteng

– Man skulle tro at det var en voksen mann 55+, men det heller en ung jente eller gutt på rundt 20 år. Dette markedet har virkelig tatt seg opp, og det skyldes nok det helt ekte du får med et analogt bilde, sier Tetlie.

Neste alle Elite Foto-butikker fremkaller analog film.

Veronika Nilsen (f. v.), Sofie Kvåvik og Benedikte Tetlie i full sving før åpning. Foto: Stian Sønsteng

– De som har vært på nippet og kanskje lurt på om de skulle holde ut, får nå bekreftet at det har vært riktig å beholde denne tjenesten. Det er ingen tvil om at andelen analogt har falt drastisk, men dette står i stil til servicegraden vi skal ha i hele spekteret av produkter, sier Waag.

Det skyldes nok det helt ekte du får med et analogt bilde

Tetlie forteller at de ved Elite Foto Gulskogen fremkaller C41-film.

– Prosessen tar kanskje en halvtime, og selve fremkallingen uten papirkopier koster 159 kroner hvis du vil ha bildene digitalt på epost, siden vi også kan skanne filmene, sier Tetlie.

Hun forteller at enkelte butikker i kjeden også har manuelle løsninger for å fremkalle sort/hvitt-film.

– Det morsomme for dem som har vært i bransjen en stund, er at vi nå igjen selger analoge kamera – men da kalles det gjenbrukskamera, siden de kan brukes flere ganger ved at man setter inn ny film, i motsetning til engangskameraene. Her er blant annet Agfa på banen, og flere andre kommer også, sier Waag.

Store vindusflater og et langt og smalt butikklokale gir ifølge Elite Foto gode muligheter til å vise kjedens bildeprodukter. Foto: Stian Sønsteng

Økning under pandemien

– Hvordan har Elite Foto opplevd pandemien?

Butikksjef Veronika Nilsen ved Elite Foto Gulskogen får betalingsterminalen på plass åpningsdagen. Foto: Stian Sønsteng

– Trafikken i fysiske butikker gikk ned, men bilder og bildeprodukter har truffet folk godt i pandemien, slik at de har handlet mer. Spesielt godt merket vi dette i fjor, der mange brukte tid på å sette bildene i album og slike ting. Dette har normalisert seg i år, så nå ser vi solid vekst i andre kategorier – for eksempel bordkort. Vi har aldri solgt så mange bordkort som nå, og det er kanskje naturlig siden man skal passe på at kohortene sitter sammen, sier Waag.

Butikkmedarbeider Sofie Kvåvik ved Elite Foto Gulskogen med kjedens ekspress fotobok. Foto: Stian Sønsteng

– En annen ting det har vært utrolig mye av, er retusjering, oppfrisking og digitalisering av gamle bilder og negativer. Dette er en spennende tjeneste kanskje ikke så mange vet om at vi gjør, men som vi for eksempel her ved Gulskogen senter har forsøkt å vise i butikken. Vi kan ta et krøllete og gammelt bilde og gjøre det som nytt igjen, sier Tetlie.

Hun fortsetter:

Kundene som beveger seg inn i Gulskogen senter i andre etasje, passerer Elite Fotos nye butikk. Foto: Stian Sønsteng

– Noe annet vi har fått inn mye av, er videofilmer til digitalisering. Under pandemien har nok folk hatt mer tid til å rydde enn vanligvis, sier Tetlie.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 5/2021, som ble distribuert 11. oktober. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS