På grunn av koronasmitte kan man denne perioden ikke spille hos Elkjøp, men kjeden låner bort datakraften i koronakampen. Foto: Elkjøp
På grunn av koronasmitte kan man denne perioden ikke spille hos Elkjøp, men kjeden låner bort datakraften i koronakampen. Foto: Elkjøp

KARANTENE-MASKINER I KORONA-KAMP

Over 200 spillmaskiner hos Elkjøp, som kundene ikke kan bruke på grunn av smittefaren, gir datakraft til forskning i kampen mot koronaviruset.

Publisert

– Slår man sammen alle spillmaskinene vi har utstilt i våre butikker blir det fort veldig mye prosesseringskraft. Da dette forslaget kom fra en ansatt var det et fantastisk initiativ som vi ble med på umiddelbart, sier spillansvarlig Nils Martin Øyo i Elkjøp Norge i en pressemelding.

Elkjøps spillmaskiner er nærmest satt i karantene, siden de i korona-kampen ikke kan brukes av kundene på grunn av smittefaren. Likevel går over 200 av datamaskinene døgnet rundt, der datakraften lånes ut til forskere i jakten på behandling og vaksine mot Covid-19.

Spillmaskinene er blitt koplet opp på det verdensomspennende [email protected], som lar privatpersoner donere datakraft til forskning. Prosjektet ble utviklet ved Stanford University for 20 år siden, og siden har datamaskiner fra alle verdens hjørner bidratt til svar på gåter om sykdommer som Alzheimer og Parkinson. 

470 PetaFLOPS

Spillansvarlig Nils Martin Øyo i Elkjøp Norge. Foto: Elkjøp.
Spillansvarlig Nils Martin Øyo i Elkjøp Norge. Foto: Elkjøp.

Svært mange gamere og entusiaster låner bort ledig datakraft til nettverket, som nå er på nesten 470 PetaFLOPS prosesseringskraft. Dette skal være mer enn verdens sju kraftigste supercomputere til sammen.

– Mens én maskin alene ville ha brukt svært lang tid på å tallknuse data om Covid-19, kan noen hundre datamaskiner sammen løse komplekse regnestykker på få dager, som igjen kan gi svar på hva som skal til for å knekke viruset, heter det i pressemeldingen.

Jeg tror mange har et ønske om å bidra så mye som mulig for å komme tilbake til hverdagen

– Man kan spøke med at vi gamere trives godt med mye hjemmetid foran PCen i disse dager. Men jeg tror mange har et ønske om å bidra så mye som mulig for å komme tilbake til hverdagen. Også ansatte i hjemmekarantene har lurt på hvordan de kan sette opp sin private PC for å være med på Elkjøps «folding-team». Det er innmari fint, sier Øyo i pressemeldingen.

For å bidra i [email protected] laster man ned et program, og man kan danne og bli med i lag som samarbeider om å prosessere mest mulig data. Gjennom de siste 20 årene er det blitt skrevet mer enn 200 avhandlinger på bakgrunn av resultater non-profit-nettverket har jobbet frem.

Powered by Labrador CMS