Elkjøps nye lageranlegg (animert i forgrunn) vil ligge på andre siden av veien for dagens sentrallager i Jönköping i Sverige. Illustrasjon: Catena

ELKJØP DOBLER LAGERKAPASITETEN

Elkjøp utvider sentrallageret sitt i Jönköping fra 107.000 til 193.600 kvadratmeter. Etter planen skal nybygget stå klart i 2024.

Publisert

– I et utfordrende marked er vi stolte over å kunne lansere planer for en viktig investering i kortere ledetider for kjøkken og en enda bedre handleopplevelse for alle våre kunder i Norden, sier Erik G. Sønsterud, konsernsjef i Elkjøp Nordic, i en pressemelding.

Sentrallageret drives av Elgiganten Logistik, et datterselskap av norske Elkjøp, som igjen eies av britiske Currys. Sentrallageret har siden 1997 ligget på industriområdet Torsvik, like sør for Jönköping i Sverige, og leverer varer til konsernets butikker og kunder i Sverige, Norge, Danmark og Finland, samt Island, Grønland og Færøyene.

Nærmere kundene

Dette er et viktig steg i den store omstillingen til en mer klimanøytral virksomhet

Siden den forrige utvidelsen i 2016 har Elkjøps nordiske omsetning ifølge pressemeldingen økt med mer enn 50 prosent.

– Den sterke veksten gjør at Elkjøp nærmest dobler lagerkapasiteten i Jönköping, samtidig som distribusjonen av kjøkken flyttes hit fra Brno i Tsjekkia. Ved å flytte distribusjonen av kjøkken nærmere nordiske kunder reduseres karbonavtrykket på kjøkkentransport med 75 prosent, heter det.

I tillegg vil det nye lageret utstyres med ladestasjoner, og det er planer for et av Nordens største solcelleanlegg på taket. Ifølge pressemeldingen har Elkjøp sammen med eiendomseier en ambisjon om å nå sertifiseringen «Excellent» i henhold til BREEAMs miljøklassifiseringssystem.

1.300.000 kubikkmeter

– Vi er bevisste på miljøansvaret vårt og jobber aktivt for å redusere miljøpåvirkningen, spesielt fra transportene våre. Kortere avstand til kundene våre er bra for både kundene og miljøet. At vi også får et toppmoderne bygg som er energieffektivt og miljøvennlig bygget, er helt i tråd med bærekraftstrategien vår. Dette er et viktig steg i den store omstillingen til en mer klimanøytral virksomhet, sier Sønsterud.

Konsernsjef Erik G. Sønsterud i Elkjøp Nordic. Foto: Stian Sønsteng

Elkjøps sentrallager leverer årlig over 50 millioner produkter til butikker og sluttkunder i Norden. Ifølge elgigantenlogistik.se går det hvert år 1,5 millioner hodetelefoner, 450.000 vaskemaskiner, 715.000 bærbare datamaskiner, 2,5 millioner mobiltelefoner, 860.000 TV-apparater og 22.000 kjøkken ut fra lageret. Årlig håndteres 1.300.000 kubikkmeter varer, og på en vanlig uke kjører 400 lastebiler ut fra lageret.

I 2021 ble 1.246 tonn papp, 160 tonn plast og 1.625 tonn treavfall levert til gjenvinning fra logistikksenteret.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 4/2022, som ble distribuert 30. august. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS