FOR PROFFE OG BLOGGERE

Olympus spisser satsingen på yrkesfotografer og unge kvinner på farten som liker å dele bilder de har tatt av seg selv.

Publisert Sist oppdatert

OM-D E-M1 med ny proffoptikk og Pen E-PL7 med selfie-skjerm er produktnyhetene i de to segmentene. Juliane Hval Holmedahl forteller at Olympus har beveget seg inn på nye områder for å øke oppmerksomheten hos en yngre kundegruppe.

– Vi har startet et samarbeid med bloggere, deltatt på moteuken i Oslo og hatt ulike arrangement for dette segmentet. Blant annet var vi i handlegata Bogstadveien i Oslo en lørdag, der vi hadde med de nye Pen E-PL7-kameraene. Her fikk vi en enormt god respons fra målgruppen, når de fikk se hvordan de kunne vippe skjermen på tre tommer ned under kameraet og ta bilder av seg selv. Kameraet har innebygd wifi, kan fjernstyres fra nettbrettet eller smarttelefonen, og du kan overføre bilder fortløpende. I stedet for å publisere et dårlig mobilbilde kan du enkelt dele et fantastisk bilde, sier Hval Holmedahl til fagbladet Elektronikkbransjen.

– Hvordan lykkes Olympus i å trekke til seg de yngre kundegruppene?

Gjennom spennende samarbeid med andre kjente merkevarer og spennende personer er vi synlige på helt nye arenaer

– Vi har sett på hva som er viktig for målgruppen. Gjennom spennende samarbeid med andre kjente merkevarer og spennende personer er vi synlige på helt nye arenaer, sier Hval Holmedahl.

Fjernstyrt kamera

Hennes kollega, Charlotte Hellström Cardelöv, forteller at kameraet har 14 filtre, deriblant to nye; vintage og et sort/hvitt-bilde der man i tillegg plukker ut én farge.

– Kundene vi retter dette kameraet mot etterbehandler kanskje ikke bildene sine på en datamaskin, så vi har gjort det enklere å gjøre dette i kameraet, sier Cardelöv.

– Hvor stort er blogger-markedet?

– Det er veldig stort, og vokser stadig. Hvis man ønsker å forynge varemerket er det her man må være til stede. Bloggerne påvirker de unge, sier Cardelöv.

Hun tror mange vil bruke kameraet sammen med en smarttelefon eller et nettbrett. Alle kamerafunksjonene kan styres fra disse, som seriebildeopptak, intervall, fokus, blender og lukker.

– Ta hele ”paparazzi-serier” i rask rekkefølge eller still inn intervallet slik at det blir som å posere i en fotoautomat, heter det i en pressemelding.

Det beste fra Olympus

Pen E-PL7 leveres med et utbyttbart zoomobjektiv med brennvidde 14–42 mm (tilsvarende 28-84 mm) med lysstyrke 2,5-5,6. Kameraet kommer i butikkene i slutten av september i fargene hvitt, sort og sølv. Pris: 4.000,-

Med programmet Live Guide kan brukeren få opplæring og tips underveis i fotograferingen. Gratis-applikasjonen Olympus OI.Share Pen gjør det mulig å dele bilder.

De fleste funksjonene i Pen E-PL7 finnes også i toppmodellen OM-D E-M1. Denne kommer nå i sølv, med programoppdateringen 2.0 som også kan installeres på den sorte modellen som allerede er i handelen.

– E-M1 har den beste bildekvaliteten noensinne i et kamera fra Olympus, sier Cardelöv.

Blant nyhetene i den nye programvaren, er tethered shooting, der kameraet kobles direkte til datamaskinen via USB og søkerbildet speiles direkte på dataskjermen.

– Kameraet kan styres fra datamaskinen, via vår gratis programvare Olympus Capture. Når bildet tas føres bildefilene automatisk over til datamaskinen, sier Cardelöv.

Proff-optikk

Digital Shift er en annen nyhet i den nye programvaren. Denne funksjonen skal gjøre det mulig å justere perspektiv og rette opp linjer i bildet direkte i kameraet, spesielt egnet for arkitekturfotografering.

– Vi har også en raskere autofokus, og forsinkelsen i søkeren er redusert fra 29 til 16 millisekunder, sier Cardelöv.

Prisen på E-M1 er 12.000 kroner, med en 12-40 mm koster det 6.000 kroner mer. Kameraet veier med sine 497 gram inklusive batteri og minnekort ifølge Olympus 38 prosent mindre enn gjennomsnittet for speilreflekskameraer. Som E-M1 er det nye zoomobjektivet på 40-150 mm (tilsvarende 80-300 mm) med lysstyrke 2,8 støv-, sprut og frostsikkert, prisen er 13.000 kroner. Dette skal være verdens første med et fokussystem som styrer to linseelementer med hjelp av to lineære motorer, for stille og rask fokusering. En ny telekonverter, som bygger 15 mm, forlenger brennvidden 1,4 ganger.

– Dette er det andre objektivet vårt i proffserien, som er en viktig del i satsingen på yrkesfotografer, sier Cardelöv.

Vil nå yrkesfotografer

Olympus er altså i ferd med å bygge opp en serie proffobjektiver. De to andre kategoriene er standard og premium.

– Vi har arbeidet på samme måte i 4:3-porteføljen, og viderefører dette til mikro 4:3. Neste år kommer vi med minst to proff-objektiver til; en 300 mm med lysstyrke 4,0 og en 7-14 mm med lysstyrke 2,8, sier Cardelöv.

– Hva betyr det for dere at dere har proffoptikk?

– Vi ønsker å tiltrekke oss yrkesfotografer. De kompakte systemkameraene blir stadig med attraktive, fotografene orker ikke slepe med seg de tunge speilrefleksene. Hvis man for eksempel trenger portabelt studioutstyr, ser stadig flere at Olympus er et godt alternativ, sier Cardelöv.

Mikro 4:3-systemet, som Olympus og Panasonic er sammen om, består i dag av 65 objektiver.

– Hvilken utvikling har kompakte systemkamera i Norden og Norge?

– De kompakte systemkameraene har en stadig økende andel av kamerasalget, i et marked der vi ser at både kompaktkamera og speilrefleks stuper, sier Hval Holmedahl.

Tøffe og kompakte

Innen kompaktkamera er det de tøffe modellene i Stylus-segmentet som gjør det best.

– De tøffe kompaktmodellene selger på europeisk basis klart best i Norden. Det er nok fordi de er vanntette, tåler kulde og støt. Vi ser at også mange familier velger disse modellene, da kan også barna dem, sier Cardelöv.

– Dere har omorganisert selskapet i Norden. Satses det mye penger fra Olympus på å beholde posisjoner og vokse?

– Ja, det gjør vi. Vi ser et stort potensial, og det er viktig å styrke en allerede god posisjon i markedet. Dette gjør vi blant annet ved å øke bemanningen og være synlige på nye arenaer, sier Hval Holmedahl.

Hun har ansvaret for PR og markedsføring i Norge og Danmark. I Norge er det i tillegg to selgere. Det nordiske hovedkontoret i Stockholm har siden i vår vært ledet av Rei Okubo som har bakgrunn fra hovedkontoret i Tokyo.

Powered by Labrador CMS