STABILISATOREN DET TREDJE ARGUMENTET

– Sensor og objektiv er viktig for bildekvaliteten. Med vår nye stabilisator har vi fått et tredje element, som i tillegg gir betydelig bedre videokvalitet.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Michael Guthmann, produktsjef i Europa for Olympus’ kameraportefølje.

– E-M5 Mark II har verdens beste system for optisk bildestabilisering, og gjør det mulig å ta bedre bilder når belysningen er dårlig. Den er forbedret fra tidligere modeller, basen er E-M1, men både programvaren og de mekaniske delene er bedret. Teknologien ligger i kameraet, og kan brukes på alle objektiver. Stabiliseringen virker i fem akser, mot de tre som er vanlig i markedet, sier Guthmann.

Han presenterer Olumpus’ nyheter på en pressevisning på Arlanda flyplass utenfor Stockholm i Sverige. Reisen hit for fagbladet Elektronikkbransjen er organisert og betalt av Olympus.

E-M5 Mark II har verdens beste system for optisk bildestabilisering, og gjør det mulig å ta bedre bilder når belysningen er dårlig

Norden-sjef Rei Okubo sier at Olympus i den raske endringen i markedet, der speilrefleks og kompaktkamera selger mindre, ønsker å konkurrere på alle de viktige områdene innen kompakte systemkamera.

– Kategorien med små systemkamera med utskiftbar optikk har en stabil vekst, og i Norden må vi dra nytte av denne muligheten. Vi har derfor omorganisert selskapet, og Niklas Molin er nyansatt som salgssjef for Norge og Sverige, mens Ann Lerjeborn er nordisk produktsjef. Vi har dessuten et godt lag på markedssiden, med Juliane Hval Holmedahl og Charlotte Hellström Cardelöv med ansvar for henholdsvis Norge/Danmark og Sverige, sier Okubo.

Snart i butikkene

Han sier Olympus med Pen-serien, som ble lansert i 2009, følger filosofien om å levere kompakte og lette høykvalitetskamera.

– Vi skreddersyr modellene til ulike målgrupper, og porteføljen vår dekker de viktigste gruppene. I 2012 kom E-M5 i OM-D-familien, og i 2013 endret vi strategien for kompaktkamera der vi relanserte Stylus som undermerke. Her ønsker vi levere høykvalitetskamera i kompaktkategorien til markedet. Pen retter seg spesielt mot stilbevisste kvinner og menn, mens OM-D er for alle fotointeresserte, sier Okubo.

E-M5 Mark II kommer i norske butikker i slutten av februar i sort og sølv, og vil koste 10.500 kroner. I sett med 14-150 mm er prisen 14.000 og i sett med 14-42 mm 13.500 kroner. Olympus slipper også ny programvare, versjon 3.0, til toppmodellen E-M1.

Guthmann sier Olympus med E-M5 Mark II retter seg mot entusiasten som tilbringer mye tid med kameraet. Både menn og kvinner, fra 30 år og oppover.

– Vi vil levere et lite kamera som gjør det mulig å ta de bildene man ønsker når som helst og hvor som helst, sier den europeiske produktsjefen.

Ikke 4K

En annen fordel med nye E-M5 er at det i tillegg til å tåle støv og sprut som tidligere, også tåler kulde slik som E-M1. Huset er med sine 851 gram blitt 44 gram tyngre enn forgjengeren.

– Bildestabiliseringen gjelder også videoopptak. Kameraet filmer i full HD i flere bilderater; 60, 50, 30, 25 og 24 p. Bitraten er over 50 Mbps, og HDMI-utgangen gjør det mulig å filme på en ekstern disk, sier Goodman.

Han mener det ikke er noen stor ulempe at kameraet ikke filmer i 4K-oppløsning.

– Vi vet at konkurrentene har 4K. Oppløsning er ikke alt, og ikke viktig for våre målgrupper. Kvalitetsmessig er ikke 4K alt, der er bildekvaliteten stabilisatoren gir viktigere, mener Guthmann.

Han påpeker at de fleste manuelle innstillinger kan gjøres mens opptaket pågår.

E-M5 Mark II har fått en ny søker, som Guthmann betegner som krystallklar. I tillegg har det kompakte systemkameraet fått en dreibar skjerm som skal gjøre det mulig å bruke denne i alle vinkler.

40 MP-bilde

– Vi lanserer en ny funksjon vi har kalt 40M High Res Shot, der vi kombinerer åtte bilder i ett bilde med denne oppløsningen. Cmos-sensoren er på 16 MP, og kameraet setter altså sammen flere av disse til ett høyoppløst bilde på 40 MP. Det er veldig spennende at man kan har denne muligheten i et kamera til denne prisen. Kameraet må være stabilt siden de åtte eksponeringene tas i løpet av ett sekund, det samme gjelder lysforholdene, og vi anbefaler at man bruker et av våre beste objektiver. De åtte bildene lagres som én fil, i tillegg lagres den første eksponeringen som en egen fil. Ved utendørsfotografering kan det være problemer, hvis for eksempel et blad på et tre beveger seg, sier Guthmann.

Sammen med E-M5 Mark II lanserer Olympus to grep, og en ny blits som får strøm fra kameraet, sier Guthmann.

Mens man med E-M1 kan ta 40 raw-filer på rappen, mens E-M5 Mark II har en begrensning på 16. Den nye programvaren til E-M1 øker hastigheten fra 6,5 til 9 bilder per sekund. Dette fører til at du kan lagre 41 ruter om gangen, mot tidligere 50. Programvaren vil være tilgjengelig fra 16. februar.

Olympus lanserer også tre nye objektiver, alle støv-, frost- og sprutsikre; 14-150 (4,0-5,6), 7-14 og 8 mm (1,8). Sistnevnte skal være verdens raskeste fisheye-objektiv.

– Dette er også et statement fra oss overfor profesjonelle fotografer, sier Guthmann.

Les også produktnytt:

Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 8 mm Fisheye 1:1.8 PRO

Olympus OM-D E-M5 Mark II

Olympus STYLUS Tough TG-860

Olympus OM-D E-M1 programvareoppdatering

Powered by Labrador CMS