NIKONS VIKTIGSTE LANSERING PÅ LENGE

– Speilrefleks er hjertet til Nikon, og det er viktig å ta vare på brukerne våre. Med D750 lanserer vi et mindre og lettere fullformatkamera.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er et av de viktigste kameraene vi har lansert de senere årene. Speilrefleks er fortsatt, selv om markedet er i endring, det viktigste segmentet for Nikon. Det er hjertet i forretningen vår, og det skal vi fortsatt ta vare på. Med D750 leverer vi et mer kompakt og lettere fullformatkamera med profesjonell ytelse. Det gjør at funksjonaliteten blir tilgjengelig for flere brukere, og vi vil se et vidt spekter når det gjelder hvem som vil kjøpe kameraet, sier produktspesialist Jon Aasen når fagbladet Elektronikkbransjen møter ham på Photokina-messen i Køln.

Kameraet kom i salg 23. september til en 19.000 kroner.

Aasen forteller at Nikon i D750 har brukt mer karbonmaterialer og utviklet en mer selvbærende konstruksjon, slik at hele huset er blitt mindre og lettere.

Vi bruker for eksempel to autofokussystem som arbeider parallelt, der det raskeste vinner

– Dette er viktig i et marked der kundene foretrekker stadig mindre kameraer og de kompakte systemkameraene får en stadig større markedsandel?

– Helt klart. Samtidig som D750 er mindre og lettere, tilbyr vi en profesjonell ytelse på høyde med proffmodellene våre, sier Aasen.

Video i full HD

D750 kan ta serieopptak i fullformat på 6,5 bilder i sekundet. Innebygd wifi gjør det mulig å dele fullformatbilder trådløst. Bildebrikken er på 24,3 megapiksler, og skal ha et stort dynamisk område som gir detaljrike bilder i alle følsomhetsområder. Iso-området er 100 til 12.800 og kan utvides fra 50 til 51.200. Nikons mest avanserte bildebehandlingsmotor, Expeed 4, skal optimalisere bildekvaliteten for både stillbilder og video. Autofokus-systemet Multi-Can 3500II er på 51 punkter med følsomhet ned til -3 EV, og skal gjøre det mulig å fange motiver i rask bevegelse. Søkefeltgruppene fra D4S og D810 skal gi rask fokusering og forbedret isolering av hovedmotivet fra bakgrunnen.

Under videoopptak kan fargebalansen og lysstyrken justeres. Kameraet har en vippbar skjerm 3,2 tommer med 1.229.000 punkter. Via wifi kan kameraet fjernstyres via en smartenhet med Wireless Mobile Utility-appen. Nikons D-film skal gi video i kringkastingskvalitet, i full HD (1080p) med bildefrekvenser på 50p/60p, ifølge Nikon med merkbart redusert støy, moaré og fargefeil. En egen film-meny har samlet alle innstillingene på ett sted, og en elektronisk styrt blenderåpning gjør at blenderen kan styres under opptak.

Utvipp-skjerm

Kameraet har HDMI-utgang, slik at det er mulig å ta opp video på en ekstern opptaker samtidig med de to minnekortene det er plass til. En egen kontroll skal gi bedre lydopptak via den innebygde stereomikrofonen eller via en ekstern mikrofon.

Lukkeren er av kevlar/karbonkompositt, og testet for opptil 150.000 sykluser. Litiumionbatteriet EN-EL15 skal holde til 1.230 stillbilder eller 55 minutter film på én lading i henhold til cipa-standarden.

– Hva vil du si om videofunksjonen på D750?

– Den er det beste Nikon har, hvis vi ser bort fra D4S som har litt andre funksjonaliteter. D750 leverer like god, og kanskje bedre, kvalitet på mange områder. Den utvippbare skjerm gjør kameraet mer brukervennlig når man filmer, og vi har gjort mye med grensesnittet for video slik at det er lettere å sette egne innstillinger, sier Aasen.

– Dere tilbyr ikke 4K-oppløsning?

– Det har vi heller ikke på D750. Vi har valgt å fokusere på å levere en veldig høy kvalitet i full HD fremfor å slenge oss på 4K-bølgen, og føler vi klarer å levere noe av det beste som finnes i dagens speilrefleks-marked.

Nyskapende steg

– I et marked der Nikon representerer de tradisjonelle kameraprodusentene, ser vi en stadig sterkere tilstedeværelse fra de tradisjonelle elektronikkselskapene, med ny teknologi som for eksempel 4K. Hvordan føler du at Nikon lykkes i å henge med i produktutviklingen?

– Vi lykkes bra. Det er alltid en utfordring for et stort selskap som Nikon å være nyskapende, men vi gjør absolutt vårt beste for å møte brukerne våre i dagens marked samtidig som vi tar vare på eksisterende Nikon-brukere og kjerneverdiene våre. Dette er en utfordring, men vi ser jo at vi med Nikon 1-serien har tatt nyskapende steg med våre produkter.

– Enkelte kompakte systemkamera begynner å bli større, de nærmer seg speilrefleksmodellene. Vurderer Nikon gjøre det samme med sine kompakte systemkamera i Nikon 1-serien?

– Vi kommenterer ikke fremtidige modeller, men har til nå valgt å gå for lette og kompakte Nikon 1-modeller. Dette er et av grunnprinsippene med denne serien, ved siden av at kameraene er veldig raske i forhold til respons på autofokus og seriebilder. Med Nikon 1 tilbyr vi helt andre egenskaper enn man kan forvente med mer tradisjonelle kamera. Vi bruker for eksempel to autofokussystem som arbeider parallelt, der det raskeste vinner.

Vann- og støtsikkert

– Hvor mange modeller har dere i Nikon 1-serien?

– S2 er den rimelige men likevel veldig raske innstegsmodellen. J4 er for den som vil ha litt mer, mens AW1 er unik i dagens marked med sin støtsikkerhet og vanntetthet ned til 14 meter. V3 er toppmodellen, med flere muligheter til manuell kontroll med brukergrensesnitt mer likt et speilrefleks.

– Kompaktkameraene er et fallende marked. Hva gjør Nikon her?

– Vi har store utfordringer i og med at totalsalget faller, spesielt når det gjelder de rimelige modellene i forbrukersegmentet. Samtidig ser vi at modeller som er vanntette og støtsikre eller dyrere modeller som P7800 og Coolpix A, fortsatt øker. Vi konsentrerer oss om å finne modeller og funksjoner kundene er på jakt etter.

Powered by Labrador CMS