TRÅDLØST MED SD-KORT

Olympus legger et SD-kort med trådløs sone ved sine nye Pen-modeller, og de lanserte på Photokina undermerket Stylus for kompaktkameraene.

Publisert Sist oppdatert

Olympus løsning for å gi kundene mulighet for trådløs overføring fra kameraene er et FlashAir SD-kort fra Toshiba på 8 GB. Dette legger de ved de nye Pen-kameraene Light og Mini.

– Med dette kan man overføre bilder til andre trådløse enheter, uten at man har tilgang til et eksternt trådløst nettverk. Man kan kople til fem enheter, og selvsagt passordbeskytte nettverket, sier Charlotte Hellström, markedskoordinator for Sverige og Norge.

Olympus har ingen kameramodeller med innebygd wifi, og Hellström kan ikke si om de har planer om dette.

Vi tror Stylus-navnet vil gjøre det enklere for forbrukerne å vite at vi med dette snakker om kompaktkameraene våre

Undermerket Stylus

– Det kan jeg ikke uttale meg om. Nå lanserer vi FlashAir, som har en rekke fordeler og vil møte ønsket fra forbrukerne om å kunne dele høykvalitetsbilder via smarttelefonen, sier Hellström til fagbladet Elektronikkbransjen.

Hun har tro på at kompaktkameraene til Olympus får det nye undermerket Stylus, og frykter ikke at dette underminerer Olympus som varemerke.

– Det finnes så mye annet under Olympus-taket, og vi tror Stylus vil gjøre det enklere for forbrukerne å vite at vi med dette snakker om kompaktkameraene våre. Også Tough-modellene til Olympus vil komme inn under Stylus-paraplyen, sier Hellström.

I første omgang har Olympus lansert tre Stylus-kamera; SP-820UZ, XZ-2 og VH-410.

Pen Lite og Mini

Olympus hadde ingen nyheter innen speilrefleks på Photokina, men de slapp to nye kompakte systemkamera; Pen Lite (E-PL5) og Mini (E-PM2).

– E-PM1 erstattes av E-PM2, mens E-PL5 kommer i tillegg til E-PL3. De to nye kameraene har samme ytelse som toppmodellen OM-D E-M5, men uten det samme støv- og sprutsikre designet. Prosessoren og sensoren er den samme, og med FlashAir-minnekortet er det enkelt å dele bildene. Olympus har utviklet en gratis applikasjon for Ios og Android-enheter for at man bedre kan dra nytte av FlashAir-kortet, sier Hellström.

Både Lite og Mini har en 16,1 megapiksler Live Mos-bildesensor som skal være spesielt god i fotoopptak i svakt lys. De har en TruePic VI bildeprosessor som skal være raskere, med en lysfølsomhet opp til iso 25.600. Bildestabiliseringsfunksjonen har 2-aksers IS for stillbilder og video, og de selges med et M.Zuiko Digital ED 14–42 mm objektiv, tilsvarende 28–84 mm.

OM-D en suksess

Autofokussystemet Fast AF skal være ekstra raskt, med 3D Tracking for forbedret mulighet til å følge objekter som beveger seg. Berøringsskjermen er 3 tommer med 460.000 punkter, på Lite er den vippbar.

Hellström karakteriserer OM-D som en stor suksess for Olympus.

– Kameraet nærmer seg de profesjonelle fotografene. Det er et lett kamera man alltid tar med seg, og stadig flere oppdager at de enklere kan fange øyeblikkene med dette enn med en stor speilrefleks, sier Hellström.

Som Pen-modellene er OM-D E-M5 et mikro 4:3-kamera.

Stylus XZ-2 har en større bildebrikke enn de øvrige kompaktkameraene fra Olympus. Kameraet har en vippbar berøringsskjerm, og kan bruke mye av tilbehøret til Pen-serien, som søker og blitser. Objektivet har 4 x zoom (28–112 mm), med lysstyrke på f:1,8-2,5. Kameraet har en bakgrunnsbelyst BSI cmos-sensor, og prisen er rundt 5.000 kroner.

– Man kan si at XZ-2 plasserer seg mellom de andre kompaktkameraene og Pen-serien, sier Hellström.

15 mm 8,0

På Photokina lanserte Olympus flere nye objektiver, og de har i dag 27 mikro 4:3-objektover i sortimentet. Disse kan også brukes på Panasonics mikro 4:3-modeller. Noe utenom det vanlige, er en ny 15 mm (tilsvarende 30 mm), til Pen-serien.

– Dette er som et deksel man setter direkte på kamerahuset, som man kan ta bilder med. Det bygger nesten ingenting, og gjør det enkelt å putte kameraet i lomma. Bildene blir forbausende bra, selv om det bare er tre linseelement og lysstyrken er 8,0. Prisen blir rundt 750 kroner, sier Hellström.

Hun forteller at Olympus venter en fortsatt vekst i salget av kompakte systemkamera. Når det gjelder kompaktkamera venter de en økning i verdi, da kundene velger de dyrere modellene.

Sprutsikkert

Haruo Ogawa, toppsjef i Olympus Imaging Division, la på Olympus’ pressemøte vekt på at selskapet var først på markedet med et kompakt systemkamera.

– I dag er det mange speilløse systemkamera på markedet, men vi er stolte av at alt startet med Pen, sier Ogawa.

Han trekker spesielt frem toppmodellen OM-D E-M5, og demonstrerte det sprutsikre designet med å helle vann over det.

– Med OM-D kan du ta bilder selv om regnet høljer ned, og teknologien er også overført til våre kompaktmodeller, som TG-1 - som også kan ta bilder under vann ned til 12 meter. Du kan også bruke det ned til ti kuldegrader, og det tåler et fall på to meter. Det har det samme raske autofokussystemet vi kjenner fra Pen-modellene. Vi har overført all teknologi fra våre kompakte systemkamera til våre kompaktmodeller, sier Ogawa.

Powered by Labrador CMS