Stadig flere tar mesteparten av bildene sine med mobilen. Foto: Motorola

FLERE BILDER ETTER KORONA

Nordmenn tar stadig flere av bildene sine med telefonen. Nesten 7 av 10 bilder tas nå med mobilkamera.

Publisert Sist oppdatert

Det norske folk har i gjennomsnitt tatt 1.530 bilder siste året, mot 1.753 bilder i samme periode i fjor. Andelen tatt med mobilkamera øker fortsatt, og ligger på på 69 prosent, viser Stiftelsen Elektronikkbransjens årlige fotoundersøkelse.

Undersøkelsen er gjort av Respons Analyse.

Fall i bildesalget

Etter en kraftig økning i salget av papirbilder, fotobøker og kort under pandemiårene, faller nå salget av bildeprodukter noe tilbake i årets første måneder.

Etter kraftig oppgang i pandemi-årene, faller nå salget av bildeprodukter noe. Foto: Messe Koeln

– Målt i antall produkter som selges ser vi en nedgang på 15 prosent i årets første fem måneder, men omsetningen stiger likevel med fem prosent. Selv om vi kjøper færre fotobøker og papirbilder, velger vi å gå opp i kvaliteten på det vi handler, sier Marte Ottemo, kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Selv om vi kjøper færre fotobøker og papirbilder, velger vi å gå opp i kvaliteten på det vi handler

Salget av kamera har falt de siste årene, og kamerakvaliteten blir stadig viktigere når forbrukerne velger mobil. Da er det gledelig at også mobilbildene blir til fysiske produkter.

Totalt sier 42 prosent av de spurte i undersøkelsen at de har kjøpt print av egne bilder, mens blant de som kun bruker mobilen til å fotografere er tallet 38 prosent. Ikke overraskende er barnefamilier den gruppen som kjøper flest fotobøker og bilder. Kvinner i undersøkelsen kjøper flere fotobøker enn menn, mens trenden er omvendt når det kommer til å bestille store formater av egne bilder.

78 prosent på nett

I 2023 er andelen som bestiller bildeproduktene sine i butikk tilbake på samme nivå som i 2021, men det er fortsatt flest som handler på nett. 29 prosent sier de har kjøpt bilder i en fotobutikk, mens 78 prosent har handlet på nett. (Tallet er over 100 prosent, da noen har kjøpt begge steder).

Kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Marte Ottemo, sier mobilen tar en stadig større del av foto-kaken. Foto: Stian Sønsteng

Aldersgruppen over 65 år har i større grad enn andre aldersgrupper bestilt bildeprodukter i butikk med 49 prosent, mens aldersgruppen 35-44 år har i større grad enn andre bestilt bildeprodukter på nettet, med 95 prosent som svarer ja på spørsmålet.

Generelt bestiller en klar majoritet bildene sine via PCen, men andelen som lager fotobøker og bestiller med mobilen er økende på 41 prosent. Flere kvinner enn menn bestiller via smarttelefonen.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 4/2023, som ble distribuert uke 35. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS