SAMSUNGS NYE FLAGGSKIP

Koreanerne lanserte som ventet sin nye Galaxy S5, men overrasket med to nye smartklokker og et helt nytt treningsarmbånd.

Publisert Sist oppdatert

Samsung holdt sitt pressearrangement under Mobile World Congress ved havnen i Barcelona, og som vanlig var det stort oppmøte av presse, analytikere og partnere når koreanerne skulle avsløre sine nyheter. Dette er ett av, om ikke det, største arrangementet under årets MWC.

Nytt flaggskip

Det kommer til å bli rift om modellene i starten, og vi vet ennå ikke hvilke volumer vi får. Dermed kan vi risikere at S5 blir utsolgt

Det kom ikke som noen stor overraskelse at selskapet presenterte sitt nye flaggskip, Galaxy S5.

JK Shin, co-administrerende direktør og sjef for Samsungs mobildivisjon, sier at Galaxy S-serien har vært med å drive veksten i smarttelefonsalget, og at nesten 200 millioner kunder på verdensbasis har kjøpt et Galaxy S-produkt så langt.

– Våre kunder vil ikke ha den mest iøyenfallende og komplekse teknologien. De vil ha en holdbar design, høy ytelse, et enkelt men kraftig kamera og raskere og sømløs tilkobling. Og de vil ha en telefon som hjelper dem å holde seg i form, sier Shin.

For ikke nok med at Samsung S5 har fått ny design, med et bakdeksel som har et nesten perforert uttrykk, den har også fått pulsmåler. Det som ved første øyekast ser ut som et blitz-lys under kameraet er en lysmåler som leser av pulsen din. Denne snakker så med Samsungs nye S Health-app, og du får opp målingen på mobilen din.

Vanntett og 4K-video

– Det er spesielt fire ting vi har fokus på i den nye telefonen; helse, kamera, sikkerhet og å være lengst framme på det teknologiske, sier Stig-Ove Langø, salgssjef for telekom i Samsung Norden, til fagbladet Elektronikkbransjen.

For å ta de tekniske detaljene først: Galaxy S5 har en 5,1 tommer stor super amoled-skjerm med en oppløsning på 1920 x 1080 piksler. Den kjører Android 4.4 KitKat på en 2,5 GHz firekjerners prosessor, har 4G-støtte og et frontkamera på 16 megapiksler.

Selve kameraet har en større og bedre bildebrikke enn før, telefonen har også lynrask autofokus på 0,3 sekunder. Avansert HDR-funksjonalitet skal gi bedre farger, mens en funksjon som lar deg velge fokusområde etter at bildet har blitt tatt skal gi enda bedre kvalitet. Telefonen kan også filme i 4K-oppløsning.

På tilkoblingssiden støtter nå Galaxy S5 alle LTE-nett, og 802.11ac MIMO. Det er også mulig å kombinere 4G og Wi-Fi, slik at nedlastingshastighetene blir enda raskere.

Det ble jubel i salen da Samsung-sjefen annonserte at S5 følger i Sonys fotspor og blir vanntett. Men der Sonys nye modeller har IP58-sertifisering, har S5 kun IP67. Det gjør i alle fall at telefonen tåler en dunk i vannet, og en god del støv.

Fingeravtrykk på skjermen

Også på batterisiden må S5 se seg slått av Sonys nye Xperia Z2. Batteriet har en kapasitet på 2800 mAh, 400 mAh mindre enn Sonys nye flaggskip.

Til gjengjeld har Samsung kommet opp med en strømsparingsmodus de kaller Ultra power saving mode. Skrur du på denne funksjonen går telefonen over i sort/hvitt, alt utenom de viktigste appene skrus av og du skal få over et døgns levetid ut av 10 prosent gjenstående batteri, ifølge selskapet selv.

Samsung har også hentet inspirasjon fra Apple 5s, og tatt i bruk fingeravtrykksensor. I motsetning til Apple ligger denne på selve skjermen, ikke på en egen knapp.

– Fingeravtrykksensor kan du selvsagt bruke for å låse opp telefonen, men den er også lenket opp mot Paypal, lommeboken din og privat innhold-området på telefonen. Vi jobber også med å dele denne teknologien med andre aktører innen blant annet mobil betaling, for å drive utviklingen framover, sier Langø.

Forhåndssalg i Norge

Brukergrensesnittet er også oppdatert, med enklere ikoner og flere nye funksjoner.

Samsung har også hentet inn erfaringene fra sitt nettbrett for barn, og har en egen barnemodus for Galaxy S5 slik at poden kan leke med mobilen og få egne spill og begrenset tilgang til for eksempel jobbeposten og bildene dine.

Galaxy S5 kommer i fire farger, og vil koste rundt 6.500 kroner ut i butikk når den kommer i Norge i april.

– Forhåndssalget starter faktisk allerede i dag, og både Elkjøp og Telenor er med. Det kommer til å bli rift om modellene i starten, og vi vet ennå ikke hvilke volumer vi får. Dermed kan vi risikere at S5 blir utsolgt en liten periode, sier Langø.

Nye klokker

Samsung satser også hardt på smartutstyr, og lanserte to klokker og ett armbånd.

Gear 2 kommer i to ulike versjoner, og har utviklet seg en god del siden første versjon ble lansert under fjorårets IFA-messe. Begge modellene har pulsmåler, ny hjem-knapp, du kan bytte reimen og begge kjører på Samsungs eget Tizen operativsystem. Dermed har Galaxy forsvunnet ut av navngivningen til Gear, da det kun betegner Samsungs androidløsninger.  

Gear 2 støtter 17 Galaxy-telefoner, og fungerer dermed med flere telefoner enn den første versjonen. Klokkene er dessuten vann- og støvtett.

– Forskjellen mellom Gear 2 og Gear 2 Neo er at sistnevnte ikke har kamera, og dermed er noe lettere, sier Langø.

Hva er Samsungs strategi når det kommer til Tizen, er utviklingen et ledd i å bevege seg bort fra Googles Android-OS?

– Vi undersøker mulighetene for å introdusere et nytt operativsystem, men det er ikke tatt noen avgjørelser ennå. Foreløpig er det kun klokkene som kjører på dette OS-et, sier han.

Hvordan har salget av Gear vært i Norge så lagt?

– Det har vært et eventyr, og noe vi definitivt skal jobbe mye mer med. Vi ser på «wearables» som et enormt marked, og det er viktig å være tidlig på denne trenden. I det hele tatt ser vi helse som en stor, ny trend, sier Langø.

Gir 2 har i motsetning til Neo altså et to megapikslers kamera som tar video i 720p, ellers er spesifikasjonene like. Skjermen er en 1,63 tommers amoled med 320 x 320 pikslers oppløsning. Prosessoren er oppgradert til en tokjernet 1 GHz, og arbeidsminnet er 512 MB. 4 GB lagringsminne er integrert, og nå kan du legge over musikk på klokken, slik at du kan dra på trening med både pulsmåler og musikk, uten å drasse på en svær mobiltelefon.

En annen nyhet er at klokkene har IR-diode integrert, slik at du kan bruke dem som fjernkontroll til TV-en din.

Overraskende armbånd

Mens Samsung var ventet å lansere en ny smartklokke, kom annonseringen av treningsarmbåndet Gear Fit som en overraskelse på de fleste. Det er mindre og lettere enn Gear 2-klokkene, og veier bare 27 gram.

– Dette er det første armbåndet med en buet super amoled-skjerm, sier Langø.

Gear Fit lar deg også lese varsler og svare på anrop, og skal fungere med 20 Galaxy-telefoner. Også her er pulsmåleren basert på en lysdiode som måler pulsen din.

Skjermen er 1,84 tommer, og kan vise varsler fra Samsung-telefonen din. Den har en del treningsfunksjoner, og du kan også styre musikken din.

Batteriet har en kapasitet på 210 mAh, som Samsung mener skal holde til tre-fire dagers vanlig bruk. Det hele er vann- og støvtett.

Powered by Labrador CMS