FUNKSJONER, FUNKSJONER OG FUNKSJONER

Ett minutt på de tekniske spesifikasjonene. Resten av lanseringsshowet i Radio City Music Hall brukte Samsung på funksjonene til Galaxy S4.

Publisert Sist oppdatert

Ingen tvil om at Samsung slår på stortromma når de lanserer sin nye flaggskipmodell. Smarttelefonen Galaxy S4 ble lansert i New York foran 3.000 tilskuere ved midnatt 15. mars norsk tid, mange av dem journalister og kunder flydd inn fra hele verden. Blant disse var fagbladet Elektronikkbransjen, som fikk reise og opphold dekket av den koreanske giganten. I forkant av lanseringen har Samsung lekket nok detaljer rundt S4 til at interessen er hauset opp, og på Times Square hadde Samsung rigget opp til en direkteoverføring av lanseringsforestillingen som foregikk noen kvartaler unna.

I legendariske Radio City Music Hall var mobiltoppsjef JK Shin først på scenen. Han innledet nettopp med å ta opp ryktene som har svirret de seneste ukene før Samsung lanserte sin nye mobiltelefon.

– Vi har tatt teknologien videre for å gi folk et enklere liv. Vi har spurt folk over hele verden hva de ønsker av en smarttelefon. Vi har gjort det mulig å ta opp lyd mens man tar bilder, å styre telefonen med øynene, spille den samme musikken samtidig på flere telefoner, og med Knox har vi sørget for sikkerheten, sa Shin og avsluttet:

Galaxy S4 er tynnere, lettere og mer solid

– Galaxy S4 er tynnere, lettere og mer solid. Den støtter alle frekvenser og standarder i 4G.

130 gram

Nestemann på scenen var Ryan Bidan fra  Samsung Telecommunications America, støttet av en rekke skuespillere som underveis i showet viste det Samsung mener er S4s muligheter i daglig bruk.

– Størrelsen er 137x70 mm, tykkelsen er 7,9 mm og vekten er 130 gram. Dette er verdens første mobiltelefon med en full HD super amoled-skjerm på fem tommer med 441 ppi, sa Bidan.

Med funksjonen Adapt Display skal S4 justerer bildet etter både innhold og omgivelser, for å gjøre brukeropplevelsen bedre.

Sjassiet på S4 er i polykarbonat, og kommer i sort og hvitt. Grensesnitt er nytt med flere visuelle effekter. Galaxy støtter 4G LTE Cat. 3, wifi i a/b/g/n/ac (HT80) og blåtann 4.0. Samsung har dessuten utstyrt den med IR led for å kontrollere TVen.

Kameraet på baksiden er på 13 MP, i front 2 MP. Galaxy S4 kommer i tre utgaver med 16, 32 og 64 GB minne. I tillegg har den kortleser for mikro-SD opp til 64 GB. Blant sensorene er temperatur- og fuktighetsmåler.

Batteriet på 2.600 mAh kan byttes ut.

Filmer også kameramannen

– De fleste telefoner har to kameraer. Med S4 kan man filme med begge samtidig, og legge inn video av den som filmer i bildet. Dette fungerer både på stillbilder og video. Man kan gjøre et lydopptak før eller mens man tar et bilde, dette gir en ny dimensjon til familiebildene, sa Bidan.

En annen funksjon er Drama Shot, der man kan ta 100 bilder på fire sekunder og sette sammen noen av disse i ett bilde. Med Eraser kan man ta flere bilder og etterpå slette uønskede elementer. Med Air View skal man kunne bruke fingeren på samme måte som med S-Pen på en Samsung Note.

Med S Translate kan tekst og tale oversettes til et annet språk, og den oversetter også tekst til tale og omvendt. Funksjonen støtter ni språk, og kommer trolig ikke på norsk. Deler av denne fungerer også uten internettforbindelse.

Automatiske album

– Story Album setter automatisk sammen et album basert på tidspunkt eller sted, og man kan laste disse opp til Facebook. I samarbeid med Blurb kan man bestille papirversjoner av albumene, og med Samsungs

Home Sync kan man dele albumene med dem som er hjemme, sa Bidan.

Home Sync ble lansert på Mobile World Congress i Barcelona, og er en enhet på 1 TB som synkroniserer innholdet via skyen.

Ifølge Samsung trenger man ikke lenger en dedikert navigasjonsenhet i bilen, takket være S Voice Drive.

– Alt er installert i telefonen. Sikkerhet er viktig for oss, og da vi vet at folk er opptatt av å holde kontakten med andre mens de kjører kan man med S Voice Drive takket være stemmegjenkjenningen svare på meldinger med tale, sa Bidan.

Hanskeskjerm

Berøringsskjermen på S4 kan brukes med hansker, Samsung blir dermed en god nummer to etter Nokia som har lansert dette på sin Lumia 920. Via Samsung Hub kan man se innhold fra telefonen på TVen.

– S4 er den første enheten som kommer med Samsungs sikkerhetssystem Knox. Det deler telefonen i to enheter, for arbeid og fritid, der de ulike enhetene er adskilt. Dette gjelder filer, bilder og meldinger, sa Bidan.

Med Group Play kan man dele musikken på én S4 med inntil sju andre, via Wifi Direct. Funksjonen støtter også flerspiller-spill, og deling av bilder.

Chat On tar videosamtaler med inntil tre deltakere, og med Dual Video kan man kombinere begge kameraene på telefonen. Samsung demonstrerte dette med å vise en familie, der far sjelden blir med på filmene. Nå kan han legge inn ansiktet sitt ulike rammer på deler av opptaket.

Bevegelsesstyring

Noe Samsung gjorde et lite nummer ut av, var funksjonen Air Gesture. Dette gjør det mulig å styre telefonen med bevegelse, uten å berøre skjermen. Med Air Call-Accept kan man ta mot samtaler med en bevegelse.

Hvis man ser en video på S4, skal øyesensoren stoppe visningen hvis man ser bort fra skjermen - og starte det igjen når man beveger øynene tilbake. Sensoren skal også gjøre det mulig å skrolle opp og ned i et dokument eller en melding.

Til S Health kommer det tilbehør som S band, en personvekt og en hjertemåler (HRM). Funksjonen skal kunne sette sammen en helserapport basert på målingene som er gjort. Et annet tilbehør er S View Cover, et deksel med en transparent del som viser deler av innholdet på skjermen.

Galaxy S4 har fått et nytt og sterkere glass, Gorilla Glass 3, som skal tåle støt bedre og gi færre synlige riper. Smarttelefonen kommer med operativsystemet Android 4.2.2 (Jelly Bean) og med to ulike prosessorer; 1,9 GHz quad-core og 1,6 GHz octa-core. Den har NFC, og ventes i butikkene i løpet av våren med en utsalgspris på fra 6.000 kroner.

Powered by Labrador CMS