Gift med Ellen og Grundig

Tor Løken (62) går av fra nyttår, etter 39 år i Grundig. Men han fortsetter i styre og stell.

– Hvordan føles det å snart få bedre tid?

– Jeg både gleder og gruer meg. De fem siste årene har det vært mye reising, det skal bli godt å slippe å bo på hotell hundre netter i året. Ellers er kona spent på hvordan det blir å få meg hjem, siden jeg har vært så mye bortreist. Hun lurer kanskje på hvor jeg skal bruke all energien jeg er kjent for å ha.

– I tillegg til Norge fikk du i 2000 ansvaret for Sverige, samt Finland og Danmark de siste par årene. Er skuta på rett kjøl?

– Absolutt! Vi har gode resultater og sorte tall i Norden. Vi mistet en del i den turbulente tiden, og var under administrasjon i to år. Så ble vi solgt, og nå går alt den rette veien. Vi øker omsetningen, tjener penger og er på full fart fremover igjen. Reorganiseringen har gått ut over en del mennesker, men vi har lykkes med å løse dette på en ordentlig måte.

– Du er gammel marineoffiser, så vi kan holde oss til terminologien: vurderte du å forlate den synkende skuta?

– Da jeg fikk tilliten, valgte jeg å bli. Selvsagt er det en veldig tilfredsstillelse at jeg nå forlater et firma på full fart fremover. At jeg er bedt om å fortsatt sitte i styrene i de fire landene er også en tillitserklæring.

– Så nå blir du en sjuende far i huset?

– Det akter jeg ikke å være. Nå er det nye krefter som tar over. Skal jeg gi svar på noe, får det være når jeg blir spurt.

– Hva blir den største forandringen?

– At hverdagen ikke blir så hektisk. Jeg gleder meg til å få mer tid til fysisk aktivitet; jakt, fiske og fjellturer fra hytta i Valdres. Dessuten har vi kjøpt en liten leilighet i Vence i Frankrike, der vi skal være en del om vinteren. Opprinnelig hadde jeg en avtale om at jeg kunne gå av da jeg ble 60, men jeg har blitt et par år ekstra på grunn av den vanskelige situasjonen i selskapet. Derfor har jeg også vært mentalt forberedt på at dagen skulle komme.

– Du har vært i bransjen siden oktober 1966, hva har vært de største opp- og nedturene?

– Etter sjøkrigsskolen begynte jeg hos A. H. Noreng som nettopp hadde fått agenturet på Grundig. Vi kuttet ut de andre merkene, og bygde opp merket fra grunnen av. Slik sett har hele Grundigs historie i Norge vært en eneste stor opptur, med tilbakemeldinger om at vi har vært en av de beste i klassen. Det kanskje aller morsomste var da vi leverte 8.000 TVer til OL på Lillehammer – et bevis på at noen trodde på vår seriøsitet. Den største nedturen var situasjonen for to-tre år siden, da vi var under administrasjon med store økonomiske vanskeligheter. Heldigvis kom vi gjennom det. Midt oppe i alle vanskelighetene var det sterkt å oppleve at mange av kundene våre – riktignok ikke alle - støttet oss. Jeg vil gjerne rette en takk til dem som støttet oss, det bekreftet at man kan være lojal i forretninger.

– Hva er viktig for deg som forretningsmann?

– Bransjen er veldig produktfokusert, men for meg er menneskene det viktigste. Skaper du gode relasjoner og kontakter, får du forretninger. Dessuten må man være ærlig og kunne innrømme feil. Handlerne må kunne stole på deg. Ordentlighet og ærlighet er viktig. Da kan du godt være litt tøff og direkte. Det kan nok hende jeg av og til er litt for direkte og tydelig, men jeg tror dette er greit for de fleste hvis man er ærlig i tillegg.

– Du har vært aktiv i bransjeorganisasjonene siden 1986. Hva er grunnen til at du har engasjert deg?

– Jeg synes det er viktig at man kan samarbeide om ting som er viktig for bransjen i forhold til myndigheter, miljø, avgiftspolitikk og statistikk, der vi har felles interesser. Dessuten har det gitt mye glede å samarbeide med dyktige mennesker.

– Hvilken diagnose vil du gi bransjen?

– Bransjen har en fantastisk fremtid, med et stadig større forbrukerfokus på produktene vi selger.

– Er du selv flink til å ta i bruk ny teknologi?

– Nei. Jeg bruker det jeg må, og er mer opptatt av menneskene. Alle har de beste varene, det som skiller selskapene fra hverandre er medarbeiderne.

– Hvilket råd vil du gi bransjen?

– Nå blir jeg sittende i flere styrer, og jeg vil jobbe for at en samlet bransje fortsatt blir oppfattet som seriøs. Jeg er veldig glad for det vi har oppnådd med Elretur, det får vi også skryt for fra myndighetene.

– Du er kjent for å være en dyktig rimsmed som gjerne tar ordet hvis anledningen byr seg. Er det en kunstnerisk åre i deg?

– Jeg liker å holde taler, men vet ikke hvor kunstnerisk det er. Nå har jeg nettopp skrevet ferdig en tale til en avskjedsfest hos Grundig i Tyskland. Der omtaler jeg meg selv som en type bigamist; jeg er både lykkelig gift med jobben - og min kjære Ellen.

– Hva ser du mest frem til?

– Den ekstra tiden jeg får til familien. Vi bor i mitt barndomshjem på Holtet i Oslo, og de tre barna og de fire barnebarna våre har flyttet inn i en gammel sveitservilla på eiendommen. Jeg vil bruke mer tid på min egen helse. I det siste har jeg tenkt tilbake på det året jeg var til sjøs etter gymnaset. Det skulle vært moro å gjenta dette, kanskje i form av en jordomseiling.

Powered by Labrador CMS