Administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Jan Røsholm, feirer Vaffeldagen den 25. mars. Foto: Marte Ottemo

REKORDSALG AV VAFFELJERN

Torsdag 25. mars er det igjen duket for Vaffeldagen, og det har aldri før blitt solgt så mange vaffeljern i Norge.

Publisert Sist oppdatert

– I år er det nok mange som begrenser sin omgang med andre som følge av korona-viruset og restriksjoner. Dermed blir det ingen felles vaffelfest i Norge, men vi håper mange koser seg med vafler sammen med sine nærmeste, sier administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Jan Røsholm.

I fjor ble det solgt 320.000 vaffeljern i Norge, et hopp på hele 28 prosent fra året før.

Vi har vaffelstatistikk tilbake til 1987, og aldri før er det blitt solgt så mange vaffeljern i Norge

– Vi har vaffelstatistikk tilbake til 1987, og aldri før er det blitt solgt så mange vaffeljern i Norge, sier Røsholm.

6 millioner jern på 20 år

I løpet av de siste 20 årene er over seks millioner jern blitt solgt.

– Vaffelsteking er en fin aktivitet å gjøre sammen hjemme sammen med barna, og for de som ikke er mange i husholdningen holder vaffelrøre seg godt i kjøleskapet i cirka tre dager. Du kan også helle røren over på tomme, rene melkekartonger og fryse den. Væske utvider seg i frossen tilstand, så det er lurt å ikke fylle kartongen helt opp for å unngå at den sprekker, sier Røsholm.

Ifølge medieovervåkningsverktøyet Retriever ble vaffeldagen for første gang nevnt i norske medier i 2003, men inspirasjonen er hentet fra Sverige.

I middelalderen ble «Jungfru Marie bebådelsedag» feiret den 25. mars, dette var dagen da Jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun var svanger med Jesusbarnet.

Bilde fra Markastua Nygård i Bærumsmarka. Foto: Birger Steen

Dagen ble i Sverige også kalt Vårfrudagen, og historien skal ha det til at dette igjen ble til Våffeldagen fordi navnet ble slurvete uttalt. Det er ifølge svenske Nationalencyklopedin sagt at man spiste vafler denne dagen fordi man hadde større tilgang til egg og melk etter vinteren.

Annen dato i USA

Vaffeldagen har også sin egen Facebook-side.

De første vaffeljernene ble utviklet allerede på 1300-tallet i Tyskland og Nederland. Dette var smidde jern som lagde store og firkantede vafler, det vi i dag kjenner som belgiske vafler. Vaflene spredte seg i Europa og til USA, og i 1869 patenterte Cornelius Swarthout of Troy et vaffeljern den 24. august. Denne datoen er blitt amerikanernes vaffeldag. I 1911 kom det første elektriske vaffeljernet på markedet.

Les mer om røren rundt vaffeldagen

God vaffel!

Powered by Labrador CMS