FORTSATT OLED-KONGE

LG innehar fortsatt Oled-tronen, og lanserte to TVer med teknologien og UHD-støtte på årets IFA-messe.

Publisert Sist oppdatert

LG er så langt eneste produsent med et signifikant antall Oled-skjermer på TV-markedet, og med høstens lansering får disse nå en oppgradering til Ultra HD-oppløsning. Toppmodellene kommer også med HDR.

Allerede i juli var LGs første 4K OLED TV-modell EG960V i 55 tommer og 65 tommer tilgjengelig i butikkene. På IFA var de de to nye 4K og OLED-modellene med HDR-støtte som hadde hedersplassen på standen. LG EF950V er en flat modell med planlagt lansering i oktober, og den buede 55-tommeren LG EG920V, som foreløpig ikke har fått en slippdato. I tillegg lanseres LG EG910V, en buet OLED-TV med Full HD-oppløsning og en størrelse på 55 tommer.

– Disse modellene er verdens første 4K OLED-TV-er som tilbyr støtte for High Dynamic Range (HDR). HDR er en innovasjon innen bildekvalitet som gir et mer intensivt og kontrastrikt bilde. Teknologien innebærer helt enkelt en bredere gråskala med lysere hvitfarge, mørkere sortnivå og flere variasjoner mellom disse to ytterpunktene, sier Christian Nilsson, nordisk opplæringssjef i LG, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Vi mener Oled 4K-TVer bør ligge rundt 20 prosent over konkurrentenes toppmodeller i pris

Viktigere enn nits

Han mener Oled er optimalt for å vise fram HDR-innhold.

– Dere kommer til å høre mange andre produsenter på messen fokusere på lysstyrke opp mot 1000 nits, men fordi Oled er den eneste panelteknologien som kan levere perfekt sortnivå, så er det den perfekte teknologien for HDR-innhold, selv med en lysstyrke på 500 nits. En Oled-TV kan rendere den nødvendige gråskalaen for HDR ved en lavere maksimal lysstyrke enn andre teknologier, noe som gir både eksepsjonell bildekvalitet og en svært behagelig seeropplevelse, sier han.

LGs HDR-kompatible 4K OLED TV-modeller kan vise HDR materiale både via strømming og via eksterne kilder. Under IFA presenterte LG direkte strømming av HDR-materiell fra blant annet BBC, og et nytt samarbeid med Amazon for å strømme HDR-innhold i webOS-appen Amazon Video, først tilgjengelig i USA, Storbritannia, Tyskland og Østerrike.

– Men det mangler fortsatt HDR-innhold på markedet?

– Material som er spilt inn er ikke så vanskelig i remastre til HDR, og p.t finnes det også tre filmer som allerede er spilt inn i HDR: Inside out, Disneys Tomorrowland og katastrofefilmen San Andreas. Om du gjør HDR-material og viser det på en TV som ikke har HDR, så vises ganske enkelt ikke den ekstra informasjonen, sier Nilsson

– Hvor viktig er det nå at det kommer innhold med 4K-støtte for at salget av TVene skal ta av?

– Det er kjempeviktig. Netflix jo sin støtte, YouTube satser også på 4K og det gjør også Amazon. Og nå kommer vi til å se UHD BluRay-spillere til neste år. Vi viser ikke fram noen produkter, men vi ser at flere av vår konkurrenter gjør det. Ser vi på når Full HD slo gjennom, så tok det en stund før BluRay-formatet var på plass, og det selges jo fortsatt DVD-filmer. Men fortsatt vil strømming være den viktigste kilden til 4K-innhold.

Skal femdoble salget

– Hvordan kommer de nye TVene til å ligge i pris sammenliknet med konkurrentene?

 – Vi mener Oled 4K-TVer bør ligge rundt 20 prosent over konkurrentenes toppmodeller i pris, sier han.

LG EF950V forventes å være tilgjengelig i Norden i oktober, med veiledende pris på 44.000 kroner for 55 tommer samt 66.000 kroner for 65 tommer. LG 55EG920V forventes å være tilgjengelig i september, med veiledende pris på 37.000 kroner.

– LG globalt har som mål å femdoble Oled-salget i andre kvartal av 2015, sett i forhold til første halvår. I Norden er allerede i dag rundt 11-12 prosent av alle TVer som vi selger, og 27 prosent av våre inntekter, fra Oled-salget. Til høsten planlegger vi vår største markedskampanje for Oled noensinne i Norden, sier Susanne Persson, nordisk PR-sjef i LG. 

Nilsson sier LG når har fire serier og åtte modeller totalt med Oled på det norske markedet.

De nye TVene har også fått WebOS 2.0, som er raskere og har litt mer funksjoner.

– LG kommer til å oppgradere eksisterende kunders smart-TVer også, med det som nesten er 2.0, slik at også de får en bedre brukeropplevelse. Og det gjør vi helt gratis. Den oppgraderingen kommer i september/oktober, sier han.

Inn med lydplanken

LG lanserer også Music Flow HS8 Wireless Curved Sound Bar, som passer til LGs bøyde TVer.

– 2.1 og 5.1-systemer er på tur ut, det er lydplankene som overtar, sier Nilsson.

Den dynamiske funksjonen i-Sound Mode analyserer hva du ser på og tilpasser lyden automatisk for å matche innholdet. Dersom du velger å koble til HS8-Soundbaren med flere Music Flow-høyttalere i samme rom, kan du bruke funksjonen Home Cinema Mode som gir deg en kinolignende lydopplevelse hjemme i din egen sofa. HS8 er dessuten kompatibel med TV-fjernkontroller fra åtte ulike produsenter. 

LGs Music Flow-høyttalere er selskapets satsning for multirom-løsninger.  Nettverkshøyttalerne kobles opp mot hverandre slik at du kan spille lik musikk i alle rom, eller helt enkelt la alle i familien ha sin egen høyttaler med sin egen favorittmusikk. Du kan koble sammen høyttalerne med dine mobile enheter via WiFi og enkelt strømme musikk fra musikktjenester på nettet gjennom tjenester som Google Cast eller Spotify Connect.

Selskapet utvider sin trådløse lyd-serie med to nye Bluetooth-høyttalere. LG Music Flow P5 og SoundPop 360 er utviklet for de som ønsker en bærbar høyttaler som ikke er gnien på lydkvaliteten.

LG SoundPop 360 har et design inspirert av en termokopp, og er enkel å ta med seg. Lyden fra den sylinderformede høyttaleren har en 360-graders spredning, slik at musikken høres godt uansett hvor du befinner deg. Batteritiden er på 20 timer, sier Nilsson.  

SoundPop 360 er et resultat av et nært samarbeid mellom LGs forretningsområder Home

Nytt nettbrett og mobil

LG Electronics lanserer også LG G4s, en nedskalert versjon av mobiltelefonen LG G4. Til tross for lavere pris har G4s beholdt de beste funksjoner, finesser og uten å gå på kompromiss med ytelse eller brukervennlighet fra G4, ifølge selskapet selv.

LG G4s er utrustet med Full HD IPS-skjerm på 5,2 tommer. Under panseret sitter en Qualcomm Snapdragon 615-prosessor, på baksiden finner du kamera på 8MP som er utstyrt med LGs fargespektersensor og laser-autofokus og manuell kameramodus gir full kontroll over alle detaljer i bildet. Frontkameraet på 5MP er utstyrt med den smarte selfie-funksjonen Gesture Shot og Gesture Interval Shot, som gir mulighet til å ta enten ett eller fire etterfølgende bilder med én håndbevegelse.

– Alt for ofte må mobiler i midtsegmentet redusere den generelle brukervennligheten for å satse alt på en enkelt superfunksjon. Målet med LG G4s var å skape en velbalansert smarttelefon til en attraktiv pris som fungerer godt på alle områder som er viktige for forbrukeren: skjerm, kamera, brukervennlige funksjoner og design som tåler dagens lys, sier Kristoffer Ejebro, nordisk produktspesialist for mobil hos LG.

LG benyttet også IFA til å lansere den hittil mest avanserte netbrett-modellen i G Pad-serien.  LG G Pad II 10.1 4G satser på å treffe dem som vil ha et nettbrett med litt større skjerm og lang batteritid.

Modellen kommer utrustet med flere funksjoner enn tidligere modeller i samme serie, og er utstyrt med en skarp skjerm med 16:10-format og WUXGA-oppløsning (1 920 x 1 200). Brettet har fått en Qualcomm Snapdragon 800-prosessor, og et av de største batteriene i sin klasse (7 400 mAh).

– LG G Pad II 10.1 er utviklet etter tilbakemelding fra brukerne og er spesiallaget for multimedia-bruk. Konsumentene etterspurte et rimelig nettbrett med stor skjerm, kraftfullt batteri og god ytelse. LG G Pad II er skapt for å møte disse forventningene, sier Ejebro.

Den stilrene LG G Pad 10.1 har en myk metallisk rødbrun flate på baksiden og den tynneste rammen på markedet i sin størrelsesklasse.

– Det gjør at nettbrettet har mindre yttermål enn konkurrentene og er dermed mer kompakt og håndterlig, samtidig som den store og høyoppløselige 10,1-toms skjermen gir deg en fantastisk seeropplevelse, sier han.

Undersøkelser har vist en sammenheng mellom det blå skjerm-lyset, trøtthet og uklart syn. Derfor introduserer LG funksjonen «Reader Mode» som reduserer skjermens blå lys slik at det blir mer behagelig å for eksempel lese e-bøker. De som vil utnytte den store skjermen til det fulle kan også dele opp skjermen med Dual Window-funksjonen og bruke to apper samtidig. LG G Pad II 10.1 leveres med Microsoft Office for Android Tablet samt 100GB kostnadsfri lagring i OneDrive i opptil to år.

Nettbrettet forventes lansert i Norge i fjerde kvartal i år, men prisen er foreløpig ikke klar.

Powered by Labrador CMS