Smart Garden leveres med tre forskjellige forlengerstaver, slik at man bytter etter hvert som planten vokser.
Smart Garden leveres med tre forskjellige forlengerstaver, slik at man bytter etter hvert som planten vokser.

KUNSTIG SOL GIR FINE URTER

Har du ikke tilgang til hage eller sol, kan du likevel dyrke dine egne urter.

Publisert

Finland er som Norge, visse tider av året er det lite sol i de nordligste områdene. Da gjelder det å finne nye løsninger. Det finske selskapet Plantui leverer små urtehager til å ha innendørs. Ledlys simulerer sollys og sørger for at plantene får en mest mulig naturlig tilværelse.

Vokser i steinull

Plantui Smart Garden er enkelt fortalt en bolle. Denne fylles med vann, og i et deksel over vannet plasserer man frøkapsler. Kapslene kan minne om kaffekapsler, men er fylt med steinull og frø. Topplokket består en rekke ledlys og elektronikken.

Sari Leka viser frem ledlampene som simulerer sollyset.
Sari Leka viser frem ledlampene som simulerer sollyset.

– Vi bruker rød, grønn og blå lys, med det kan vi simulere alle farger, også sollys, sier Sari Leka som er salgssjef i Plantui.

Etter hvert som plantene vokser seg større, så heves topplokket opp. Det følger med tre forskjellige forlengerstaver. Planter trenger som kjent hvile, noe Plantui løser med å dempe lyset.

– Åtte timer i døgnet dimmes lysstyrken automatisk ned, og det simulerer natt. Skal du på ferie, kan du stille inn lyset slik at det lyser svakere. Da vokser plantene mindre, men drikker også mindre vann, sier Leka.

Selskapet Plantui ble etablert som et finsk start-up i 2012, og har planer om å distribuere Smart Garden i 22 land. Prisen på produktet er 265 Euro, så må man kjøpe frøkapslene i tillegg.

Vi bruker rød, grønn og blå lys, med det kan vi simulere alle farger, også sollys

Forbudt å importere frø

Plantui Selger frøkapsler med mange forskjellige frøtyper innen grønnsaker og urter. I Norge er det imidlertid forbudt å importere frøkapsler. Dette har selskapet løst ved å selge tomme kapsler med kun steinull. Da kan kundene selv bruke egne frø. Prisen på en pakke med ti tomme kapsler er 5 euro. Smart Garden finnes i to utgaver. Den minste har en utsalgspris på 139 euro, og er beregnet til mindre husholdninger.

Powered by Labrador CMS