Selger HDMI-kabler for 3000 kroner meteren

– HDMI-kabler er ikke bare enere og nuller, det er stor forskjell på kabelkvaliteten selv om signalene er digitale.

Det sier Klaus Johannsen i Interconnect AS, som importerer Monster i Norge. På IFA viste den amerikanske kabelgiganten

HDMI-kabler fra 500 til 3.000 kroner per meter, og de hadde flydd over teknikere fra USA for å demonstrere kvalitetsforskjellen på kablene.

Klaus Johannesen i Interconnect innrømmer at det kan være vanskelig å formidle budskapet om hva kvaliteten på de digitale kablene betyr:

– Ja, i og for seg. Vi ønsker å vise hvor stor kvalitetsforskjell det er på HDMI-kabler, at det ikke kun er snakk om nuller og enere og at kabelen enten virker eller ikke. Målingene våre beviser det motsatte, at det finnes noe midt i mellom også. Teknikerne fra Monster viser her på IFA hvordan målingene gjøres, og at det faktisk ligger mye forskning bak produktene fra Monster. Det er ikke bare å kjøpe inn en kabel, pakke den pent inn og selge den. Det må også være innhold.

– Er det noen som vil betale 3.000 kroner for en meter HDMI-kabel?

– Ja, absolutt. Entusiastene, de som er ute etter best mulig lyd og bilde, er definitivt betalingsvillige.

– Hvor mye bedre er en kabel til 3.000 kroner enn en til 500?

– Der er forskjellen relativt stor. Man kan kanskje ikke si at kabelen er ti ganger bedre, det blir litt som å sammenligne Ferrari og Fiat, men forskjellen er definitiv.

– Dere leverer de dyreste kablene med livslengdegaranti, og vil bytte kabelen hvis det blir nødvendig en gang i fremtiden. Tyder det på at kablene dere har i dag ikke er gode nok?

– Nei. For eksempel bærer kablene MonsterCabel lanserte for fire år siden en større datamengde enn det som ligger i dagens nyeste standard HDMI1.3CEC. Det sier det meste.

HDMI forbi scart

– Hvor flinke er handelen i Norge til å selge med gode kabler til produktene?

– Det er store variasjoner fra butikk til butikk, men nivået blir stadig bedre. Handelen er også tjent med å levere gode nok tilbehørsprodukter slik at kundene får maksimalt utbytte av produktet de har kjøpt.

– I løpet av 2007 har HDMI passert scart i omsetning på europeisk basis. Hvordan er situasjonen i Norge?

– Akkurat den samme. HDMI øker, man kan nesten se fra uke til uke at antallet går oppover, og scartsalget er i ferd med å stoppe. Det gjelder også andre typer analog video.

– Hva er det viktigste butikkselgere bør ha i mente når de skal selge HDMI-kabler kontra analoge kabler?

– Man må fortelle kunden at hvis hun skal ha fullt utbytte av en HD-klar eller full HD-TV, så er den eneste måten å overføre bildet via en HDMI-kabel. I noen tilfeller kan du bruke en komponentvideokabel som er det høyeste analoge nivået, men det er HDMI som er den nye standarden. Den vil erstatte de fleste andre kabler. I tillegg bærer den også lyd.

– Monsterkabel opererer med kategoriene god, bedre og best. Hva er forskjellen på de tre nivåene?

– Det er selvfølgelig kvaliteten på kabelen. Monster selger ikke HDMI som ikke overfører 1080p oppløsning. Kablene i kategorien god kommer for eksempel i lengder på en, to og muligens fire meter. De bedre kablene har noe kraftigere ledere og bedre pugger og lengder opp til ti meter. På de beste kablene er dette tatt enda videre, med større lengder og garanti for at signalet kommer frem.

Trådløs HDMI

– M-serien er den dyreste dere har. Hva får man mer her?

– Dette er våre beste og mest avanserte produkter, beregnet for spesialhandelen og kanskje ikke så mye for kjedebutikkene.

– Monster viser en prototype på trådløs HDMI. Hvordan fungerer denne teknologien?

– Prototypen baserer seg på vanlig trådløs teknologi - det samme som du finner på data. Monster har arbeidet mye med utviklingen av antennene, siden det er store datamengder som skal overføres. En oppløsning på 480p tilsvarer 0,81 gigabit per sekund, mens 1080p tilsvarer 4,95 gigabit per sekund. Prototypen er ferdig og produktet virker, men Monster har en del ting de må løse før produktet er klart for hjemmebruk. Vi regner med å ha produktet i handelen i løpet av våren 2008.

– Til hvilken bruk vil man ha nytte av en slik boks?

– Man ser for seg lengre strekk der det ikke er så lett å skjule kablene, hvis man for eksempel har en projektor hengende i taket i et eldre hus.

Powered by Labrador CMS