NORSK TRAKTER PÅ TUR UT I VERDEN

– Trakteren kan se enkel ut, men jeg forsikrer at det ligger avansert teknologi bak den, sier produktdirektør Arild Jørgensen i Wilfa.

Publisert Sist oppdatert

På arrangementet i forbindelse med årets julegaver viste han frem trakteren Wilfa Presisjon, som det har tatt to år å utvikle.

– Det har vært mange involverte i dette arbeidet. Ved siden av oss i Wilfa har vi hatt med Design It i København, reklamebyrået Saatchi & Saatchi, to  ingeniører med bakgrunn fra Bang & Olufsen og fabrikken, sier Jørgensen til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han forteller at de var i kontakt med flere fabrikker før de fant fram til den rette.

På tradisjonelle traktere står det gjerne en desiliter vann i systemet

– Dette er en komplisert konstruksjon, med mange elementer som skal fungere sammen når det gjelder teknologi og konstruksjon, sier Jørgensen.

Fra første dråpe

– Hva er det spesielle med Wilfa Presisjon?

– Først og fremst at temperaturen er riktig fra første dråpe og er svært jevn i hele trakteforløpet. Filterholderen har dobbel isolasjon slik at det ikke blir et varmetap. Vanntanken er avtagbar for enkel påfylling slik at man sikrer friskt vann, og det er ikke vann i systemet; når man er ferdig med å trakte er maskinen helt tom. På tradisjonelle traktere står det gjerne en desiliter vann i systemet, som godgjør seg med kobber er og kafferester i påvente av neste trakting. Ferskt vann er noe av det viktigste når man skal trakte god kaffe, sammen med god kvalitet på kaffen, traktetid og riktig temperatur. Alle disse kravene tilfredsstiller Presisjon, sier Jørgensen.

Trakteren har et egenutviklet varmeelement som skal gi jevn og riktig temperatur. Vannet skal ha en jevn oppvarming gjennom mange kanaler før det går opp i spredehodet.

Sensorer

– To temperatursensorer sørger for at temperaturen på vannet alltid er konstant slik at man oppnår optimal ekstrahering av kaffen. Dette er veldig komplekst og det er mange parametere som oppfylles for at man får en perfekt ferdig kaffe.

– Er det samme teknologi man finner i porsjonsmaskinene?

– Nei, de bruker et helt annet varmeelement med en termoblokk. Det er en pumpe her også; spesialbestilt fra en fabrikk i Italia som lager verdens beste pumper. De er presise og har et lavt lydnivå.

Produksjonen foregår i Kina og Jørgensen beskriver fabrikken som særdeles kompetent.

– De har alle fasiliteter og kunnskapen som trengs for å produsere Presisjon. Jørgensen forteller at Wilfa allerede er blitt kontaktet av selskap i Polen, Tyskland, Nederland, Belgia, USA, Korea og Japan, som ønsker å selge trakteren.

– Du kan si at interessen har vært betydelig.

Powered by Labrador CMS