Odd Steenberg (t. v.) og Thomas Wettergreen i Norsk Noteservice AS. Foto: Stian Sønsteng

TONER FLAGG MED NYE EIERE

Norsk Noteservice AS ble i desember kjøpt av Forlagshuset Vigmostad & Bjørke. – Dette vil medføre at vi samarbeider tettere med Cantando Musikkforlag AS.

Publisert

Det sier musikkforlegger Odd Steenberg, når vi møter ham på Musikmesse i Frankfurt den første uken i april. Han fortsetter som daglig leder i Norsk Noteservice AS, mens Jan Stefan Bengtsson har samme stilling i Cantando Musikkforlag.

– Vi har vår styrke innen lærebøker, populær- og korpsmusikk, mens Cantando er Norges største forlag innen kor- og kirkemusikk, sier Steenberg.

Cantando ble kjøpt av Vigmostad & Bjørke i 2009. Etter at de er kommet inn som eier i begge selskap, vil all noteproduksjon og distribusjon flyttes til Noteservice på Alnabru i Oslo. Rettighetsklarering og den øvrige delen av virksomheten til Cantando vil fortsatt skje hos selskapet i Stavanger.

Steenberg karakteriserer oppkjøpet som en milepæl for Norsk Noteservice.

– Vi har drevet selskapet siden 2002, og er glad for å ha fått inn Vigmostad & Bjørke på eiersiden. Det var vi som oppsøkte dem, sier Steenberg.

Han er en av de fire tidligere ansatte i Warner/Chappell Music Norway som etablerte selskapet, etter at Warner la ned notevirksomheten i Europa.

Steenberg begynte karrieren i musikkforretningen Carl M. Iversen i Oslo, som hadde eget platestudio og agenturet for EMI da Beatles fortsatt ga ut plater. Siden var han ti år i Tonika. På 80-tallet var han i Frost Music, i 1990 var han med da Warner/Chappell etablerte seg i Norge, og hele tiden har han arbeidet med noter.

Vi har vår styrke innen lærebøker, populær- og korpsmusikk

Mer digitalnoter

I dag er 93 prosent av notene selskapet selger på papir.

– Andelen digitale noter øker, og det blir stadig flere muligheter med disse. Du kan transponere dem, og bruken blir lettere tilgjengelig, sier Steenberg.

– Hvem er det som lager notene?

– I dag sitter komponistene og arrangørene med dataprogram som lager dem. Vi har folk som klargjør og kvalitetssikrer dem, og tegner fortsatt en del noter selv, med programmene Finale og Sibelius, sier Steenberg.

Notene trykker de selv, på tre digitale kopimaskiner, og snart får de kjørt over ytterligere to fra Cantando. Maskinene trykker i sort/hvitt og farger, de bretter og stifter. Distribusjon skjer med post, til kunder i hele Europa.

– Vi er store på korpsmusikk, og lager en katalog med CD som distribueres til 18.000 korpsdirigenter i hele Europa, inkludert de 1.600 korpsene vi har i Norge, sier Steenberg.

Han er én av sju ansatte i Norsk Noteservice, og sier de i løpet av sommeren vil øke staben med én ansatt.

– Hvor stor del av omsetningen deres står de norske kundene for?

– 87 prosent av de 15 millioner kronene vi omsetter for, sier Steenberg.

Etter at Cantando er kommet inn, får selskapene en samlet omsetning på 25 millioner.

En livsstil

– Hvordan er det å arbeide i notebransjen?

– Det er en livsstil. Du arbeider med opphavsfolkene, og ikke artistene. Vi sitter på en del rettigheter vi forsøker å utnytte så godt vi kan, med å lage korps-, kor- og pianonoter, samt å få nye artister til å spille inn sangene.

– Hvordan er veien til ferdige noter, er det dere som er ute og tilbyr deres tjenester?

– Noe er det vi selv som fanger opp, men ofte er det andre som kommer til oss med ferdige arrangement de vil vi skal utgi. Når rettighetene er sjekket og avtalen er på plass, kan de være ute i løpet av et par dager, sier Steenberg.

Han forteller at det av de sju i selskapet er seks som spiller.

– Vi har tre trommeslagere, én utdannet dirigent, en bassist og selv spiller jeg sistetrompet i Jernbanemusikken, sier Steenberg.

– Tegner du noter selv?

– Hvis det er noe dårlig på TV hender det jeg finner frem noen gamle, håndskrevne noter vi har rettigheter til, sier Steenberg.

– Hvem er konkurrentene deres?

– Norsk musikkforlag og utenlandske nettbutikker.

– Hvilken markedsandel har dere?

– Det er det ingen som vet sikkert, men vi er kanskje dem som selger mest norskproduserte noter. Når vi nå har fått inn Cantando i tillegg, blir det bra.

Powered by Labrador CMS