TELIA VANT DEKNINGSTEST

Nettstedet Tek.no har testet mobildekningen på 2.000 målepunkter og kårer Telia til vinner, mest fordi de har færre huller i dekningen enn Telenor.

Publisert Sist oppdatert

Resultatet ble presentert under Tek-konferansen i Strømstad.

Dekningssjef i Telia, Tommy Johansen, var til stede på konferansen da resultatet ble avslørt, og sier operatøren har investert mye penger på å bygge ut 4G-dekning i Norge.

– Det er utrolig tilfredsstillende å se resultatet av testen. Det gir meg en bekreftelse på at det arbeidet vi har holdt på med i to år har gitt resultater, sier dekningssjef Tommy Johansen til Tek.no.

Det er utrolig tilfredsstillende å se resultatet av testen. Det gir meg en bekreftelse på at det arbeidet vi har holdt på med i to år har gitt resultater

Han var ikke sikker på resultatet i forkant av testen.

– Dette kunne gått begge veier. Vi trodde at vi kom til å ha best 4G-flatedekning totalt sett, og så vet jeg at Telenor ligger litt foran oss på 4G+, sier Johansen.

Det var da også svært tett i årets test, i motsetning til Tek.nos forrige dekningstest i 2014, hvor Telenor vant med god margin. I motsetning til 2014-testen er det nå også 4G-dekningen i nesten hele landet.

Tek-redaktør Kurt Lekanger sier den viktigste konklusjonen er at både Telia og Telenor leverer svært god 4G-dekning.

– Hastighetene har blitt såpass høye at fart ikke lenger er et viktig kriterium å bruke for å skille operatørene fra hverandre, sier han.

Tett mellom konkurrentene

I stedet har de vektlagt hvor hullene i dekningskartet er.

– Det vi klarer å skille de to operatørene på er hvor de gir oss dårlig dekning, alle hullene hvor 4G-ikonet på mobilskjermen ble byttet ut med et kjipt Edge-ikon. Og her er tallene klare: Telia har jevnt over færre «huller» i dekningen sin i 2016 enn Telenor. Telia har også flest målingspunkter med god nedlastingshastighet. På 87,5 prosent av alle stedene vi sjekket dekningen i Norge ga Telia oss over 15 Mbit/s nedlastingshastighet, mens Telenor bare kunne levere det samme på 79,8 prosent av gangene, skriver Tek.no.

Ser man utelukkende på høyest nedlastingshastighet, kommer Telenor best ut på 179 steder, mens Telia er best på 159 steder.

Nettstedet skriver at dette er tall som må brukes med forsiktighet, ettersom testen ble gjennomført med sim-kort uten hastighetsbegrensning. Dermed vil de høye mobilhastighetene som ble oppnådd under testen aldri oppleves i praksis av en bruker.

Dekningstesten er delt inn i regioner, og Tek.no anbefaler folk å sjekke tilstanden akkurat der de ferdes når valg av operatør skal gjøres. Det er nemlig lokale variasjoner på dekningen.

På nordvest-landet og i Mellom-Norge er Telenor litt bedre enn Telia, mens Telia er best i Nord-Norge. På Østlandet og i resten av Sør-Norge er det mer likt mellom de to, og vanskelig å kåre en vinner.

Fortsatt dekningskrig

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor mener Tek.no kunne vektlagt annerledes når en vinner skulle kåres.

– Jeg synes testen er bra, men jeg er uenig i konklusjonen, sier Amundsen, som lover at dekningskrigen er langt fra over.

Under sitt foredrag på Tek-konferansen bemerket Amundsen at Telenor hadde høyere snitthastighet i testen.

– Det resultatet som kom nå er jeg uendelig stolt av. For det første hadde vi 8 megabit raskere gjennomsnittlig nett enn konkurrenten. Og hva skal du med det? Jo, den dagen du har et stort arrangement som trekker mye folk trenger du det, sier dekningssjefen.

Amundsen forteller at de skal opp på 99,8 prosent 4G-dekning for Telenor-kunder i løpet av 2017, og at alle som har 2G fra Telenor i dag skal være over på 4G innen utgangen av neste år.

Powered by Labrador CMS