Kategorisjef Ida Birgitte Holm i Witt med iRobot Roomba j7+, som er navnet på produktet når støvoppsamleren Clean Base medfølger. Da er prisen 11.500 kroner, uten koster Roomba j7 8.600 kroner. Foto: Witt

ROBOTER I GOD VEKST

– Robotstøvsugere er noe helt annet i dag enn for bare få år siden, og markedet er i riktig god vekst, sier Ida Birgitte Holm i Witt.

Publisert Sist oppdatert

Det danske selskapet Witt A/S har hovedkontor i Gødstrup ved Herning. De representerer og har agentur for en rekke internasjonale merker i Norden, Storbritannia, Irland og Benelux, har et eget salgskorps i Norge.

Ida Birgitte Holm er kategorisjef for robotstøvsugere, og i høst lanserer Witt modellen iRobot Roomba j7.

iRobot Roomba j7 skal ved hjelp av kameraet kjenne igjen for eksempel ledninger, slik at disse ikke rulles inn i valsene og stopper støvsugingen. Foto: iRobot
iRobot Roomba j7 har to gummivalser som skal sikre godt støvopptak både på gulv og tepper. Foto: iRobot

– Witt har representert iRobot helt fra starten, og vi har vært med å bygge kategorien i Norden. Robotstøvsugere står for en kjempeverdi innen støvkategorien, de er blitt mer intelligente med økt bruksverdi, og vi har sett en økt interesse fra kundene som har begynt å forstå produktet og alle fordelene. I tillegg er det kommet til nye aktører, slik at iRobot ikke lenger står alene. iRobot utvikler konstant både hardware og software, og kundene vil få fortløpende oppdateringer i sine roboter, sier Holm.

Helt ny opplevelse

Hun tror mange som var tidlig ute med å kjøpe en robotstøvsuger, vil få en helt ny brukeropplevelse med dagens modeller.

– iRobot Roomba j7 har et kamera i front som gjør den i stand til å kjenne igjen hva som ligger foran den – noe som kanskje spesielt er nyttig hvis det er snakk om ledninger eller en hundebæsj. Da unngår man at den kjører rett over dette, og den vil også stadig lære seg nye ting, enten via driften i hjemmet eller automatiske oppdateringer fra nettet, sier Holm.

En liten lampe ved siden av kameraet skal gjøre roboten i bedre stand til å kjenne igjen gjenstander.

– Etter det jeg vet er dette unikt for oss, sier Holm.

Hun sier Roomba j7 har alt man kjenner av funksjoner fra de foregående modellene.

Etter det jeg vet er dette unikt for oss

– Det er enkelt å lage soner i Home-appen over hvor den ikke skal støvsuge, eller soner der den skal støvsuge. Som på den forrige modellen kan man hos oss gi disse sonene navn, for eksempel «Foran sofaen». Dette åpner for mange muligheter når det gjelder å personifisere rengjøringen, sier Holm.

Egen mopperobot

I fjor høst kom den nye Home-appen, som ifølge Holm tydelig viste at selskapet hadde tatt et langt steg mot å bli mer brukervennlig.

Kameraet på iRobot Roomba j7 kjenner for eksempel igjen pels, og intensiverer støvsugingen i der denne dukker opp. Foto: iRobot

– Appen er intuitiv, og gir i høyeste grad en bedre brukeropplevelse, sier kategorisjefen.

iRobot Genius 3.0 er tilgjengelig i alle iRobots wifi-tilkoblede roboter. Her finner man ulike funksjoner, alt etter hvilken modell man har.

– Roomba j7 kan starte rengjøringen automatisk når du forlater hjemmet og stopper igjen når du kommer tilbake, ved at den registrerer hvor smarttelefonen din befinner seg. Den lærer seg dine rengjøringsvaner, ved at den spør og husker dine svar om hvordan du ønsker den skal støvsuge, sier Holm.

– Konkurrenter i markedet tilbyr en moppefunksjon på sine robotstøvsugere. Er det en ulempe at dere ikke har dette?

iRobot Roomba j7 støvsuger først og tømmer støvet i Clean Base, før iRobot Braava jet m6 mopper gulvet. Foto: iRobot

– Vi har hatt dette i to år! Vår iRobot Braava jet m6, som er en dedikert mopperobot, kommuniserer med den samme appen som Roomba. Når Roomba har støvsugd, gir den beskjed om at Braava kan moppe.

Må erfares

Dermed kan roboten gå i lengre perioder uten ettersyn og tømming

iRobot Braava jet m6 koster 8.000 kroner, og Holm kjenner ikke til at det er noen umiddelbare planer om å lansere en ny moppemodell.

Når det gjelder iRobot Roomba j7, koster den 8.600 kroner. Hvis man kjøper den inkludert støvoppsamleren Clean Base heter den j7+, og da er prisen 11.500 kroner.

– Vil kundene velge en j7 eller en j7+?

Når robotstøvsugeren kjører tilbake for å lades, tømmes den i Clean Base, som har kapasitet til 60 dagers støvsuging i posen. Foto: iRobot

– De fleste starter nok med en Roomba j7, siden vil de kjøpe til den automatiske tømmestasjonen Clean Base – ikke minst hvis de har snakket med noen som allerede har en slik løsning. Denne gir minimalt daglig vedlikehold, siden Roomba j7+ tømmer støvbeholderen når den går til lading. Dermed kan roboten gå i lengre perioder uten ettersyn og tømming. At stadig flere får robotstøvsugere med denne funksjonen, og disse forteller venner og kjente hvor lettvint det er, vil absolutt øke etterspørselen. Dette er dessuten noe vi gjerne ønsker at selgerne i butikk forklarer kundene, sier Holm.

60 dagers drift

Hun sier Clean Base er designet for å passe inn i ethvert hjem.

– Den passer inn under et bord, og en forseglet støvsugerpose rommer smuss, støv og skitt fra 60 dager med støvsuging. Når den først skal tømmes er det bare å kaste posen i søppelbøtten før du setter i en ny, sier Holm.

Ifølge kategorisjefen bruker Witt mye energi på å utdanne butikkpersonale. Dette skjer på en digital plattform sammen med iRobot, kjedesamlinger og med besøk ute i butikkene.

– iRobot Roomba j7 er et unikt rengjøringssystem av høy kvalitet med to gummivalser som sikrer godt støvopptak både på gulv og tepper. En svært viktig funksjon er «Dirt Detect», der en sensor registrerer når den kjører over støv og sand. Da kjører den over dette området flere ganger, inntil det er rent, sier Holm.

iRobot Roomba j7+ inkluderer Clean Base ekstern støvbeholder. Pris: 11.500,- Foto: iRobot

En annen funksjon i iRobot Genius 3.0 er «Smart Map», som lager et kart over hjemmet ditt.

– I motsetning til hva man kanskje får hos andre, er dette et forståelig og brukervennlig kart, sier Holm.

Med «Cleaning Time Estimates» kan appen fortelle deg hvor lang tid støvsugingen av de enkelte rommene tar, hvis du har dårlig tid før gjestene kommer. Med «Quiet Drive» deaktiveres støvsugerkomponentene når roboten kjører til og fra en rengjøringsjobb.

– Alt i alt får du med iRobots robotstøvsugere et premium produkt, sier Holm.

Witt A/S er medlemmer i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 5/2021, som ble distribuert 11. oktober. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS