Strax får svenske eiere

– Strax er et bedre selskap enn det regnskapene viser. Vi vil utvikle og ekspandere både i Skandinavia og på nye markeder.

Det sier adm. direktør Thomas Örwén i Push Development AB, som har hovedkontor i Lund.

Vi har kjøpt aksjene i Strax for 1 krone, og vil sette opp en finansiell plattform for selskapet. Strax har hatt fire år med tap, grunnet feilaktige ekspansjonsbeslutninger kombinert med en manglende utholdenhet til å vente på resultatet av disse, sier Örwén til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han forventer at Strax vil gå med overskudd allerede i 2006, og målsetningen er et resultat på 8-10 prosent av omsetningen.

– Jeg har arbeidet i Strax i fire år, og har klare meninger om hvordan selskapet skal utvikle seg videre ut fra det våre kunder, kjedene og leverandørene, er opptatt av, sier Hans Martin Fladby.

Han har tidligere ledet Strax i Norge, og får nå ansvaret for hele selskapet i stillingen som ny adm. direktør i Strax AS.

Sikret arbeidsplassene

– Dette er en tillitserklæring, og jeg er spesielt fornøyd med at vi har sikret fremtidsrettede arbeidsplasser. Vi har dyktige og opptaterte teknikere og administrativt personell, som er gode til å dekke dagens og ny teknologi. De 175 ansatte vil være sikret en fremtidig posisjon i det skandinaviske markedet. Kundene våre vil i første omgang ikke merke store endringer, men det er selvsagt viktig for alle parter at vi blir finansielt sterkere i den daglige operasjonen. Vi har hatt et litt uavklart eierskap. Nå får vi krevende eiere som vil utvikle selskapet, og det er vi svært fornøyd med, sier Fladby til fagbladet Elektronikkbransjen.

Strax har i dag verksteder i København, Oslo, Haugesund og Trondheim, i tillegg til samarbeidende verksteder i Ålesund og Mo i Rana. Selskapet er aktive på det norske, svenske og danske markedet, og omsetter for 200 millioner kroner.

– Hva vil skje med dagens verkstedstruktur?

Verkstedene beholdes

– Den vil bli opprettholdt, vi er i hovedtrekk der vi skal være. Dette er en bransje med fantastiske muligheter, men også med store krav til tilpasning. Det har aldri vært stilt så tøffe krav til servicebedrifter i bransjen, men når man i Norge selger forbrukerelektronikk for 24 milliarder i året bør det gi muligheter, sier Fladby.

Han ser på oppkjøpet som en naturlig del av det å utvikle Strax til å bli reelt skandinavisk eller nordisk.

Örwén i Push letter litt på sløret når fagbladet Elektronikkbransjen spør om hvilke ekspansjonsplaner han har for Strax:

– De skandinaviske landene begynner i mange sammenhenger å inkludere de baltiske statene. Vi vil ekspandere videre i nærheten av våre kunder, og flere av dem har europeiske ambisjoner, sier Örwén.

Han fremhever logistikk- og servicesystemet til Strax som et viktig aktivum i selskapet.

Strax Service System

– Det egenutviklede Strax Service System har gode framtidsutsikter. Det brukes i dag blant annet av Elkjøp, El-giganten, Thorn, Siba og Expert, og kan tilpasses nye markeder, sier Örwén.

Han poengterer at Strax er en forretningsvirksomhet hvor Push går inn med mer humankapital enn risikokapital:

– Vi er et managementselskap, som driver direkte utvikling. Strax er ikke noe unntak. Vi har gjort det samme innen gruvedrift, logistikk og fond. Vi vil ikke bli betraktet som noe risikoselskap. Vi er operatører som deltar aktivt i driften av selskapene, sier Örwén.

På nettsidene til Push presenterer selskapet seg på denne måten:

– Push Development har som forretningsidé å gå inn på eiersiden i selskaper og utvikle disse. Avkastningen og verdien på disse selskapene skal innen to år kunne bli minst det dobbelte av innsatsen.

Gjeldfritt selskap

I pressemeldingen som Push har sendt ut i forbindelse med oppkjøpet, refererer selskapet til oppkjøpet av det konkurstruede gruveselskapet Tricorona. Selskapet fikk ny ledelse, og går i dag med overskudd.

– Strax blir en god reprise, men med en mindre finansiell risiko. Push Development AB kjøper kontant samtlige aksjer i et gjeldfritt Strax, står det i meldingen.

Strax har vært eid av det engelske investeringsselskapet Terra Firma, som er et datterselskap av Thorn International. Det siste året har Hans Martin Fladby rapportert til Arild Russ, som har hatt ansvaret for både Thorn og Strax.

– Thorn vil fortsatt være en kunde hos Strax, men nå brytes de eiermessige båndene, sier Fladby.

Powered by Labrador CMS