KONKURRANSETILSYNET GODKJENNER NY TELEKABAL

TeliaSonera får kjøpe Tele2 Norge mot at selskapet inngår roamingavtale og selger mobilnettverk og Network Norway til Ice.net.

Publisert Sist oppdatert

Dette er blant vilkårene Konkurransetilsynet stilte for at de skulle godkjenne oppkjøpet.

– Konkurransen om norske mobilkunder skjer først og fremst mellom selskaper med eget mobilnett. Det endelige tilbudet om avhjelpende tiltak fra TeliaSonera gir grunnlag for utvikling av et tredje mobilnett i Norge. Derfor kan vi nå si ja til dette oppkjøpet, sier konkurransedirektør Christine Meyer i en pressemelding.

Fra TeliaSonera heter det at de med dette kan tilby 4G-dekning til 90 prosent av befolkningen allerede til sommeren, og at 98 prosent av innbyggerne i løpet av 2016 vil ha tilbud om høyhastighets mobilt bredbånd, to år tidligere enn lovet. Raskere utbygging blir ifølge TeliaSonera mulig gjennom stordriftsfordelen selskapet oppnår i det norske markedet etter oppkjøpet.

Nå kan vi endelig konkurrere på likere vilkår med markedslederen og bygge ut 4G mye raskere

Gir raskere 4G

– Dette er en god dag for norske forbrukere. Nå kan vi endelig konkurrere på likere vilkår med markedslederen og bygge ut 4G mye raskere. Nettutbyggingen vil bidra til at Norge blir en av verdens mest høyteknologiske nasjoner, sier administrerende direktør Charlotta Rehman i TeliaSonera Norge i en pressemelding.

Hun mener et større og sterkere selskap også vil sikre et mangfold av merkenavn.

– Våre kunder skal kunne velge mellom One Call, NetCom, Chess og MyCall basert på egne ønsker og behov, sier Rehman.

Konkurransetilsynets beslutning ble offentliggjort 5. februar. Tilsynet skal vurdere konkurransebegrensende virkninger av fusjoner og oppkjøp. Den 1. desember 2014 varslet de at TeliaSoneras oppkjøp kunne bli stanset fordi det ville redusere antall mobilnettverk i Norge fra tre til to.

En tredje aktør

– Konkurransetilsynet har i dialogen med TeliaSonera vært tydelig på at en tredje nettverksoperatør med en viss kundemasse er sentralt for å sikre fortsatt konkurranse på pris og kvalitet. Avtalen vi nå har sagt ja til gir en reell mulighet for en tredje aktør å etablere seg og konkurrere om norske mobilkunder, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet i meldingen.

Vilkårene for godkjenning av fusjonen omfatter:

Ice.net blir mobiloperatør

– Vi er fornøyd med Konkurransetilsynets godkjenning. Det sammenslåtte selskapet vil bli en slagkraftig aktør i det norske mobilmarkedet, sier administrerende direktør for Tele2s norske virksomheter, Arild Hustad, i en pressemelding.

Her heter det at det nye selskapet endrer konkurransesituasjonen i det norske markedet for telekommunikasjon, til fordel for forbrukerne og samfunnet.

– Sammenslåingen vil føre til et mer jevnbyrdig styrkeforhold mellom de største aktørene og legge til rette for bedre konkurranse mellom alle aktørene i mobilmarkedet, står det.

– For alle ansatte går vi nå inn i en ny spennende tid hvor det vil bli mange nye utfordringer og muligheter. Sammen vil det nye selskapet bli et skikkelig flaggskip i den norske mobil- og telekombransjen, sier Hustad.

I en pressemelding fra Ice.net uttaler administrerende direktør Eivind Helgaker at selskapet de seneste 15 månedene har forberedt og posisjonert seg for å gå fra å være en rendyrket leverandør av mobilt bredbånd til å bli Norges tredje største mobiloperatørselskap.

– Vi ser frem til å samarbeide med TeliaSonera og til å tilby markedets beste nettverksdekning til kunder av Network Norway og Ice.net, sier Helgaker.

Kjøper også Officer-kjeden

Avtalen mellom Ice.net og TeliaSonera innebærer nasjonal gjesting, diverse serviceavtaler, og at Ice.net kjøper deler av Network Norway med tilhørende kunder. Avtalen er gyldig fra 1. mars etter Konkurransetilsynets godkjenning av TeliaSoneras oppkjøp av Tele2s norske virksomhet.

Ice.net kjøper Network Norways 90.000 kunder og overtar systemer, distribusjonsavtaler, ansatte og merkevaren Network Norway. Ice.net kjøper også kjeden Officer AS, med 20 forhandlere over hele Norge. En seksårsavtale om nasjonal gjesting (NRA) med TeliaSonera inkluderer 2G-, 3G- og 4G-dekning for kunder av både Network Norway og Ice.net. Selskapet har også mulighet til å inngå en tjenestetilbyderavtale (Service Provider) med TeliaSonera, som Ice.net kan benytte seg av frem til virksomhetens eget nettverk er operativt. En opsjon om overtakelse av frekvensene i 2100 MHz-båndet er avhengig av myndighetsgodkjennelse.

I november 2014 inngikk Ice.net en avtale med Alcatel Lucent, som skal bygge 4G LTE mobilnett for dem. Selskapet skal i første omgang oppgradere sitt mobile bredbåndsnett til 4G LTE – som skal være et av verdens første rendyrkede LTE 450-nett. I forbindelse med oppgraderingen vil også alle de nyervervede frekvensene bli støttet av det nye utstyret, heter det i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS