NÅ SKAL ALT VÆRE 4K!

– Nå kjøper folk 4K og UHD, enten de vet det eller ei. En god skjerm har alt bakt inn uansett!

Publisert Sist oppdatert

Det forteller Joachim Rinnaas, fungerende butikksjef hos Hi-Fi klubbens avdeling i Grensen i Oslo. Han sier at det meste av skjermer fra mellomklassen til toppklassen nå er 4K/UHD.

Anders Nordstrøm, salgs- og produkttrener hos Hi-Fi klubben sentralt, bekrefter dette.

– Nå er det blitt slik at de gode skjermene som oftest har 4K, sier han.

Vi viser samme scene med Blu-ray og UHD, på TVer ved siden av hverandre, og det er markant forskjell

– Kundene er opptatt av om skjermene støtter 4K. Det er litt som perioden da det var 720p (HD Ready) og 1080p (Full HD).

Fire ganger bedre

4K/UHD har enkelt forklart fire ganger høyere oppløsning enn den ordinære Full HD-skjermen mange har hjemme i stuen. 4K refererer til 4.000 piksler, mens UHD står for Ultra High Definition – og er et annet begrep for det samme.

Begrepet har fra før av vært brukt i kinobransjen, men er nå altså i ferd med å bli allemannseie i folks hjem.

Men finnes det innhold i 4K/UHD? Ja, men fortsatt er det litt høna og egget-problematikk. Strømmegiganten Netflix har etterhvert et innhold, kringkasterne sender ikke noe ennå, men det er ventet at satellittdistributørene snart vil komme med testkanaler.

Våren 2016 lanserte Hollywood sine første filmer i formatet, kalt 4K Ultra HD Blu-ray. Men også det på folkemunne, og enklere forklart: UHD.

Ny type spiller

Rinnaas hos Hi-Fi Klubbens utsalg i Oslo sentrum har hatt en av de nye UHD-spillerne til salgs siden starten av mai.

– Vi viser UHD-formatet frem når vi selger skjermer som støtter HDR (High Dynamic Range). Det utgjør den største forskjellen med formatet. HDR er veldig synlig. Vi viser samme scene med Blu-ray og UHD, på TVer ved siden av hverandre, og det er markant forskjell, sier Rinnaas.

– Er folk klar over det nye videoformatet?

– Nei, det er ikke så mange som har fått med seg. Om folk vil bry seg er vanskelig å si. Det er et entusiastformat.

– Hva med 4K?

Nye lydformat

– Folk har ofte hørt om det. Men oppløsningen har kanskje minst å si. Vi selger inn at det er mye mer med formatet som er bra. HDR gir utvidet fargerom, som betyr mer farger, bedre kontrast og flere farger. Det er stikkord som folk forstår.

– Hvordan er interessen for de nye lydformatene, som Dolby Atmos og DTS:X?

– For de med dedikerte hjemmekinorom og muligheten til å montere høyttalere i taket, er det interesse for de to systemene. Atmos er den største lydmessige oppgraderingen fra Dolby de siste tjue årene. Jeg synes at det burde fått mer oppmerksomhet, men det er det praktiske som er utfordringen. Det er ikke gjennomførbar for mange.

MER VIDEOSTOFF

Artikkelforfatter John Berge er redaktør og utgiver av Videomagasinet.no og Kinomagasinet.no. Artikkelen sto opprinnelig på trykk i Kinomagasinet nr. 4/2016 (https://joom.ag/RzJQ) og Videomagasinet.no (http://goo.gl/0X3UnL).

Powered by Labrador CMS