Annette Kapitan fra Philips viser frem to nyheter for å forbedre søvnkvaliteten. Foto: Jan Røsholm

NY TEKNOLOGI FOR BEDRE HELSE

Helseteknologi er viet en stadig større plass på CES-messen i Las Vegas, med nye sensorer og smarte produkter som skal bedre livskvaliteten.

Publisert

Teknologier som tidligere kun var brukt i helsevesenet er nå tilgjengelig i forbrukermarkedet. På CES-messen fikk vi se flere eksempler på dette, samt nye produkter som har fått fødselshjelp av nye sensorer, smartløsninger og tingenes internett (IoT).

For alle aldre

Helseproduktene er ofte tilpasset ulike aldersgrupper og livssituasjoner. Småbarn har fått sin egen kategori, «Babytech». Teknologi for småbarnsmødre kalles «Momtech», mens hjelpemidler for eldre går under kategorien «Eldertech».

Den smarte brystmelkpumpen støtter blåtann og styres via en app. Foto: Jan Røsholm.

Et eksempel på «Momtech» er den smarte brystmelkpumpen. Den er trådløs, og har støtte for blåtann. Tanken er at den sitter på hele dagen, og styres via en app på mobiltelefonen. Det er et lite kjøleelement i tanken, og appen overvåker temperaturen og kvaliteten på morsmelken. Ifølge produsenten vil denne brystpumpen bedre livskvaliteten til brukeren, og hindre lekkasjer av morsmelk. Prisen på den smarte brystmelkpumpen er rundt 4.500 kroner.

Vuggen MamaRoo Sleep basinet fra 4Moms. Foto: Jan Røsholm.

Et annet produkt tilpasset både småbarnsmødre- og fedre, er den smarte vuggen. Selskapet 4Moms har utviklet vuggen MamaRoo Sleep basinet. Den elektriske vuggen har en egen menystyring og fem ulike bevegelsesmønster i tillegg til fem ulike hastigheter. Vuggen er utstyrt med fire ulike lyder, slik at barnet kan sovne rolig til en kjent lyd. En tidsfunksjon styrer hvor lenge skal være aktiv. Den lanseres i Europa før sommeren, og prisen blir 3.300 kroner.

Søvn gir livskvalitet

Kunden velger om man vil ha sovne-duft eller våkne-duft

Det er en rekke produkter tilgjengelig som skal måle søvnkvalitet, samt bidra til å bedre denne. Dette er basert på tanken om at god søvn er bra for helsen og gir økt livskvalitet. Det franske selskapet Maison Berger er kjent for sine duftprodukter. De har nå utviklet et produkt som skal bedre søvnkvaliteten ved å bruke ulike dufter.

– Sammenlign dette med kapselmaskin for kaffe, bare at vi bruker duftkapsler som gir god lukt i rommet, sier Guillaune Rolland i Maison Berger.

Produktet plasseres på soverommet, og duftkapselen skiller ut ulik duft i løpet av natten. En duftkapsel har avslappende effekt, slik at man sovner bedre, mens en annen får brukeren til å våkne.

– Kunden velger om man vil ha sovne-duft eller våkne-duft, sier Rolland.

En egen app tilkoblet hodebåndet fra Philips måler søvnkvaliteten. Foto: Jan Røsholm.

En kapsel holder til en måneds bruk, og en kapsel vil koste rundt 100 kroner. Maskinen lanseres i Norge i september og prisen blir rundt 900 kroner. Da følger en innebygd vekkerklokke med.

Søvn også fra Philips

Store selskap som Philips satser hardt på helseprodukter for forbrukere. Philips er store innen medisinsk utstyr, men fortsetter satsingen på forbrukermarkedet. På sin CES-utstilling viste de to nyheter innen søvnprodukter.

Søvnkvalitet er et viktig område for oss, og en del av fokuset Philips har på helseprodukter

– Det ene er et bånd til å ha rundt magen, utviklet for dem som snorker, og dermed oppnår dårlig søvnkvalitet - samt sure partnere, sier Annette Kapitan i Philips.

Båndet har en sensor som merker når brukeren ligger på ryggen. Da starter en vibrasjon i beltet, og brukeren legger seg på siden. Da stopper som regel snorkingen. Produktet kommer til våren og prisen blir rundt 1.800 kroner.

Smartklærne fra Xenoma har innebygde sensorer. Foto: Jan Røsholm.

Den andre nyheten er et bånd til å ha rundt hodet. Produktet heter Smartsleep Deepsleep Headband 2, og har tre ulike sensorer som overvåker og stimulerer til dyp søvn. En egen app på telefonen gir brukeren oversikt over hvordan søvnkvaliteten har vært.

Med en innebygget vifte i jakken reguleres temperaturen automatisk. Foto: Jan Røsholm.

– Søvnkvalitet er et viktig område for oss, og en del av fokuset Philips har på helseprodukter, sier Kapitan.

Jennifer Ernst demonstrerer Clear Up som skal lindre hodepine. Foto: Jan Røsholm.

Smarte klær

Kombinasjonen sensorer og klær blir det stadig flere av. Treningstøy var tidlig ute, hvor sensorer målte aktivitetsnivået. Nå kommer nattøy for fullt, og firmaet Xenoma har utviklet en smartpysj. Målgruppen er eldre mennesker, og hensikten er at de kan bo hjemme litt lenger ved hjelp av smartteknologi. Sensorene i smartpysjen måler puls, pust og søvnkvalitet. I tillegg har den en innebygd fallsensor. Om brukeren står opp om natten, eller har en annen uvanlig adferd, sender pysjen en melding. Varslingen kan gå til pårørende eller en vaktsentral. Selskapet Xenoma har også et utvalg smartklær til bruk på dagtid, slik at brukeren også da kan overvåkes. En egen app gir brukeren eller pårørende oversikt over søvn- og aktivitetsmønster.

Selskapet Taiyo Yuden viser på CES frem en jakke med to innebygde vifter. De styres via en app på mobilen, slik at mobilen blir fjernkontrollen. Det er tre hastigheter på viftene, og appen viser samtidig batteristatus. Om denne jakken blir en suksess i kalde Norge vites ikke. Jakken er i utgangspunktet utviklet for arbeidstøy. Neste generasjon jakke er tenkt utstyrt med temperatursensorer, slik at viftene styres automatisk av disse.

Digital paracet

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 1/2020, som ble distribuert 13. februar. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

De fleste har nok opplevd hodepine, og at denne kortvarig kan lindres med en hodepinetablett. Tivic Helath System har utviklet et produkt som skal fjerne lettere hodepine.

– Clear Up sender ut en ørliten strøm, og sammen med vibrasjon påvirkes smerten, sier Jennifer Ernst.

Produktet Clear Up kommer i butikk i Europa senere i år, og prisen vil bli rundt 1.200 kroner.

– Du vil merke effekt på flere typer hodesmerter, men den som er bølgende, ofte fremkalt av allergi, er lettest å lindre med dette produktet, sier Ernst.

Powered by Labrador CMS