Foto: Marte Ottemo

5G-FOKUS FRA ERICSSON

Neste generasjons mobilnett er under oppseiling, og Ericsson er blant infrastrukturleverandørene som viser fram sine løsninger på MWC.

Publisert

Et av de store fokusområdene på Mobile World Congress er neste generasjons mobilnett. 5G vil gi norske mobilbrukere helt nye brukeropplevelser. I tillegg til å være plattform for mobilnettet, vil 5G også kunne brukes til intelligent trafikkstyring og koble alt fra bilen din til smarte gatelys til internett.

Deler opp nettet i lagEricsson er en av leverandørene som viser fram fremtidens løsninger og teknologi, og fagbladet Elektronikkbransjen tok en prat med Stian Solberg, teknologidirektør i Ericsson for å høre om hva norske forbrukere kan vente seg i årene framover.

– Mange tenker på 5G som en teknologi som vil gi raskere nett, på samme måte som 4G ga høyere hastigheter enn 3G. Det er for så vidt riktig, men det ligger noe mer til grunn. For at alle disse andre anvendelsene skal leve samtidig på det samme nettet må vi oppdatere kjernenettet, det er vel så viktig for å få hele økosystemet til å fungere. Det er utrolig viktig for telekombransjen at vi får til noe mer enn bare litt bedre mobilt bredbånd, sier Solberg til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han sier forbrukerne ikke vil betale mer kun for raskere mobilnett.

Teknologidirektør Stian Solberg i Ericsson.

– For at denne forretningsmodellen skal gå opp, må operatørene finne flere inntektskilder. Vi må lage flere parallelle nett, ett for trafikkhåndtering, ett for politiet, ett for nødnett, og så videre. Det betyr at vi må ha et kjernenett som gjør at man kan implementere denne type «slicing», eller lagdelte nett.  

For der noen har behov for best mulig geografisk dekning, har andre typer tjenester kanskje behov for høy båndbredde på én bestemt lokasjon, eller svært lav svartid i nettet.

Fjernstyring av utstyrBlant demonstrasjonene på Ericssons stand var muligheten til å kjøre bil over 5G-nettet. Fra en rigg inne på messen fikk du styre en bil som befant seg på en bane fem mil unna.

– Her er svartiden på 40 millisekunder. Det er ganske mye, men hovedårsaken er faktisk videokomprimeringen, ikke nettverket. Der er svartiden bare tre til fem millisekunder. Vi har satt opp denne riggen for å vise hva som er mulig, man kan for eksempel tenke seg mange industrielle tjenester, der det kanskje er for farlig å ha en person på stedet, eller ha tilgang på en ekspert som sitter eksternt, sier Solberg.

En annen løsning Ericsson viste fram, var en offentlig sikkerhetsløsning som allerede testes i Sao Paolo og Los Angeles. Her kan folk ringe nødnummeret via en app, og operatøren spør om de ønsker å dele sin posisjon for at nødetaten skal vite akkurat hvor man er. Folk kan også dele video og bilder for å hjelpe mannskapet.

– I tillegg til å vise hva vi gjør teknologisk med 5G, er målet å få andre bransjer med på løpet. Men hvilke behov har de? Det vet ikke vi i telekom, derfor går vi inn i partnerskap på blant annet sikkerhet, elektrisitet og selvkjørende kjøretøy.  Det er ting vi gjør i dag, og skal fortsette med framover. Det er ikke innlysende at det er operatøren som skal selge disse løsningene, derfor har Ericsson opprettet en egen forretningsenhet som skal se på disse områdene, sier Solberg.

Her demonstrerer Ericsson sin sikkerhetsløsning, som lar nødetatene få nøyaktig posisjon på innringer, og som lar deg dele bilder og video med mannskapet. Foto: Marte Ottemo

Kommer raskere enn ventet– Det har vært snakket om 5G på MWC i flere år, men nå ser vi flere konkrete eksempler på løsninger enn tidligere?

– Det går fortere enn vi trodde det skulle gjøre. Standardiseringen har kommet videre, og bransjen har hatt mer dialog med andre industrier for å ta fram konkrete brukerløsninger, sier han.

Solberg understreker likevel at 4G-teknologien og -nettet ikke kommer til å forsvinne med det første.

– 5G er laget for å være en evolusjon og kommer til å sameksistere med 4G i mange, mange år framover.  Vi trenger gjenbruk av dagens teknologi for å holde kostnadsnivået nede, ellers har ikke operatørene råd til å bygge ut 5G, sier han.

På Ericssons stand under årets MWC-messe viste de blant annet fram fjernstyring av roboter via 5G-nettet.

Powered by Labrador CMS