Sony Xperia 5 II satser på å vinne over fotoentusiastene med funksjoner hentet fra selskapets kameradivisjon. Foto: Sony

FOTOFOKUS I XPERIA 5 II

Sony lanserer telefonen Xperia 5 II, med fokus på 5G, foto, gaming og underholdning.

Publisert Sist oppdatert

SSony lanserte i vår sin nye flaggskiptelefon, Xperia 1 II. Nå kommer Xperia 5 II som har mye av de samme spesifikasjonene på kamerasiden som storebror, men i et mer kompakt design. Telefonen har en 6,1 tommer stor skjerm i 21:9-størrelse, det Sony kaller «kinoformat», og en størrelse på 158 x 68 x 8 mm.

– Sony har vært ganske alene om å tilby kompakte mobiler som fortsatt har topp spesifikasjoner, hvordan har det markedet utviklet seg de siste årene?

– Når de blir spurt, synes størstedelen av europeiske forbrukere at flaggskiptelefonene har blitt for store. Men forbrukerne vil fortsatt ha de funksjonene som finnes i toppmodellene, bare i en mindre størrelse. Så hos Sony ser vi fortsatt at våre toppmodeller i mindre format er mer attraktive enn de med den største skjermen, og de selger mer. Samtidig setter våre kunder pris på at vi ikke går på kompromiss med teknologien og vi har gjennom årene fått mange lojale kunder. Så selv om Xperia 5 II ikke blir markedsført som en «compact», så tror vi fortsatt at den vil appellere til et bredt publikum, sier Cedric Guttormsen, norsk salgssjef i Sony Mobile, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Norsk salgssjef Cedric Guttormsen, her avbildet sammen med Line Holm Hansen, nordisk PR-ansvarlig i Sony Nordic under lanseringen av Xperia 1 II, har stor tro på et kompakt mobildesign. Foto: Marte Ottemo.

Først med 4K saktefilm

Med appen Game Enhancer kan spillere ta opp og legge ut egne spillprestasjoner. Foto: Sony.

Som i Xperia 1 II har Xperia 5 II en trippel kameralinse kombinert med Zeiss-optikk spesifikt kalibrert for Xperia 5 II, med 24mm f/1.7 vidvinkel, 70mm f2.4 tele og 16mm f/2.2 ultravidvinkel. Xperia 5 II har ikke som Xperia 1 II separat dybdekamera, men alle tre kameraer har fasefølsom autofokus, mens standard- og teleobjektivet også har optisk bildestabilisator.

Sony har hentet inn teknologi fra selskapets Alpha digitalkamera, og har gitt Xperia 5 II sanntids motivsporing både til video og stillbilder, med inntil 20 bilder per sekund stillbildeopptak i full oppløsning, og med kontinuerlig autofokus og eksponering. Med øye- og ansiktfokusering både for mennesker og dyr, også til video, får nå også mobilkameraet følgefokus.

For konsollspillere vil muligheten for å ta med gamingen ut på telefonen og ha den samme opplevelsen der være et pluss

Japanerne har satset hardt på video i sine siste mobillanseringer, og Sony sier Xperia 5 II er verdens første mobil som kan filme i 4K HDR-oppløsning med 120 bilder i sekundet. Den kan også ta opptak i 21:9-format, og bruker en egen vindfilter-teknologi for klarere lydopptak.

Sony sier den nye telefoner støtter høyoppløst lyd, og selskapet har i motsetning til mange av konkurrentene beholdt sin 3,5mm lydkontakt.

På innsiden finner man en Qualcomm Snapdragon 865 5G-prosessor, mens skjermen har 120Hz oppdateringsfrekvens og 240Hz berøringsfrekvens for å gi en mest mulig nøyaktig spillopplevelse.

Sony bruker kameralinser fra Zeiss som er optimalisert for selskapets telefoner. Foto: Sony.

Spill og film som underholdning

Som så mange andre frir også Sony til gamerne, og sier 21:9-skjermens ekstra bredde viser mer av handlingen i spillene. Skjermen har en oppdateringsfrekvens på 120Hz, og 240Hz bevegelsesskarphetsreduksjon. Xperia 5 II støtter 240Hz touch scanning rate, som gjør at systemet gjenkjenner fingerberøringer fire ganger raskere enn forrige modell.

For å ta spillingen ett steg lenger kan du koble telefonen sammen med en PlayStation 4 kontroller, og Xperia er den offisielle smarttelefonen til Call of Duty: Mobile World Championship-turnering 2020.

Xperia 5 II er mer kompakt enn sine konkurrenter, men er fortsatt høyt spesifisert. Foto: Sony.

– Dere har gjort flere grep for å fri til gamerne med Xperia 5 II, hvor viktig er spillfunksjoner når folk skal velge ny telefon?

Gaming på mobilen bliver mer og mer populært, og hvert år øker antallet mobile gamere med ti prosent. Utviklingen av mobilteknologi spiller også en stor rolle, slik at det blir enklere og mer attraktivt å spille på mobilen. Og vi tror at særlig 5G vil gjøre en forskjell, med høyere hastighet og lavere forsinkelse. Og for konsollspillere vil muligheten for å ta med gamingen ut på telefonen og ha den samme opplevelsen der være et pluss, og gjøre en forskjell i deres valg av telefon, sier Guttormsen.

Sony skryter også av film-opplevelsen på Xperia 5 II, med sin kinoformat-skjerm og støtte for HDR. Fargegjengivelsen skal være hentet fra Sonys profesjonelle løsninger som blir brukt i Hollywood-produksjoner, og telefonen støtter Dolby Atmos-lyd.

Xperia 5 II er drevet av et 4000mAh-batteri med hurtiglading som lader opp til 50 prosent på 30 minutter. Telefonen har Gorilla Glass 6 på begge sider og er vanntett med en IP65/68-sertifisering.

Xperia 5 II blir tilgjengelig i svart, blå og grå, og vil koste rundt 9.000 kroner når den kommer i butikk 20. oktober.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 6/2020, som ble distribuert 23 november. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.


Powered by Labrador CMS