VERDENS STØRSTE CHROMEBOOK

Acer brukte CES-messen til å lansere verdens første 15-tommers Chromebook, men hadde også mediesenter med 4K og håndfri spill-PC å vise fram.

Publisert Sist oppdatert

Bærbare PCer basert på Googles Chrome OS-operativsystem, såkalte chromebooks, har tatt sin del av PC-markedet med lav vekt og billig pris, men fram til nå har det ikke vært mulig å kjøpe en chromebook med virkelig stor skjerm. Det gjør nå Acer noe med, og lanserer den første chromebooken med 15-tommers skjerm.

Første med Broadwell

Vi ser en økende interesse for chromebook også i Norge, både i konsumentkanalen og innenfor skolemarkedet

Acer Chromebook 15 har en 15,6-tommers skjerm, og er selskapets første chromebook med 5. generasjon Intel Core i3 og Celeron-prosessorer basert på Intels nye Broadwell-arkitektur.

– Frem til nå har mesteparten av salget på chromebook ligget på 11,6 tommer modellene, men vi erfarte når vi lanserte vår 13 tommer at det var et ønske hos kundene våre om flere skjermalternativer på vår chromebook line-up. Derfor har vi nå tatt steget videre og lansert en 15-tommer chromebook.15 tommer er den mest populære skjermstørrelsen på bærbare PCer, så vi forventer at denne, som vår 13-tommer, vil bli godt mottatt i det norske markedet. Vårt mål er at vi skal være den ledende produsenten av chromebooks, og det sikrer vi blant annet gjennom å tilby en komplett lineup, med ulike skjermstørrelser og konfigurasjoner, sier Thomas Loft Paustian, nordisk PR-sjef for Acer, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Skjermen på den nye chromebooken har en oppløsning på 1920 x 1080 punkter, og har med det ikke bare den største skjermen på markedet, men også blant de høyeste skjermoppløsningene du får på chromebook. PCen kan også fås i en rimeligere modell med oppløsning på 1366 x 768 punkter.

PC-en kommer med 2 eller 4 GB internminne og SSD på 16 eller 32 GB. Ifølge Acer skal batteritiden være på opptil 8 timer. Prisen ligger rundt 3.500 kroner ut i butikk.

– Hvordan er chromebook-markedet i Norge i forhold til andre land?

–Chromebook ble lansert noe senere i Norge enn en del andre land, så naturlig nok selges det foreløpig flere chromebooker i land hvor de har vært tilgjengelig i en lengre periode. Vi ser derimot en økende interesse for chromebook også i Norge, både i konsumentkanalen og innenfor skolemarkedet. Ser vi til våre nærmeste naboer, er det Sverige som har kommet lengst i adopsjon av chromebook, og da ikke minst innenfor skolemarkedet. Det skal derfor bli spennende å se når vi i Norge følger etter denne trenden, og vi forventer en fortsatt økning innenfor både konsumentkanalen og mot skoler, sier Loft Paustian.

Mediesenter med 4K

Bittelille Acer Aspire Revo RL85 er en stillegående mini-PC for underholdningsformål. Revo RL85 er utstyrt med en Dual-Core-prosessor og 500 GB harddisk, og kobles til TVen via HDMI.

Maskinen har en Intel-prosessor i form av en i3- eller i5-variant, avhengig av pris. Det er støtte for to skjermer, og maskinen skal kunne takle innhold i 4K-oppløsning.  Revo One har også støtte for 7.1-kanals lyd for de som ønsker å bruke produktet med et komplett hjemmekinosystem.

Mediesenteret har plass til en harddisk på maksimalt to terabyte, men har du behov for mer lagring er det to ekstra USB/SATA-kontakter bak på enheten. Dermed kan du supplere med ytterligere to eksterne harddisker for en makskapasitet på seks terabyte.

Styr med håndbevegelser

Acer brukte også CES til å lansere en ny utgave av sin bærbar Aspire V 17 Nitro-serie. Spillmaskinen har nå fått et innebygget «Kinect»-liknende kamera som lar deg styre programmer og spill med bare hendene.

Acer ser blant annet for seg at 3D-modellering vil bli langt enklere å gjennomføre med en bærbar datamaskin.

Det er teknologi fra Intel i form av et RealSense 3D-kamera som lar deg styre maskinen med hendene eller hodet. Plattformen består av ett tradisjonelt og ett infrarødt kamera, som sammen med en infrarød laserprojektor og Intels programvare kan gjenkjenne hva slags bevegelser både hendene og hodet ditt gjør. 

Utover den nye kameraplattformen er Aspire V 17 Nitro-modellen den sammen som kom for en tid tilbake stund siden. Maskinen har en Intel Core i7-4710HQ-prosessor samt et Nvidia GeForce GTX 860M-skjermkort som har totalt 4 gigabyte med DDR5-minne.

Powered by Labrador CMS