
HAR IKKE ÅPNET DEN DIGITALE LOMMEBOKEN
Norske kunder ligger med 0,7 prosent langt nede på statistikken når det gjelder bruken av digitale lommebøker. I Danmark er tallet 7,5 prosent.
Dette kommer frem i en statistikk satt opp av Adyen, basert på milliarder av transaksjoner selskapet gjennomfører for sine kunder. Tall fra Adyen viser at Danmark topper statistikken i Norden, med Finland på andreplass med 5 prosent, mens Sverige med 1,2 prosent ligger litt over Norge. Verdensgjennomsnittet er på nesten 5 prosent, heter det i en pressemelding fra betalingsselskapet Adyen.
Digitale lommebøker er betalingstjenester som Google Pay, Samsung Pay og Apple Pay. Statistikken viser ifølge pressemeldingen at det har vært en markant vekst i bruken i de andre nordiske landene, mens det har stått relativt stille i Norge.

Apple Pay og bankene kom sent
Tobias Lindh er sjef for Adyen i Norden og Baltikum. Han tror det er flere årsaker til at Norge ligger bak.
– I mange land har digitale lommebøker vært populære over flere år, men i Norge oppfattes dette fortsatt som noe relativt nytt. Dette har antagelig sammenheng med at nordmenn i stor grad har iPhone, og ikke Android-telefoner. Apple Pay ble først lansert i Norge i 2018, og har dermed ikke rukket å få ordentlig fotfeste, sier han i pressemeldingen.
Det har nok mye å si at Norges største bank ennå ikke har åpnet opp for digitale lommebøker
Her vises det også til at det tok lang tid før norske banker begynte å støtte digitale lommebøker, og at flere har fortsatt ikke åpnet opp for dem.
– Det har nok mye å si at Norges største bank ennå ikke har åpnet opp for digitale lommebøker. I tillegg er Vipps godt posisjonert i Norge, noe som gjør at mange kanskje ennå ikke helt ser behovet for digitale lommebøker, sier han.
På topp kontaktløst
Samtidig som norske kunder flest ikke har omfavnet digitale lommebøker, sakker de ikke av på bruken av kontaktløs betaling, heter det i pressemeldingen.

– Både Norge, Sverige og Danmark er i verdenstoppen når det kommer til bruk av kontaktløs betaling. Omlag halvparten av norske transaksjoner, og ennå flere danske, er i dag gjennomført kontaktløst, sier Lindh.
Han mener de nye betalingsmetodene er godt nytt for detaljhandelen i Norge.
– Veldig mange forbrukere oppgir lange køer som årsak til at de avbryter et kjøp. Derfor er det veldig viktig at butikkene finner måter å få bukt med dette problemet. De nye betalingsmetodene vil nok ha stor betydning i arbeidet med dette i tiden fremover, sier Tobias Lindh i pressemeldingen.

Betalingsselskapet Adyen leverer en ende-til-ende-infrastruktur med direkte oppkobling til Visa, Mastercard og andre betalingsmetoder for kunder verden over, med betaling på tvers av kjøp på nett, mobil eller i fysiske butikker. Selskapet har kontorer over hele verden, og betjener ifølge pressemeldingen 9 av 10 av verdens største internettselskaper. Blant kundene er Facebook, Uber, Viaplay, Spotify, Elkjøp og Kolonial.