Scott Phillips Jr. (t. v.) representerte Google Assistant på Airthings’ stand sammen med Øyvind Birkenes. Foto: Jan Røsholm
Scott Phillips Jr. (t. v.) representerte Google Assistant på Airthings’ stand sammen med Øyvind Birkenes. Foto: Jan Røsholm

AIRTHINGS ENDA SMARTERE

Airthings’ radon- og luftkvalitetsmålere blir disse enda smartere. I tillegg lanserer de på CES-messen en liten detektor med navnet Wave Mini.

Publisert

Smarthus og smarte hjem er i vinden, og stadig flere produkter har støtte for en digital assistent. Det norske selskapet Airthings vil være med på karusellen, og har gjort sine luftmålere smarte.

Google er med

Airthings har integrert Google Assistent, Amazon Alexa og IFTTT i sine produkter. IFTTT er protokollen for smart hus. Dette gjør ifølge Airthings valgmulighetene til kundene større. Selskapet har fra før produktet Wave Plus, og nå kommer lillebror Wave Mini, som er et rimeligere produkt.

Wave Mini er siste skuddet på produktstammen innen detektorer fra Airthings. Foto: Jan Røsholm.
Wave Mini er siste skuddet på produktstammen innen detektorer fra Airthings. Foto: Jan Røsholm.

– Tenk at man har en Wave Plus i stua, og setter opp en Wave Mini på hvert soverom, sier administrerende direktør Øyvind Birkenes til fagbladet Elektronikkbransjen.

Alle de smarte målerne vil kommunisere seg imellom, og sender måleverdiene til appen eller til en egenutviklet programvare. Wave Mini og Wave Plus måler begge TVOC, temperatur og fukt. Wave Plus måler i tillegg også radon, CO2 og trykk.

– TVOC betyr flyktige organiske forbindelser, altså kjemikaler i lufta, som for eksempel lukt, forklarer Birkenes når vi møter ham på CES-messen i Las Vegas den andre uken i januar.

Ifølge Birkenes er TVOC måleren en «bred» sensor som måler forurensingen i luften, altså sjekker om det er frisk luft eller ikke.

Wave Mini er siste skuddet på produktstammen innen detektorer fra Airthings. Foto: Jan Røsholm

– Hvis luften i rommet ikke regelmessig byttes ut, slår det ut på VOC-nivået, og det gis en indikasjon på at det er dårlig luftkvalitet, sier han.

Wave Mini vil koste rundt 790 kroner, og med tre AA-batterier har den en batterikapasitet på tre-fire år. Fagbladet Elektronikkbransjen treffer Birkenes på Airthings’ stand under CES. På standen står det også en hvitkledd mann med Google Assistant-uniform.

– Google sponser én person på standen for alle som har støtte for Google Assistant, så du vil se mange hvitkledde rundt her, sier Birkenes.

Hensikten med en digital assistent i en luftkvalitetsmåler er ifølge Birkenes åpenbar.

– Du kan jo bare spørre: Hei Google, be Airthings sjekke luftkvaliteten på barnerommet, og så får du svaret lest opp, sier han.

Utbyggbart system

Airthings-detektorene kan bygges ut i større system. De ulike enhetene kommuniserer seg imellom ved hjelp av blåtann eller trådløst nett. I tillegg er det mulighet for å koble til Airthings egen hub. Smartlink, som er produktnavnet, gjør det mulig å koble til inntil 50 enheter.

– Smartlink er ideelt til å bruke i barnehager, skoler eller kontorbygg, hvor det er mange rom som skal dekkes, sier Birkenes.

Powered by Labrador CMS