Anders Follerås og Pippa Boothman viser frem begge modellene av radonmålere.

MÅL RADON-KONSENTRASJONEN HJEMME

Airthings er et norsk selskap som lager radonmålere og luftkvalitetsmålere. Resultatet kommer direkte i appen.

Publisert

Når man tidligere skulle måle radon, så måtte man utplassere en måler hjemme i åtte uker. Denne inneholdt en sporfilm, som man så sendte inn til analyse. Resultatet kom i posten etter en stund. Nå er det kommet enklere løsninger.

Tette hus gir mer radon

Radon er en gass som siver ut av grunnen. Dette radioaktive grunnstoffet er skadelig for mennesker når man puster den inn, og er den gassen mennesker utsettes mest for. Den kan være kreftfremkallende.

– Radon er en flyktig gass, som blåser lett bort. Derfor er tette moderne hus mer utsatt, sier Anders Follerås som er salgssjef i Airthings. Det norske selskapet har utviklet produktet Airthing Wave, og med denne kan man følge variasjonene i radon, temperatur og luftfuktighet direkte i en egen app på telefonen.

Skulle radonverdiene øke, så vil du få varsling på din mobiltelefon

– Vi viser radonmengden som et trafikklys, grønt lys er bra, mens gult eller rødt ikke er bra, sier Follerås. Selskapet ble etablert i Oslo i 2008, og det første produktet ble lansert i 2011. Omsetningen var i 2016 på 30 millioner kroner, mens i år forventes det en dobling. Det er snart 30 ansatte i Norge, men fokus hittil har væt det amerikanske markedet.

– Vi fokuserer nå for fullt på Europa, og også det norske markedet, sier Follerås. Airthings holder nå på å utvikle flere nye produkter, alle innen produktgruppen luftkvalitet.

Strengere regelverk

– Alle utleieenheter skal ha radonmålinger, og skoler og barnehager skal ha et system for dette, så her ser vi store muligheter, sier Follerås.

I tillegg kommer det et EU-direktiv til neste år som skal gi mer fokus og regler i forbindelse med måling av radon. Produktet består av en sensor og en programvare, og prisen i Norge er 1690 kroner. Det er mulig å koble flere sensorer i serie, og dermed dekke et større område.

Airthings radonmåler består av en sensor og en app. I appen får du kontinuerlig måleresultater.

– Vår styrke ligger i at dataene presenteres på en enkel måte. Skulle radonverdiene øke, så vil du få varsling på din mobiltelefon, således har du et kontinuerlig overvåkningssystem, sier Follerås.

To modeller

Airthings tilbyr foreløpig to modeller til privat bruk, og to modeller til profesjonelt bruk. Til private er det Corentium Home og Wave. Corentium Home viser verdiene direkte på en skjerm. Wave vil gi en visuell indikasjon når du vinker foran måleren, samtidig som du kan følge variasjonene direkte i appen. Wave måler også luftfuktighet og temperatur.

– I dag er vi inne hos Clas Ohlson, men er i dialog med flere aktører, også innen elektronikkbransjen, avslutter Follerås.

Powered by Labrador CMS