Fullt hus da fagbladet Elektronikkbransjen kåret Årets julegaver

Fem kjeder, sju prisvinnere, 40 journalister og 50 leverandører utgjorde de til sammen 190 deltakerne på kåringen av Årets julegaver.

For andre år inviterte fagbladet Elektronikkbransjen til kåringen av Årets julegaver. Arrangementet gikk av stabelen på Ekebergrestauranten i Oslo den 14. november. Sju vinnere ble kåret, og den grommeste prisen gikk til spillkonsollen Wii fra Nintendo.

– Vi synes det er veldig gøy å bli kåret til Årets julegave. Med 27 spill å velge mellom fra lansering blir det nok av variasjon til at dette blir en julegave som passer både for liten og stor, sier Kirsti Danielsen i Nintendo-distributøren Bergsala.

I fjor deltok hundre personer på arrangementet, og dette sprengte lokalene som da var leid. I år hadde man flyttet til Ekebergrestauranten, og selv om man tok i bruk hele andre etasje ble det trangt om plassen for de nesten 200 deltakerne.

– Hvis denne utviklingen fortsetter, vil vi om seks år sprenge kapasiteten i Oslo spektrum, spøkte ansvarlig redaktør Stian Sønsteng da han ønsket velkommen.

Sø nsteng ledet programmet sammen med fagredaktør Erik Andersen, som også er informasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen. Det var i år lagt opp et faglig program, som begynte med bidrag fra to av kjedene. Elkjøps Thomas Hegerlund lanserte blant annet at Elkjøp tilbyr 30 dagers returrett på både juletre og julekalendere, ved siden av en presentasjon av hva kjeden tror blir årets slagere i julehandelen. Sibas Sara Widman presenterte en undersøkelse blant kjedens nettkunder, over hvilke produkter de tror blir årets julegave.

Lanseringer

Bransjens leverandører hadde i forkant av arrangementet blitt invitert til å lansere produkter som tidligere ikke har vært vist i Norge. De tre første som grep denne sjansen, var Yamaha, Samsung og RH Semitronic. Yahama viste kubehøyttaleren NX-A01, beregnet på bærbare avspillere. Samsung lanserte vaskemaskinen Silver Wash, som ved hjelp av sølvioner skal vaske tøyet renere ved lavere temperaturer. RH Semitronic hadde en Europalansering av navigatøren Roadmate 2200 fra Magellan, som kan brukes til lands, til vanns og i fjellet med.

Elreturs Guro Kjørsvik Husby og HCAGs Hans Christian Andersen hadde korte innlegg om retur og DAB, før det kom en sekvens om situasjonen i spillmarkedet. Her stilte Nordisk Film, Mi crosoft og Bergsala med sine fremste eksperter på henholdsvis Xbox 360, PlayStation og Wii. Espen Tollefsen, Jan Kristensen og Kirsti Danielsen delte sine tanker med publikum om hvor utviklingen går for de ulike konsollene, og det nye Xbox 360-spillet Gears Of War ble lansert med demonstrasjon på storskjerm.

De tre aktørene var enige om at sosiale spill (Social Gaming) er blitt en viktig del av spillmarkdet. For Sony PlayStations del kommer dette til uttrykk i salget av SingStar og Buzz. Nintendo Wii lanserer sin nye konsoll Wii som retter seg mot hele familien, og Microsoft sier at de nå også henvender seg til de yngre målgruppene etter at de først har festet grepet om de hardbarkede spillerne.

Blu-ray og HD DVD

Siste del av programmet før utdelingen av prisene, tok for seg høyoppløst innhold på plate. Mathias Kjessler, direktør for forretningsutvikling i Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB, presenterte de første blu-ray-filmene selskapet lanserer på markedet. Han demonstrerte formatet sammen med nordisk produktsjef Peter Rollfelt i Samsung, som lanserte blu-ray-spilleren BD-P1000. De to ble etterfulgt av Howard Lie i Gøte Lundblad AS, som representerer Toshiba i Norge. Toshiba regner med å ha den første HD DVD-spilleren i handelen før jul.

Det er som nevnt fagbladet Elektronikkbransjen som står for kåringen av Årets julegaver. Bladets annonsesjef, Mimmie Planke, presenterte Årets annonsør:

– Det har vært morsomt og spennende å følge utviklingen på annonsefronten de siste årene, og annonsene er blitt stadig flottere. Det er fint å se at flere har et klart budskap, og at mange er flinke til å henvende seg direkte til handlerne. Vinneren har en serie annonser som alle har en felles profil og et tiltalende design. Spesielt går fargen igjen som en rød tråd, og i noen annonser går det tydelig frem at de er laget spesielt med tanke på forhandlerne, sa Planke og delte ut prisen til Casio Scandinavia AS. Rolf Gulbrandsen mottok prisen på vegne av selskapet.

Planke delte også ut en spesialpris, som hun kalte Årets frekkis:

– Ved gjennomgåelsen av alle bladene var det en spesiell annonse som skilte seg ut: Philips-annonsen for barbermaskinen til menn som fjerner hår over alt, sa Planke og delte ut prisen til Per Iversen i Philips.

Også neste år

Vinnerne i kåringen Årets julegaver ble presentert i forrige nummer av fagbladet Elektronikkbransjen, og dette bladet ble rykende ferskt presentert på arrangementet. Vi gjentar oversikten over vinnerne i dette nummeret, sammen med listene som Elkjøp og Siba presenterte.

I ettertid er det gjennomført en spørreundersøkelse blant dem som deltok på Ekebergrestauranten den 14. november. Denne viser at over 80 prosent fant arrangementet bra eller svært bra, til tross for at den gode oppslutningen førte til at det var trangt om plassen. Nesten halvparten av de spurte ønsket litt større plass, mens omtrent 30 prosent ønsket seg dobbelt så stor plass til å stille ut produktene.

– Vi vil sørge for at det blir bedre plass neste gang, og vi er svært glade for at hele 95 prosent ønsker å delta også neste år, sier ansvarlig redaktør Stian Sønsteng i fagbladet Elektronikkbransjen.

Blant deltakerne fra bransjen ønsker 75 prosent at neste års arrangement blir avholdt på kveldstid, mens omtrent 60 prosent av journalistene sier det samme. Journalistene sier også at arrangementet har stor eller svært stor nyhetsverdi.

– Med bakgrunn i de gode tilbakemeldingene, er allerede datoen for neste års arrangement fastsatt: tirsdag 13. november, sier Sønsteng.

ÅRETS JULEGAVER 2007kåret av fagbladet Elektronikkbransjen

Årets julegaveNintendo Wii

Årets bildeproduktFlat-TV

Årets fotoproduktCanon EOS 400D

Årets hvitevareproduktSamsung Silver Wash

Årets lydproduktCreative Xmod

Årets navigasjonsproduktMagellan Roadmate 2200

Årets småelektriske produktOBH DraughtMaster

Elkjøps juleslagere

BilnavigasjonGarmin NUVI360Bærbar PCPhilips X55Digital FotoPentax Optio L20Musikk/kameramobilSonyEricsson K800iMP3-spillerIpod NanoSpillkonsollPS2 + Buzz Jr: Jungle PartyDisney vaffeljern og Disney tannbørsteLCD-FlatskjermPhilips 32PF9968Espresso-maskinerKrups XP7200DVD-opptaker m/HDPioneer DVR440 HSMobiltilbehørMobilsokken Golla PinkDVD-filmPirates of the Caribbean 2SpillPro Evolution Soccer 6MP3-tilbehørMonster IcarPlay FM-sender

ÅRETS JULEGAVEi følge Sibas nettkunder

1. Flat-TV (26 %)2. Mobiltelefon (20 %)3. MP3-spiller (13 %)4. Spillkonsoll (10 %)5. Dataspill (9 %)6. Digitalkamera (7 %)7. DVD (5 %)8. Bæbar data (4 %)

Powered by Labrador CMS