Bente Heiersjø (t. h.) og Kristine Maudal med de fire Tassimo-maskinene som er på tur ut i handelen. Foto: Stian Sønsteng

BOSCH INN I KAPSEL-KAPPLØPET

Bosch går inn på markedet for kapselbaserte maskiner for varme drikker, men passer seg vel for å kalle Tassimo en kaffemaskin.

– Med denne kan man ikke bare brygge kaffe, men også te og kakao, sier salgsdirektør Bente Heiersjø i BSH Husholdningsapparater AS som selger Bosch og Siemens i Norge.

Hun har store forventninger til Tassimo-serien, som Bosch kaller markedets mest demokratiske kapselmaskin siden den også kan lage te og kakao for dem som foretrekker det. Bosch viser til at Tassimo på kort tid er blitt Sveriges bestselgende kapselmaskin. Selskapet samarbeider med Kraft Foods, som tilbyr kapsler med varemerker som Freia, Twinings og Gevalia.

– Nå må både forbrukere og butikker forholde seg til enda en ny kapselstandard?

– Ja, og det blir enkelt med en brukervennlig og smart strekkodeteknologi som gjør det mulig å trykke på én enkelt knapp for å få en perfekt kopp varm drikke hver gang.

– Blir det en utfordring å gjøre kapslene tilgjengelig ute i butikkene?

Pasteurisert og flytende melk

– Ikke i det hele tatt. Det er gjort avtaler med de store kjedene slik at man får kjøpt kapsler i dagligvareforretningene. Vi håper også butikker i faghandelen vil tilby kapsler for salg i sine butikker, og det vil også være mulig for forbrukerne å bestille kapsler på internett, sier Heiersjø.

Kapslene koster fra tre kroner, avhengig av hvilken type man ønsker – for eksempel kaffe med eller uten melk. Tassimo bruker ikke melkepulver, men pasteurisert og flytene melk med lang holdbarhet.

– Nettopp dette gjør mye med smaken, og etter det jeg vet er det ingen andre som tilbyr dette, sier Heiersjø.

Melken kommer i egne kapsler, avhengig av hvilken drikk man skal ha kjøres disse gjennom maskinen før eller etter kaffekapselen.Heiersjø er svært entusiastisk til kvaliteten på kakaoen.

– Dette er skikkelig kakao, det er Freia som leverer denne til det skandinaviske markedet, sier Heiersjø.

– I butikkene kommer deres maskiner til å stå side om side med flere kapsel- og posebaserte maskiner, samt de helautomatiske maskinene som bruker hele bønner. Hva tror du butikkselgerne kommer til å anbefale?

Gevalia, Twinings og Freia

– Det avhenger helt av kundens behov. Tassimo er en maskin til hele familien. I og med at vi har en egen strekkodeleser som forteller maskinen hvilken kapsel som legges i, vil man alltid få helt riktig bryggetid, temperatur og vannmengde. I andre maskiner har du én temperatur og du må selv stoppe maskinen når du tror du har riktig vannmengde, sier Heiersjø.

I kapselsortimentet som kalles T-disc finner man følgende kaffesorter fra Gevalia; medium brent kaffe, espresso, cappuccino og latte macchiato. Sistnevnte er en latte i tre deler; espresso blandet med varm melk og toppet med skum. Fra Freia kommer en kapsel med varm sjokolade toppet med lett skum, og fra Twinings kommer assorterte smaksvarianter te.

Som flere andre kapselmaskiner bruker ikke Tassimo stort trykk i bryggeprosessen, slik vi kjenner det fra rene espressomaskiner. På internett finner vi at det er snakk om 3,3 bar.

– Vi har lagt vekt på å utvikle en kapselmaskin som gir best mulig resultat, enten det er snakk om ulike typer kaffe, te eller kakao, sier Heiersjø.

Kraft Foods og Bosch er de første i Norge som tar i bruk gjenvinningssystemet Terracycle, der sluttkundene kan sende inn brukte kapsler til en gjenvinningsstasjon i Oslo. Både maskiner og kapsler vil være til salgs hos forhandlere innen elektronikk og husholdningsprodukter, i utvalgte supermarkeder i dagligvarehandelen og i en egen netthandel.

Tassimo-serien består i første omgang av modellene T20 (f. v.), T42, T55 (kommer i november) og T65.
Bosch og Kraft Foods kaller kapslene T-disc. På det norske markedet kommer de med varemerkene Gevalia, Twinings og Freia.
T20 er den minste modellen i Tassimo-familien. Vannbeholderen er 1,5 liter. Kommer i hvit, sort og rød. Pris: 1.500,-
T42 har detaljer i krom, vannbeholder på to liter og leveres i grå, rød og sort. Pris: 1.800,-
T65 har LCD display med flere språk, belysning av kopp og vannbeholder på 1,8 liter. Et Brita vannfilter skal filtrere bort partikler og tungmetaller. I fargene grå og sjokolade. Pris: 2.000,-
Til toppen