BRANSJEN GREIER SEG BRA I SVERIGE

– Vi har taklet vanskelige tider før, så jeg tror den svenske bransjen vil greie seg ganske godt gjennom denne finanskrisen.

Det sier Anders Appelqvist, administrerende direktør i svenske Elektronikbranschen.

Den svenske bransjeorganisasjonen har laget en prognose som spår at totalomsetning i volum uten hvitevarer vil bli cirka ti prosent lavere i år enn i fjor. Det samme er spådd om omsetningen av TV-apparater.

– Gjennomsnittsprisene for TV går mye ned, men det kompenseres litt ved at folk kjøper større skjermer. Ser vi på fordelingen over tid for TV, hadde vi ventet at omsetningen skulle vært dårligere enn ti prosent for første delen av året, for så å jevne seg ut for resten av perioden. Men salget de to første månedene i år har faktisk vært bedre. Det gir optimisme, sier Appelqvist.

Tar over

Når det gjelder mobiltelefoner, er den svenske prognosen satt til 3,1 millioner i år, en nedgang på 100 000 fra i fjor. Også her har året begynt bedre enn prognosen, forteller direktøren. Alt i alt tror han at bransjen vil klare seg langt bedre enn for eksempel bilbransjen, der salget er ventet å synke med 30 prosent i år.

– Jeg tror elektronikkbransjen nå har en gylden mulighet til å ta over omsetningen fra andre bransjer, for eksempel data. Det betyr i såfall at aktørene kan greie seg ganske godt, selv i disse vanskelige tidene. Prisene på dataproduktene har nå kommet ned på et slikt nivå at det er lett å omsette dem gjennom forretningene våre. Det ser ut som hele dataomsetningen til forbrukermarkedet vil svinge over til vår bransje. Vi er inne i en tøff periode, men vi har gjennomlevd store svingninger tidligere. Jeg tror den svenske bransjen vil klare seg godt også denne gangen, sier Appelqvist.

Administrerende direktør Anders Appelqvist tror den svenske bransjen vil klare seg ganske godt gjennom finanskrisen.
Til toppen