Edwin Ong i Creative Labs med lydplanken Creative SXFI Carrier. Foto: Stian Sønsteng.

CREATIVE MED SXFI OG DOLBY-PLANKE

Creative fortsetter satsingen på omgivelseslyd i hodetelefoner. På CES viser de også verdens første lydplanke med Dolby Atmos Speaker System.

Publisert

Lydplanken Creative SXFI Carrier er utviklet i samarbeid med Dolby Laboratories, og det følger med en trådløs dypbasshøyttaler på 10 tommer. SXFI Carrier kommer i handelen i andre kvartal, og prisen blir rundt 1.000 USD.

– Dette er den første lydplanken med Dolby Atmos Speaker System (DASS), og tross at bredden ikke er mer enn 88 centimeter har vi lykkes i å lage et virkelig stort lydbilde. I tillegg har den vår Super X-Fi-teknologi, slik at man via lydplanken kan få en fullverdig hjemmekinolyd i hvilken som helst hodetelefon som koples til via 3,5 mm – noe som kan være kjekt dersom resten av husstanden har lagt seg, sier PR-sjef Edwin Ong i Creative Labs.

7.1 i klokkene

Creative SXFI Theater har trådløs 2,4 GHz-overføring av lyden via en USB-enhet, med fem ganger mindre forsinkelse enn en standard blåtannoverføring. Batteritid: 30 timer. Foto: Stian Sønsteng.

Vi møter ham på CES-messen i Las Vegas i begynnelsen av januar, der selskapet på hotell Venetian har satt opp to demorom der de viser SXFI Carrier og Super X-Fi-teknologien. Sistnevnte blir vist ved at de besøkende får sammenligne et 7.1-høyttalersystem med hodetelefoner som har den nye versjonen av Super X-Fi tilkoplet (generasjon 2)

– På denne måten ønsker vi å demonstrere at vi faktisk klarer å gi fullverdig hjemmekinolyd i et par hodetelefoner. Du hører lyden rundt deg som med et 7.1-høyttalersystem, og ikke bare midt i hodet slik man vanligvis gjør med hodetelefoner. Dette er noe man må oppleve for å tro, sier Ong til fagbladet Elektronikkbransjen.

Øreproppene SXFI Trio har trippeldrivere, innebygd Super X-Fi og USB-C. Disse kommer i handelen i vår, til rundt 150 USD. Foto: Stian Sønsteng.

Creative Labs tilbyr Super X-Fi både i fysiske produkter og som programvare. I DASS-lydplanken SXFI Carrier er teknologien integrert og tilgjengelig via 3,5 mm utgangen, men man kan også få Super X-Fi trådløst.

Du hører lyden rundt deg som med et 7.1-høyttalersystem, og ikke bare midt i hodet slik man vanligvis gjør med hodetelefoner

– Da plugger man i USB-enheten som følger med våre nye hodetelefoner SXFI Theater. Disse kan brukes med alle enheter som støtter USB-audio, og bruker trådløs 2,4 GHz-overføring av lyden, med fem ganger mindre forsinkelse enn en standard blåtannoverføring. I SXFI Theater sitter Super X-Fi-teknologien i USB-enheten, og dette øker batteritiden i hodetelefonene betydelig; den er på 30 timer, sier Ong.

Creative SXFI Gamer har en helt ny versjon av Super X-Fi utviklet for førsteperson skytespill. Mikrofonen er av kringkastingskvalitet, med integrert popfilter. Foto: Stian Sønsteng.

Super X-Fi for andre merker

Blant produktene der Super X-Fi følger med som programvare i en app, er de helt trådløse øreproppene Outlier Gold.

Creative SXFI Air har i andre generasjon fått øreputer i skinn og økt batteritid. Blåtann, USB-C, 3,5 mm-inngang og mikro SD-kortleser. Pris: 1.800,- Foto: Stian Sønsteng.

– Når man først har kjøpt et SXFI-produkt, blir Super X-Fi tilgjengelig i appen også for andre hodetelefoner og ørepropper, og vi har lagt inn egne lydprofiler for en lang rekke modeller, sier Ong.

Outlier Gold koster 1.300 kroner, og har en litt eldre søster, Outlier Air, som koster 1.000 kroner. Begge har aptX HD-lyd og IPX5. Air har 10+20 timer driftstid, mens Gold har 14+25 timer. Med Gold følger i tillegg som nevnt Super X-Fi.

Creative SXFI Gamer vises første gang på CES.

– Dette er vårt nyeste spillhodesett, med en helt ny versjon av Super X-Fi utviklet for førsteperson skytespill, som gjør det enklere å høre hvor og hvor langt unna fienden befinner seg. Mikrofonen er av kringkastingskvalitet, og den har et integrert popfilter, sier Ong.

Creative Aurvana Trio Wireless er ørepropper med en bøyle som legges rundt nakken. Også disse har trippeldrivere, og en Super X-Fi-lisens følger med. Foto: Stian Sønsteng.

Mikro-SD i klokkene

Outlier Air (foran) og Outlier Gold har begge aptX HD-lyd og IPX5. Air har 10+20 timer driftstid, mens Gold har 14+25 timer. Med Gold følger Super X-Fi. Pris: 1.000,- og 1.300,- Foto: Stian Sønsteng.

SXFI Air kom i fjor, og kommer i år med en oppjustert versjon med blant annet øreputer i skinn. Hodetelefonen har blåtann, USB-C og 3,5 mm-inngang, samt en mikro SD-kortleser der man kan legge inn musikk.

– Du styrer dem via klokkene, de har en innebygd mikrofon, og batteritiden på andre generasjon er økt med ti prosent, til elleve-tolv timer, sier Ong.

Prisen på Creative SXFI Air er rundt 1.800 kroner.

De kablede øreproppene SFXI Trio har trippeldrivere, og Super X-Fi innebygd i en liten boks på ledningen som har USB-C. Disse kommer i handelen i vår, til rundt 150 USD.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2020, som ble distribuert 14. april. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

Creative Aurvana Trio Wireless er ørepropper med en bøyle som legges rundt nakken. Også disse har trippeldrivere, og som på Outlier Gold følger en Super X-Fi-lisens med.

Powered by Labrador CMS