Kristian Gunvald i Creative med sin nye Zen-spiller og hodesettet Aurvana X-Fi med aktiv støyreduksjon.

Creative Xen er vår beste spiller

Creative karakteriserer multimediaspilleren Zen som sin beste noen sinne. De tar også X-Fi-teknologien i bruk i flere nye produkter.

– For det brede publikum er dette helt klart vår beste, og den har noen gode muligheter. Blant annet spiller den AAC-filer fra Itunes. Vi har erkjent at dette er den mestselgende musikkbutikken på nett, uansett hvilken spiller man bruker. Problemet har vært at de som ripper sine egne CDer i programvaren Itunes også få filene i AAC-format – og det kan være vanskelig å få brukt disse filene på andre spillere. Utfordringen har vært å få AAC-systemet inn i en spiller som både støtter MP3 og WMA. Dette har vi gjort noe med, takket være de nye databrikkene som er kommet på markedet, sier Gunvald.

Skjermen er 2,5 tommer, og Gunvald mener dette er stort nok til å se film.

– Dette er enheter man har med seg over alt og bruker alene. Om man ønsker å se film i større format, er en bærbar datamaskin et bedre valg enn mediaspillerne med større skjermer. Jeg tror ikke på skjermstørrelser på mer enn 5 tommer på slike enheter.

– Creative har redusert produktlinjen sin kraftig. Hvorfor?

– Det har skapt forvirring at vi har hatt flere ulike design og priser på spillere som i utgangspunktet har gjort det samme. Nå har vi gjort det enklere å forholde seg til Creatives produkter, ved å stramme inn antall produkter.

I hælene på Apple

– Dere går dermed i hælene på Apple?

– Det kan man godt si. Vi har erkjent at det ikke er lurt å gi folk for mange valg.

Den største Zen-spilleren kommer med 16 GB fastminne. Gunvald tror dette er stort nok.

– Spilleren tar SD-kort, og minnet kan dermed utvides med 32 GB. Man kan også ha med seg flere SD-kort.

Creative har Zen-spillere med større minne, men disse tas ikke inn til Norge på grunn av tollavgiftene.

– Disse avgiftene baserer seg på utsalgsprisen, så jo større og dyrere minne dess høyere blir avgiften og dermed prisen. 16 GB er det største minnet der forholdet mellom pris og ytelse er konkurransedyktig, sier Gunvald.

Etter rettsaken med Apple for et par års tid siden, får Creative som følge av et forlik merke sine produkter med Made for Apple. Før sommeren kom Creative med basestasjoner med høyttalere for Ipod. Nå kommer en ny basestasjon med Creatives lydforbedringssystem X-Fi samt trådløst nettverk.

Inntil 127 enheter

– Det gjør det mulig å høre den samme i flere rom. I teorien kan 127 enheter koples sammen. Hvis man ønsker å styre lyden i hvert enkelt rom, er kapasiteten fire enheter i tillegg til hovedenheten.

Creative lanserer et hodesett med støyreduksjon og X-Fi. Gunvald er svært stolt av dette, og forteller at X-Fi-teknologien her også brukes til å redusere omgivelsesstøy. Produktet kommer på markedet i oktober.

– Hvor vikt ig er tilbehøret for Creatives omsetning i Norge?

– Tilbehør er svært viktig, siden dette gjør det mer interessant å bruke hovedproduktene våre. Det gir også kundene mulighet til å bestemme hvordan spilleren skal se ut og hvordan den brukes.

Creative har i flere år hatt radioer, men disse har ennå ikke vært til salgs i Norge. Gunvald sier dette er fordi de trenger interesserte forhandlere som er villige til å demonstrere dem.

– Vi mener radioene våre, som er utviklet av Cambrigde Sound Works, er av en så god kvalitet at de ikke bare skal stå på hyllen sammen med andre produkter. Når de kommer i handelen i januar-februar 2008, vil vi også lansere dem med DAB, sier Gunvald.

– Hvilken posisjon har Creative på det norske markedet?

– Vi ligger like bak Apple, og et godt stykke bak oss kommer Samsung. Kan vi klare å holde oss på en god andreplass på de dyrere produktene og som en sterk nummer en i de lavere prisklassene, er vi fornøyd.

Fagbladet Elektronikkbransjen nr. 8/2007

Creative Zen med innebygd FM-radio og mikrofon er tilgjengelig i 4, 8 eller 16 GB lagringsplass (1.400, 2.000 og 2.500 kroner). Den har også et SD-kortspor for ekstra minne. Støtte for MP3, WMA, WMV, DivX/XviD og AAC, 2,5-tommers skjerm med 16,7 millioner farger.
X-Fi Xdock Wireless gjør det mulig å kringkaste musikk fra Ipod eller en annen kilde (via linjeinngang) i Xtreme Fidelity-lyd til opptil 127 mottakere. Opp til fire mottakere kan konfigureres som soner og styres hver for seg. Basestasjonen konverterer til DTS 5.1 for hjemmekinoanlegg, og kan spille videoer og bilder via S-Video- og komposittvideoutganger. Hovedenheten koster 2.500, mottakerne 900 kroner.
Aurvana X-Fi-hodetelefoner med aktiv støyreduksjon skal blokkere bakgrunnsstøy opp til 20 dB. X-Fi Crystalizer skal gjenopprette ødelagte detaljer i komprimerte filer. X-Fi CMSS-3D skal plassere lytteren i sentrum av lydbildet. Akustisk avstemte 40 mm høyttalerelementer med neodymium. Oksygenfri, kobberbelagt kabel og gullbelagte plugger. Pris: 2.400,-
Aurvana Live! er det andre nye hodesettet i Aurvana-familien, og omslutter øret slik at bakgrunnsstøyen blir stengt ute. 40 mm neodymium-elementer og tynne biocellulose-membraner skal gi samme kvalitet som titaniummembraner, men med papirmembranens varme og mer sofistikerte lyd. Oksygenfri kobberkabel og gullbelagt plugg for ren lydoverføring. I handelen i oktober. Pris: 1.100,-
Til toppen