DAB PÅ TAXI-SKJERM

Verdens første drosje med informasjon på skjerm basert på DAB-overføring ruller nå rundt i Trondheimsdistriktet. På skjermen blir det overført tekst- og bildenyheter fra NRK i tillegg til reklame.

Multidesken til NRK i Trondheim fikk oppgaven med å finne ut hvordan man kan sende løpende informasjon til en drosje i konstant bevegelse. Redaksjonssjef Bjarte Johannesen og prosjektleder Martin Johan Eggan begynte å vurdere DAB som mulig distribusjonskanal for data. Resultatet er to skjermer i nakkestøtten på en Trønder Taxi med NRK-innhold som løpende oppdateres via DAB-nettet.

– Det er egentlig et slags trådløst internett vi har etablert på DAB-nettet. Rent teknisk er det en 48 kbps datastrøm som sendes parallelt med radiostrømmen og blir fanget opp av en DAB-mottaker i en PC so m står i bagasjerommet på drosjen, forteller Johannesen.

Om kort tid vil enda en drosje bli utstyrt med samme teknologi, og på sikt kan den nye løsningen by på mange muligheter.

– Vi kan se for oss at vi kan formidle NRK-innhold både til trikker, busser, tog og båter, forteller Johannesen.

Tidligere er en liknende tjeneste basert på mobilnettet (3G) installert i busser i Bergen. Bussene har da mobilmottaker med 3G SIM-kort koplet til en server. Den betjener skjermer i bussen.

Til toppen